Saturday, November 26, 2016

Quality


Hanya ada putih dan hitam
Tanpa dijelaskan mengapa
Bagaikan rabun warna
Yang jelas nyata - bittersweet

Hai guys. Sudah pukul dua belas malam tapi masih belum tidur tidur lagi?


Yang belum tidur, semestinya kalau bukan ada hal yang dibuat, mesti tengah mengelamun dan befikir.. befikir.. ataupun dalam erti kata lain ahh aku pendekkan kata saja, mesti tengah rindu.



Bila kau buka musicfile, dengar lagu, lepastu sayup sayup rindu datang. Dia mesti sapa jam jam begini. --'


Cek adek rindu sapa cek adek? Rindu quality time setahun yang dulu.
Habis sekarang tiada quality time ka? Ada.. tapi samar. Tidak macam dulu.


Penuhkan masa untuk gelak ketawa bila tengok lawak solo. Ketawa sampai menangis. Haha. Tapi, setiap orang, sebelum tidur, dia mesti akan teringat seseorang. Entah itu mak bapak ka saudara mara ka buah hati sekalipun, mesti akan terlintas sekejap.


Ohh.. cek adek rindu buah hati eh?



Nda la. Mana ada buah hati. Mungkin terbawa bawa oleh lirik lagu naif yang didalami tanpa sengaja.


Tomorrow i hv quality time wif ma gegurl. Cik Arpiani Arwis dan Cik Jasmieya Danny. Sesungguhnya lama nda ada quality time betiga kan? Kamu sibuk aku sibuk. Lapan juta ratus bulan sekali baru jumpa hahaahaahaha


So esok, kita enjoy. Lepaskan semua tekanan yespeyem yang telah pun habis baru baru ni. Mudahan keputusan nanti baik baik saja.


Cukup untuk malam ni. Bye readers.



Sunday, November 6, 2016

Yespeyem


Tomorrow is ma fels day fo bertungkus lumus. So when i call ma mmy yesterday, i cry. Aku bagitahu yang aku takut. Dia tanya why.. aku cuma kata yang aku takut..

'Jangan takut nak. Doa terus. Yakin ya.'

When every mom says tht to their daughter, so automatically air mata mesti bejatuhan punya la. Dicampur kerinduan lagi kepadanya huhu. Mampu berhuhu saja la.


Im just afraid bcs aku takut aku nda dapat bagi apa yang orang tua aku harapkan. Dan sememangnya nafas lebih lega bila dengar macik aku cakap, kita hanya buat apa yang kita mampu saja. Kalau kita nda mampu apa boleh buat..


Thankyou ma beloved one.


So fo all spm candidates out there, suda siap ka kamu semua? Haha dengar dengar tahun ni berdasarkan kbat. KBAT means kemahiran berfikir aras tinggi. Fuah. Jawapan memerlukan logik. So untuk sudut yang positif, dia kira senang juga la sebab jawapan tiada skema. Kalau dia boleh terima, then u got marks.


Tomorrow im not going wif ma junjun. Fo first day spm, macik aku akan hantar aku dulu. Esok baru aku bawa moto aku. Hm a girl wif baju kurung and moto absolutely macam krik krik wkakakakaak.



Aku cuma takut subjek sejarah. Bukan aku takut bah cuma aku nda suka. Hahaha. Okay let me tell u a secret. Kalau seseorang tu dia suka nombor, dia mesti nda suka sejarah. Dan begitulah keterbalikannya.


Dulu, everytime subjek sejarah sama hari dengan maths, aku mesti jarang buat nota. Sebab im too excited about maths. Entahla. Dia punya best lain macam guys. And i cant wait bila tiba hari maths nanti, aku mesti tidur lena punyalah malamnya ahahahahahahahahaha


Terima kasih to cigu masa aku sekolah rendah dulu, Cg Saparuddin Lakanda. Terima kasih cigu. Insan yang buat aku jatuh cinta sampai sekarang dengan maths. And aku janji, aku akan skor maths dengan jayanya. Amin ya rabb. Maths ja okay berani janji. Wkakakaaa A+ wa janji.


Yang lain? Semacem haremm hahahahahaahah. Semoga dipermudahkan segalanya. Semoga segala apa yang aku pelajari diberkati.


Bila kau bekerja dan pada masa yang sama kau mesti belajar juga,disitu sangat susah wa cakak lu. Sebab apa? Sebab kau sudah penat berabis masa pagi masa kau kerja then bila sampai ke malam kau sudah ngantuk badan kau sudah nda mampu untuk bagi hundred percent reaction walaupun mata kau masih gah lagi. Itu satu prob.


Masalah kedua bila kau belajar sendiri. Alone by urself je. Kau paham ka tak paham ka kau terpaksa jugak paham. If u hv any question, u answer it by urself masa tu jugak. Jika nda dapat jawab, then tidur saja la. Sambung pigi next day.


Bagi orang yang sudah pernah melaluinya sama macam aku, dorang mesti akan paham macam mana susah macam mana perit lebih lebih lagi macam mana untuk bahagi masa kau dengan bijak efektif effisien dramatik gramatis globalisasi jerayawarna pascakemerdekaan haaa Nampak??? Tanda fully get ready untuk BM tomorrow wkakakakakkaakkaakkaak



Bila tidur malam nanti. Mimpi indah la. Sebab esok hari yang kau tunggutunggu bukan?

Kepada orang tua i, cigucigu i, sahabatsahabat i, wish me luck. Doakan saja aku masih boleh melakukannya semacam dulu juga. Haha. Okay sampai jumpa nanti!


Bye guys. Assalamualaikum.



Wednesday, November 2, 2016

T-T




Semua orang ada binatang peliharaan masingmasing. Kucing, anjing, ikan, ataupun binatang ternakan macam ayam itik dan macam macam lagi. Dan tidak dinafikan juga kebanyakan isi rumah suka bela kucing. Satu makhluk Allah juga yang boleh redakan kemarahan kita, boleh fahami perilaku kita, boleh bikin kita gembira juga.. hm..


To all cat lovers out there,. Bila saja kau penat dari kerja, lepastu ko sampai rumah ko buka pintu then dia 'miau' dengan manjanya seolah olah dia berkata, 'lamanya balik..' lepastu ko pun angkat dia dan cium sambil kata juga, 'miming lapar eh..ayok p makan' :'(


Kucing aku sakit. Dia cedera bahagian tumit kaki kanan. Pasal kena gigit anjing. Masa luka pertama tu dia macam luka biasa ja. Tak ada papa. Aku pun biarkan dia jilat luka dia sendiri sebab ofkos air liur kucing ni ada power heal itself. Boleh mengubati luka dia sendiri dengan cara jilat ja.


Esokny, pun sama. Luka dia masih okay saja. Sampai hari ketiga, aku perasan dia jalan suda nda stabil nda macam hari hari sebelum nya. Bila aku perhatikan lama lama kakinya, ada darah, lepastu something moving di dalamnya. Kaki miming beulat guys..


Ohh sedih aku tuhan saja tahu. Tenguk mukanya yang mengiau seakan memberi makna yang tak apa dia tahan katanya. Aku nangis. Sedihnya ya Allah. Dulu, aku pernah kehilangan kucing sebab dia kena racun. Sekarang , aku ndamau hilang lagi.. :'(

Aku takut ulat. Aku hairan kenapa aku nda takut sama haiwan ganas ganas macam ular ka apa ka tapi kenapa aku takut ulat. Aku fobia ulat. Tapi oleh sebab ingin bersihkan luka kakinya yang semakin banyak ulat, aku gagahkan mata dan tangan juga. Cuci lukanya dengan air suam. Lepastu letak yellow lotion, aku biarkan dia tenang sekejap.

Sudahtu aku baringkan atas meja. Act semacam aku doktor haiwan masa tu. Aku bedah cabut satu satu ulat yang begerak begerak tu.


'Bahaya suda ni. Nanti ulat makan tisu sampai ke tulangnya'
'Nda bawa p klinik ka? Teruk ni..'
'Kesiannya..'


Share dengan kawan kawan minta apa boleh ubat dengan luka macam ni, banyak juga yang kasi feedback. Ubat gamat misalnya. Nda kurang juga yang simpati dan sedih dengan keadaan miming macam tu.


Aku bukanlah orang yang kaya. Bila aku tanya kawan aku berapa agaknya kos rawatan di klinik haiwan, mereka kata makan ratusan juga. Ya Allah..


Aku hanya mampu guna semua ubat dan ikhtiar yang aku ada. Dengan doa juga. Semalam aku nda tidur lena. Aku selalu tebayang ulat ulat tu. Aku fobia. Lepas solat subuh, aku terus jenguk miming tinguk kakinya macam mana. Hm. Aku nangis.. sedihnya guys. T-T kepada pencinta kucing yang macam aku, mesti kamurang paham perasaan aku macam mana.

Ulat tu masih ada. Banyak dari sebelumnya. Aku nda putus asa. Aku bersihkan lagi. Nda sampai hati kadangkadang nampak dia meraung kesakitan. Hm


Get well soon gomeng. Lekas sembuh sayang.. Aku sunyi.. aku mau tinguk kau lari lari lagi..


Bye guys.



Monday, October 31, 2016

Have prob while studying?


Usually orang akan letak tajuk dulu lepastu baru write something.


Aku? Tulis dulu. Baru fikir tajuk. Hahaha tebalik, tapi tujuannya tetap sama.


Okay apa tips ah untuk ulangkaji last minit? Aku mula lah gugel, cari sana cari sini, dapat tu memang la dapat tapi, bila aku tanya balik diri, alamak wei ni semua dari ko sendiri la macca. Kalau pun kau beriya iya mau cari tips bagai, tapi ko sendiri tiada inisiatif untuk put down ur handphone and start studying, so thats the main prob. Dont blame the tips nda berguna.


Amboi hengko. 'Inisiatif' wkakakaakka ampunkan gua pendekar pendekar bahasa. Haha


Biasanya apa aku buat untuk memudahkan otak aku terima apa saja yang aku belajar,.. em


1. Dengar muzik.
- ada orang cakap, 'lamak wei mana masuk otak. Ko membaca pastu ko dengar lagu at the same time. Yg mana satu mo masuk dulu? Lirik lagu beyonce? Ka sejarah R.A buchanan? Hahaha. But for me it works. To peace ur mind akceli. Bergantung diri memasing.

2. Add food or drinks.
- Kadangkadang kita nda boleh jugak belajar memanjang. So bila ada makanan atau pun minuman di depan mata kamurang, boleh la dilahap. Hahaha trust me. Itu boleh bikin naik semangat juga time belajar.

3. Letak satu kalendar depan mata
- hah. Ni berkesan juga. Boleh juga siap di mark tarikh peperangan bila berlaku. Hahaha tapi, uptodate ya. Jangan pulak tahun lalu punya kalendar. Bingung sendiri sinting sendiri nanti.

4. Kipas
- For me yg berumah kampung, yg biasa biasa ja, aku cuma ada kipas. Ko gila belajar bekeringatan lepastu datang sekawan lalat mau be 'bff' dengan ko nanti. Hahha for those yg ada aircond, on kan sak la. Cuaca yg baik akan datangkan mood yang baik.

5. Duduk.
- kadangkadang ada sesetengah orang, dia suka belajar baring, betiarap, ada juga suka manjat pokok manjat bumbung semata mata mau dapat suasana yg bagus untuk mula belajar. Tapi, duduk adalah cara yang paling bagus. Kalau baring, lepastu tesentuh bantal sikit, aaaaa lamalama betutupan la mata tu. Hahahahaha

6. Ikat sesiapa sahaja yang kamu rasa mengganggu dan amat annoying bila kamu tengah belajar. Haha. Kasi selotep sekali. Jadi tiada bunyi gangguan suda.

Hahahaha. Haa kalau aku disuruh cari tips, itu tips aku bagi. Sebenarnya, semuanya terpulang sama diri memasing, sama ada mau berjaya, atau mau berkelah. Wkakakaka


Bye guys. Seeya.




Sunday, October 30, 2016

pc

Hei guys!

today im going to ma macik office. mencari isi untuk kertas tiga sejarah. aku malas mo bawa buku betebal tebal masuk dewan nanti. haha pemalas kan pemalas kan. --'


sambil sambil aku ambil short notes from pacik gugel, aku minum air..haha aku update software hp aku. al maklum la wifi. lepastu aku buka blog aku. hahhaha 

then i write this note yang tidak seberapa mau pendek.


the feeling? macam astaga lamanya aku nda menaip di papan kekunci yang besooo kate ko. hahha yala, semenjak rumah aku tiada wifi masa duluu.. duluuu.. mak lama betul tu. hahaha


since then aku cuma apdet post pakai mobile ja. ni la first time aku hadap skrin besar ni haa. rasa macam kebod worier pun ada.. wakkakakaka


when i see ma post yang guna mobile ni, hm not bad jugak la. gambar nda la jugak ada kecik ada besar. okay seja. Dan bila tingu skrin hp aku yang papar gambar loading nya tu pigi setengah kaler suda.. haii..cepatla cepatla nda lama macik aku balek dari beli kalapa tu haa. haha



sekarang ios suda pigi version 10.1 kan? haa aku apdet. gile ko mo pakai mobile data? menangis nda berlagu nanti wkaakakaakaka. hm aku masih lagi ba campin apdet pakai pc. nda la macam aku tekekok ka tebudu ka hahaha. nasib baik blog masih lagi macam dulu, dia punya dashboard, semua la masih macam dulu.



ndala aku macam kera mendapat bunga. eh? hahahah lantak la. im not a peribahasa woman. :P


kbai guys! macik aku datang suda deda dedaa! 



Saturday, October 29, 2016

Seben




Nowadays, gadget tu satu benda yang amat penting. Sedikit demi sedikit berubah kepada keperluan. Yang mesti setiap satu orang miliki.


For example, handphone. Telefon ni kalau dulu setakat bilang orang 'asalkan ada' untuk memudahkan juga kalau mau berhubung sama keluarga, kawan, ataupun 'bakal kawan' haha


Sekarang telefon nda disangkal lagi banyak dia punya benefits. Lagi lagi zaman kecanggihan kemodenan teknologi yang meletop kebabom ni haa. Banyak macam model hp yang ada di pasaran. Beza harga, saiz bentuk warna dan jenama.


Sedih bila lihat sesetengah individu sanggup menyusahkan ibubapa hanya untuk memiliki gadget yang superb dan trend kate ko. And once bila dapat, benda tu ndala dibikin alat untuk menolong ataupun bagi manfaat, tapi hanya dibuat sebagai alat untuk bermegah megah dan untuk mengikut trend trend terkini. Bak kata orang, 'biar papa asal bergaya'.


Ada juga kes paling seram bikin naik bulu roma, bila ada kes bunuh diri lepas nda bole terima kenyataan yang gepren dia lagi cantik di dalam hp berbanding di alam nyata. Hahahaha berbekalkan teknologi sekarang, apasaja boleh dibuat. Mancungkan hidung yg kempes ka, hilangkan jerawat ka, putihkan muka ka, besarkan mata ka, tiruskan muka pun ada. Hahahahaha. Bila login fb, lepastu live, hambik ko pingsan. Ahhahahahahhahahhahaha


Malam ni aku nda banyak cakap dengan macik. Aku ulser. Biasanya, kalau malam minggu macam ni kami biasanya bejaga sampai lewat malam nonton tv bedua. Huhu. Kadang bertiga. Kalau miming aku bangun dari tidur. Hahahhaha


Esok ada event di giant hypermarket. Sebenarnya dari 28hb lagi. Rasanya macam mau kesana bah besuk. Rasaku macam orang utan suda ni di rumah bebangas. Hahahhaa

And the title fo today is, collect ur money for ip seben. Hahahhahahahaha


Bye guys!



Friday, October 28, 2016

Nine




Assalamualaikum readers..


Baru tadi aku tingu balik kalendar semacam ada beberapa hari lagi menjelang SPM tahun ni. Exactly, sembilan hari lagi.


Almost everyday im nervous. Hampir setiap hari. Bukan cakap aku ndada belajar, setiap hari aku belajar, cuma kadangkadang semangat pudar, kadangkadang badan penat, kadangkadang mata pun nda mengizinkan untuk aku berkedip dengan lebih lama sambil baca teks sejarah yang bikin tiap malam aku hambar. Ahahahaha akceli i dont like history. I love numbers and numbers.




Tonight i will prepare ma notes for kertas tiga sejarah. Masa tahun aku dulu ndada ni kertas tiga segala. Cuma sampai kertas dua ja. --'


Walaupun memang dibenarkan bawa buku rujukan dan sewaktu dengannya, tapi kalau difikir secara rasional, masa 3jam memang nda cukup jikalau baru mau tingu, baru mau belek satu persatu helai untuk mencari isi. Why not we prepare it earlier? Nda perlu la keberatan nanti. Hanya bawa beberapa lembar kertas ja. Di hujung jari kate ko hahahahah.


Duduk dirumah seharian memang bosan. Bosan bosan sampailah makan tidur makan tidur. Tapi heran, nda la pandai menggendut bah. Sekeping macam sapu lidi adalah.


Aku rindu kesibukan kerja. Aku rindu kawankawan aku. Aku rindu curi curi makan time kerja. Aku rindu buli kawan aku. Semua aku rindu. Ohh, aku rindu sambut telefon to answer complain customer. Hahahahaha



Berbekalkan basic free kuota internet dan apps bloguma yang memang superb ni, aku dapat publish anything yang aku mahu. Anytime. Dia ni kan guys bagus bah, nda makan kuota banyak walaupun bila kau post something on ur blog pakai image, dia tetap laju juga. Dulu, masa aku guna android while im blogging, aku guna apps..em.. alamak aku lupa apa nama dia tapi dia pun sejibi bagus macam bloguma ni. So for blogerian diluar sana yang masih mencari apps yang sesuai, aku sarankan pakai bloguma ni. Cepat pun cepat. Mudah pun mudah.


Kita kan nda suka bah apps yang telampau complicated. Kita cuma ingin menerbitkan sesuatu, then thats all.


Oh im trying to make masef comfy on this situation. Walaupun memang payah la at first. Hahak. One thing u must remember menit, bukan kau saja yang susah. Dia juga sama.


Bye guys. Adios.



Thursday, October 27, 2016

He




Hai guys.

Its been a long time since i dont post anything here. Kemarin hari terakhir aku bersama hero yang merangkap sahabat sekaligus musuh tercinta aku. Perasaan?

Oh can u describe ur feeling girl?


Rasanya tu macam ada manis sikit. Ada masam sikit. Pedas banyak. Rasanya tu macam kau tengah cuba untuk senyum walhal hati kau nangis bila saja tangan kau start melambai insan yang ada di depan mata.


Bertemankan semua sahabat handaimu, semua saudara semenjak kau kecil lagi, aku turut rasa hebat mana perkataan 'sahabat' itu. Walaupun mungkin di riak wajah masingmasing tiada sedikit pun kesedihan, namun sungguh di hati mereka, termasuk aku amat sedih dengan pemergianmu untuk mencari rezeki di bumi orang lain.


Menghitung sebanyak mana masa yang tersisa untuk aku berada dekat denganmu buatkan aku gembira sampaikan aku lupa macam mana cara untuk melahirkan kesedihan masa tu.


Gurau senda, diganti dengan usikan sahabatsahabatmu yang kerap kali menyanyikan lagu sedikit sebanyak mencuit hati aku. Haha. Lagu sufian suhaimi, lagu yang bertemakan perpisahan seakan mengejek dan membuli perasaan aku.


Sampailah kau memeluk setiap seorang sahabatmu. Sampailah kau datang dekat padaku, dan berkata, 'aku tidak boleh janji. Tapi bila aku balik, kau tetap aku cari. '


Then she only can give her best smiles for u. Hope is began.


Menuju pintu terakhir itu, aku hanya mampu berkata dalam hati, ' when u come back soon, u will see the same smile that i did for u just now. '


Then aku balik. Faced the truth that im alone now, again. Dan masa tu barulah air mata aku munculkan dirinya. Tanpa bunyi. Flashback. Semua kenangan kita. Masa aku belajar drive, aku marah kau. Masa kau jealous membuta, aku marah kau. Masa kita rai ulangtahun aku, kita ketawa bersama. Masa kita makan aiskrim. Masa kita bekejar semacam hindi sebab masatu aku merajuk macam orang budubudu. Haahahaha semuanya bermain di minda semacam slideshow image. Slowly betukar.


Seolah aku mendengar suaramu berngiang di telinga. Suara ketawa. Semua berngiang di telinga. Are u feel the same like i feel now?

Sampai rumah aku hanya mampu buka handphone dan tengok balik semua gambar kita tadi. Tak apa. Kenangan tu manis. Simpan saja kerana kenangan itu priceless.


'Kamu tidak akan pernah menyedari yang kamu amat menyayangi seseorang itu sehinggalah dia hilang dari pandanganmu kelak.'


Till we meet soon. I'll start missing u. :')



Bye guys.






Monday, October 3, 2016

Besian




Hai guys.

Dengan berbekalkan kesakitan gigian yang masih lagi aku hadapi, dan juga dengan adanya kepala otak yang amat tertekan dan tertekan, aku cuba mengawal emosi dengan mendengar lagu dari telefon kecil aku.


Kalau aku bejalan di bandar, and when i see seorang budak perempuan pegang tangan ibuny, aku rasa sedih, happy, jealous, aku rasa why i cant be like her?


Kenapa aku tidak hidup dengan ibu bapa yang memang akan bagi kasih sayang yang sepenuhnya kepada anaknya? Kenapa aku hidup sendiri tanpa adik beradik di sekeliling walaupun aku memang ada adik beradik. Hm.


Oh manusia. Jangan sesekali persoalkan kehidupan mengapa begini dan tidak begitu. Kenapa dia boleh begitu dan kenapa aku tidak. Semuanya mengenai qada' dan qadar yang sudah pun menjadi ketentuan sang pencipta yang satu.


I live with ma macik. Selepas 21tahun, aku dibesarkan sampai masyaAllah memang sihat walafiat alhamdulillah normal dan dalam keadaan yang sangat baik. Terima kasih kepada wanita yang sangat aku cintai itu.


For you macik, even u not be able to find and read this blog, fahamilah anakmu ini sudah mencapai tahap kedewasaan dan boleh berdikari dengan segala tunjuk ajar yang telah kau berikan sejak aku kecil lagi. Setiap patah perkataan yang kau lemparkan mungkin mengalahkan emosi aku, tapi tidak untuk sayangku yang semenangnya dari dulu ingin menjagamu sampai ke nafas terakhir..


Setiap kali kau marah, keluar satu persatu perkataan yang bikin hati aku nangis, aku masih boleh senyum. Aku nangis tapi tidak akan bagi kau nampak. Aku diam. Sebab bagiku kau adalah insan yang paling aku hormat dalam dunia ini. Sepatah haram perkataan tidak akan keluar dari mulut ini, walaupun memang kadangkadang aku kalah juga. Tutup pintu bilik, genggam selimut aku then listen to whatever song with sound yg fullblast. Hm. Aku mampu lakukan itu saja.


Thats why aku suka kerja. Kerja dan kerja sampai otak tidak lagi waras. Rehat cuma beberapa jam dan kemudiannya esok kembali bekerja kembali. Hm begitulah rutin.


Berbanding cuti, aku lebih suka menyibukkan diri. Melarikan emosi dari semua perkara yang telah berlaku baru baru ini. And i miss ma bro so much. :')


Tagapkan u heart girl. Masih banyak chapter kau perlu hadapi. Kau bukan belasan. Kau puluhan.


Bye guys.



Sunday, October 2, 2016

Ripped jeans




Everyone has a problem. Setiap orang ada masalah yang tesendiri. Aku? Aku pun ada..

And ma problem is, akceli ma Big problem is..
Aku cepat marah.


But the good news is, aku cepat okay. Setiap hari, setiap aku lakukan rutin harian aku yang memang nda boleh dinafikan perh sumpah sibuk gila haha aku kadang kadang memang terhigh notes, termaki, termarah, hm kadang kadang aku becakap pedis. Hahaha pedis means macam ala ala kau makan lada biji segar. Hahahah wif no water indeed.


Kawankawan aku? Eh ofkos la dorang nda peduli. Kadang kadang dorang biar ja. Sebab yes, in 5minutes aku akan macam biasa balik. What to do? Memang aku sejak zahir lagi begini. Mungkin aku mewarisi bapa aku punya emotion. Hahahaha.



Im sorry ma dearest friends, kalaukalau ada yang masih simpan di lubuk hati kissil mereka huhu. Mungkin ada yang berdendam dengan aku mau lempar aku guna tai kuda wkakakakakakakaakaka

Esok isnin bahagia. Aku offday macam biasa. Uhh monday, i lahv you so much. Macam aku menyayangi gomeng, kucing superman aku. Haha.


Sampai jumpa lusa guys. Dedaaa



Wednesday, September 21, 2016

DiGi


Jam menunjukkan pukul lapan dua puluh enam malam. Masih awal kalau mau lelap. Aku sakit gigi --' tapi masih di tahap boleh tahan. Haha

Teringin mau tengok statistik blog aku sejak tiga bulan yang lalu. Tapi aku belum memuat turun google chrome lagi. Until i got enaf mobile data indeed.


Teringat satu ceramah, katanya masa perlu dibahagi tiga. 8jam for ibadah, 8jam fo kerja, dan 8jam untuk rehat.


'Sesiapa yang bekerja melebihi lapan jam, itu sudah berlebihan.'


Its all bout time. How to manage our time dengan bijaksana. Masa ni satu perkara yang kompleks. Untuk atur masa, bukan senang. Perlu ada jiwa kental dan tidak mudah tergoda. Fo example, if u oredi have ur time fo study,tapi alih alih ko tertengok kelibat handphone ko di hujung meja, then u reach it,.. And param pam pam. Study hanya tinggal kenangan. Hahahahahaha got it?

And now i have three sim card. Dan kesemuanya DiGi. --'

Last night, i wonder, why saiz sim kad aku yg dua bijik tu lagi besar cip nya then the other one? Aku memang tidak sabar orangnya, so aku ambek gunting kain aku, ambek simkad aku, aku gunting pelan pelan. Memang warna silver ada tegunting i dont deny. Aku gunting ja. Hahaha. Dalam hati, 'kalau nda fungsi, tepaksa pegi renew nombor balik lagi *keluhan manja'

Dengan mengenyit mata sebelah kiri tanda harapan agar skrin hp aku memaparkan huruf DiGi,........ Dan bila buka mata pelanpelan, tadaaa! It works! Hahahaahhaa


Satu keluhan panjang beserta sorakan yeay!


Pagi, bila kerja macam biasa aku tunjukkan profesionalisme aku. Malam, bila balik kerja, i always wonder, i cant deny yang makin lama aku rasa makin jauh.. Makin jauh.. Makin kabur, makin gelap dan sewaktu dengannya. Haha.


Then she open her fb, write a status sounds, 'Walau tidak serapat dulu, moga masih wujud doa dan rindu'



Wif hope, u read, u'll understand. There's no one changed.



Bye guys.



Monday, September 19, 2016

She's back


June to september.

Almost three months, aku biarkan blog aku kosong tanpa cerita. Mungkin dia berkata, 'blog dia sudah nda wujud lagi. Tiada post baru.' Mungkin ada lagi yang berkata, 'dia lupa password acc nya' wkakaak very kejam guys. Haha


Hai. How are u ma fellow readers. Since three months i never post anything in this blog, then kamurang boleh imagine kan berapa juta ratus ribu raban story i want to tell u. Fuhh banyak guys. Tak terhitung dek jari jemari wa. Hahaha

July, i lost ma handphone. Selepas dia berkhidmat selama dua tahun dengan aku, dia tiada sakit apa pun, tiada rosak apa pun, dia hilang begitu saja. Until now, im still missing ma experia C. Where are u my love? Siapakah gerangan yang telah mengambilmu dari genggamanku? Hahah kepada sesiapapun itu, jagalah dia dengan baik. I never been cruel to ma hp. Hmm :')


After that, im using old 5310ExpressMusic phone. Haha. Better ada daripada tiada right. Mulalah aku rasa seolah aku berada dalam hutan hujan tropika. No messenger. No chats. No moments. No socialife, dan yang paling parah sekali, ofkos, no blog. Tiada tempat curahan hati hamba. Haha

Sebulan lebih aku guna handphone oldskool tu. Lepas aku kumpul duit, then i buy new phone. Terdetik di hati ingin setia kepada legacy experia sahaja. Hmm. Bagi peminat setia experia macam aku ni, susah mok jelas macam mana bagus benda tu. Macam mana dia nda pernah bagi kau apa problem pun. But, then i change my mind. Dengan duit yang aku kumpul, aku beralih ke iphone. Not be able to buy the six, so say hi to the five.


So im not in the tropical forest now. Hahahaha.


Sebenarnya aku tidak nafi yang aku memang kira hari. Im counting the days guys. Pejam buka mata pejam balik, huft november just right of the corner. Dekaaaaatttt betul. Kata win, ala kau lalui saja, mau tidak mau dia akan datang juga.


Perasaan im still not ready, im still dont know what to do, aku masih bingung masih confused masih budu budu buta wkakakakakakaka hai.. Dengan erti kata lain, kau neves sebenarnya ni menit. Hahahah cehh


Memandangkan monday offday aku, so ini hari mengemas sedunia guyss! Hari berhadapan habuk bejuta --'

Sampai jumpa. Adios.



Bloguma


Before this im trying to use blogtouch, tapi bagi aku ia amat menyulitkan. Haha
Then i search another app oleh kerana aku amat merindui blog aku waina.

Bloguma. Test fo one two one two hahahah.





Monday, June 27, 2016

time

Thursday, June 23, 2016

setahun jambu


Setahun, macam macam boleh kenal. Setahun, macam macam boleh rasa. Setahun, macam macam yang boleh jadi. harini, genap setahun. 


setahun yang lalu, aku ingat lagi, masa tu kau add aku dalam wechat using people nearby features, ohh masa tu wc memang famous. haha. Aku masa tu? Aku pun guna people nearby, showing that aku sangat bosan, dan yes mahu menambah rakan la haaa begitu, ecece klishe. Hahahaha. 


And u add me. I accept. 


Kau tanya aku, aku tanya kau, becerita itu, becerita ini, seolah olah kita sudah kenal sepuluh tahun lamanya wakakaka. Kau okay, aku masuk air, lepastu peramah lagi, memang asal becakap like bla bla itu ini membebel apa semuaa haha. Comfy. Itu ja sebab satu. Sebab, selesa. 


today, we just like dua orang yang sangat asing. sibuk dengan kerja memasing. Masa amat mahal, tidak semurah dulu. Today, ive to admit kadang kadang dia rasa masam, pahit pun ada. Cuba pujuk hati, tapi gagal juga. Tak apa, biarkan begini saja. kau dengan kawanmu. Aku dan motoku. Aku dan bukuku. 



Aku dengan sibukku. Kau dengan sibukmu jalan asing asing. jangan sampai jatuh sandung batu. Hm.


Bye guys.

Thursday, June 16, 2016

surprise


Pagi 4hb June yang indah. Cuaca baik baik sahaja. Semalam aku lelap awal sebab terlampau penat. Bagi sesetengah orang, dia akan tunggu detik 12malam. Detik bertambah usia setahun lagi. Aku? Tidur sahaja. 



Pagi nya seperti pagi biasa, bangun, mandi, dan pergi cari rezeki semestinya dengan junjun, moto aku. to be honest, yes, aku memang menunggu ucapan, 'oh selamat hari lahir sayang' namun bisu. Tiada satu ucapan langsung menghiasi skrin experia C aku. huhu.



Tak apa, hati aku kata. Aku faham mungkin dia lupa sebab kesibukannya. Bukan hal besar betul bila dia lupa akan hari lahir ko terus ko mo mangamuk macam orang gila pegang parang. Hahahahaha aku pun cool. dan terus cool. Sampailah ke tengahari..


Hati aku masih mengharap lagi. masih mengharap akan ada satu vibrate di telefon aku yang ada di dalam poket. Hari tu hari Sabtu, hari cuti umum pula tu, customer banyak sangaits walawle. Hahaha. Pun masih tiada juga. Hati kecil aku pun try memujuk., its okay tak apa, dia sibuk ba tu.. Tapi susah mo nafi, tetap ada sedih di sipi sipi. Hm. 



Masa tu pukul 12:30 tengahari. Aku sedang sibuk melayan satu customer wanita yang sedang mencari katil untuk anak perempuannya. Sibuk di luar, tetapi otak mengkhayal ntah kemana..


Datang kawan aku, datang dekat aku bagitahu, 
'Menik, ada orang mo jumpa. Dia mo bagi bunga..'
'Lelaki ka perempuan?'
'Perempuan..'


Sumpah, masa tu di kepala hotak aku ada satu nama saja, mungkin sahabat aku, LFM yang datang bawa bunga. Ahh sampai macam begitu sekali hahahaha. 


bila pigi depan, aku nampak satu wanita cina memegang satu bunga comel sedang menunggu. sumarni? Ya saya. Oh sign sini yaa, katanya.. 

Masa tu fefeling kita macam retis gituw hahahahaha. Eh sapakah gerangan yang bagi bunga? Rasa malu. Sipu sipu malu. Seumur hidup, belum pernah aku dapat bunga. Lepastu, nda tahu pengirimnya lagi. --'


Hati aku kuat berharap, ndut yang bagi. Oh, ada sekeping kad segiempat warna turqoise di atas bunga, dengan gelojoh aku membukanya dan baca,


 'to: sumarni  happy birthday! Sorry lahv, ini ja org mampu bagi, jangan mengolok ar tulisan doktor ni, moga panjang umur murah rezeki.' Hahaha -atoy. 




senyuman panjang sampai ke telinga. Oh,.. sengaja buat lupa, rupanya ada kejutan yang tersedia. Hahaha. Padan muka. 




Terima kasih cinta. 





Bye guys!

Wednesday, June 15, 2016

scarf



Hey guys. 

Selamat menempuh ramadhan yang seterusnya pada hari ini. Im fasting too. 


Lepas aku serve satu customer tadi, sampai sekarang aku rasa 'fishy'. Something yang susah mau jelas macam mana rasa dia. Ya, fishy tu la tu. Something yang susah mau jelas. Haha.


A woman. Pandu kereta hilux hitam, park depan kedai. Dia seorang wanita berpurdah. Mencari barangan untuk rumah barunya. Oh, dia suka putih, sangat suka putih. Semua barang yang dia book, semuanya kaler putih. 


Bila aku pandang dia ni kan, oh bytheway her name is masyaAllah cantik sungguh nama dia, Iraqis Galfreda Harry, dari nama macam bapa dia non muslim, eh balik cerita, bila aku pandang dia ni kan, rasa macam happy. Aku senang melihat wanita berpurdah berkasut converse hijau lumut yang sebiji macam gaya aku. Hahahaha. Dia cool. 



Matanya, hm, aku rasa tajam betul pandangan matanya sampai sampai aku menjawab harga diskaun pun gagap gagap. Hahahahaha. Nampak sekejap dia punya henfon, ada gambar baby, ohh sudah berkahwin rupanya. 


Hai kak Iraqis yang cantik. Kita baru kenal kan tadi? Rasa macam kita sudah kenal lama. Suara, mata, rasa macam sudah dekat. Dimana ya? Semoga oneday aku pun macam kak juga. Hopefully. 


Oh guys nda sedar ramadhan sudah masuk minggu kedua kan? Ada yang sudah ready buat kuih la, jahit baju la, cat rumah dan macam macam lagi. Aku? Ready untuk makan iftar nanti. Hahahahahahaha 

Bye!

Saturday, June 11, 2016

lidi

Hey guys.


Today is ma fels day berpuasa. Banyak minum air. Lepas tu minum milo panas. Haha. Mesti tenaga mau full up sebab harini Saturday.. hari yang akan memerlukan tenaga yang banyak u know..


oh menit jangan lupa bawa baju kurung u. Bebalik lupa bebalik lupa --' ko pikir masa ko banyak ka hah? Ko kena bijak bahagi masa fo ur study, fo u job as well, lepastu mo jahit baju lagi, silap silap nda bebaju raya kawan ko nanti hahahahahahaha.


Katy, i try ma best okay. Kalau jahitan aku ada sikit miring oh so sorry, kau tau kan aku sedang cuba yang terbaik. Kalau pasal mamai tu, paham paham la, itu mesti sebab tidur tak cukup, dan stress. Hahahahaha


Azan sudah berkumandang. Haa. ta bole makan suda haa.  u know readers, ramai kawan kawan aku tegur aku makin kurus dan makin sekeping makin lidi makin ikan kering, hahaha. Ntahla. Lepas aku sakit lama haritu aku pun perasan badan aku ringan.


Timbang punya timbang, berat drop pigi 49kg. fulamak. Sekilo pun nda pernah turun dulu dari zaman aku sekolah lagi. Hailaa macaa ya podah hahahaha



'Makan hati ka?' Haaaa itu ndut yang cakap. Suka suka nya cakap aku makan hati tu pasal kurus sekeping hahaha amboi amboi. Tapi aku happy dengan saiz lidi macam ni. Ndalaba lidi betul tapi ada sikitlah lidi... bahaha


Okayla guys. Selamat beribadah! Selamat maju jaya. Dan happy weekends. Haha. Lavya.

Friday, June 10, 2016

debu




Woah. nampak gaya banyak sangaits debu di blog yang sayu ini. Walawle. Lama sangaits beb ko tinggal. Itu, kata hati aku.


Why must satu hari hanya ada dua puluh empat jam sahaja? eh eh kau mempersoalkan ciptaan agung sang penciptamu. Haa.. aku bergurau sahaja. *smile emoticon.


4june yang lalu, it was ma birthday. Im 21 now. huwaaaa.. aku dah tuaaaa.. lepas ni kena pandai control ini itu, kemarahan nda boleh publas sangaits kalau nda mahu kedut di muka bekilo kilo wakakaka. 


aku sedang duduk bersila, tepi katil putih di kedai tempat aku bekerja.. fuhh, jam begini sesungguhnya jam santai suda. Almaklum la, dekat dekat mo balikan.. haha

to all ma readers, selamat menunaikan ibadah puasa guys. Aku? Esok i will start. Ekeke.


Sibuk aku tuhan saja yang tahu, kalau mahu sukat, timbangan pun nda cukup guys. Kerjaa betimbun, when im home, masa aku hanya untuk buku buku dan buku. tapi, sumpah, sikitpun aku tidak lupa blog tercintaku ini. Aisemen.


mungkin masa depan akan ada suda apdet blog guna voice? Hahahahahahahaha. Sapa tahu kan? semakin canggih, dan semakin merisaukan. Huhu.


Tanpa sedar kan readers kan, bulan  depan, July, aku mo masuk satu tahun suda kerja di sini ni haa. Nda sangka cepat masa berlalu stagaa. bukan nda pernah aku buka blog, pernah tu pernah, bahkan kadang selalu, tapi? Kepala hotak kosong. Minda kosong. hanya sempat baca satu komen di chatbox aku, bunyik dia, 'bila tulis blog lagi?' Hm, nampaknya ada juga pengikut nya sian. Haha. 


Terima kasih. Kadang senyum baca komen komen yang bikin aku kadang kadang mau terapung. Hahahaha.



Okayla. Thats all. Sampai jumpa esok sayangsayang. xoxo

Thursday, April 28, 2016

rangga


Mata kuyu. Tapi badan masih mampu lagi. Jadi? Gagah untuk menulis lagi. Hm.

Sedih. Kenapa sedih? Ntah.


Tht feeling kekadang ada sebab, tapi kadang hadir begitu saja. Seminit yang lalu kau gembira, lepas tu kau sedih semacam mahu titiskan air mata.

Sunyi. Rasa sunyi. Sedih. Sebab tidak boleh berbuat apa-apa melainkan melihatmu dari jauh saja. Menyedari akan kurangnya kepentingan diri berbanding sahabat-sahabat yang kau ada. 


Aku sekadar patung. Terlukis bibir yang tersenyum, menjadi peneman dikala kau bahagia dan gembira. Bila kau sedih, aku sama sekali tiada fungsinya. 


Kau pernah berkata, sahabat adalah segalanya bagimu. Aku faham. Sebab aku pun sama. Sahabat merupakan insan yang terpenting bagiku selepas keluarga. Semestinya lebih dari insan tercinta, kekasih. 


Aku cuba untuk menggembirakan mu dengan sepuluh ayat, kau balas sepatah. Itu pun typo. Jadi, aku nda mahu ganggu, sebab aku tahu, kalau aku tiada, kawan kau mesti ada di sampingmu. Walaupun begitu, sedih aku bukan kau tahu. Kau mungkin berfikir aku tidak lagi mengendahkanmu.


Walhal, minda selalu berfikir tentangmu. Risau akan keadaanmu kini. Simpati juga atas situasi yang kau hadapi. Andai, aku punya kelebihan diri, tidaklah kau bersedih.. :(


Selamat hari lahir sayang. Letakkan kesabaran semaksima mungkin. Jangan lemah, kerana aku ikut lemah juga. 


Selamat malam. Ure always be my hero. Always.. 

Tuesday, April 26, 2016

brotha.



“I love you, you were there for me, you protected
me, and most of all, you loved me. We’d fight,
scream, and argue, but, under it all, is a love.
That only exists, in a brother, and a sister.”



Genap sepuluh hari. Satusatunya adik lelaki aku tinggalkan aku lagi. Kembali ke pangkuan ayah tercinta. Dengan tanggungjawab besar. He's a man. The man. Ingat janji kau sama kakak. 



I really missu. Riwi brotha. Kala jam menunjukkan pukul, 1:46am, aku masih belum boleh melelapkan mata lagi. Aku rindu. Secara rawak mengimbas kembali, masa aku demam, masa kita makan together di belakang jemuran, hah masa tu aku mau ketok kau pakai jug kan? Hahaha tulah. Merapu bukan main. Haha masa kita jalan, masa kita makan, masa kita ketawa bersama,dan masa malam last sebelum kau jalan subuh hari, masa tu kita becerita panjaaang, and yes almost three hours or something. Hm. Yang pasti, masa tu memang amat berharga. Priceless.


Dan kini, aku sendiri. Tanggungjawab juga ada. Menjaga macik. Menjaga adab. Menjaga diri. Maruah. Dan in syaa Allah, menaikkan taraf keluarga satuhari nanti. :')


November nanti, SPM menjelang tiba. Memaksa aku untuk bijak membahagikan masa. Hailaaa. So kill masef oredi. Kerja aku, ini itu, lain lagi mau review balek benda jibik yang lama sudah aku tinggalkan berkurun dulu. Huft.



June. Fair. Promosi besar besaran tiap tahun yang mesti ada. Semestinya la guys, memerlukan kerja keras. Kesihatan yang fulblast. Jangan ada sakitsakit haaaaa. Tolong jaga kesihatan okay. Jaga kesihatan.


Aku rindu kawan aku yg satu tu. Lama nda muncul. Apa kabar saudara? Jangan jatuh longkang okay. Hahaha. 



Okay guys. Mata rabak oredi. Bagagal gigel gegel. Wakakak. Genite!

Thursday, April 14, 2016

she




Tiada kata yang dikarang indah, dihias cantik di laman laman sosial, dipublish something untuk dibaca dari satu kata ke satu kata memandangkan oh yes memang aku terlupa lagi dan lagi. Kesihatan membataskan. Kalendar buat hal. Oh, itu semua alasan. 


Untuk pengetahuan saja, kau merupakan sahabat terbaik yang aku ada. Aku repeat, yang aku ada. Melihatmu dari jauh, memandang setiap moment yang kau terbitkan sudah cukup buat aku gembira kawan. Kadang, bila lama nda buka, aku akan cari kau, perhatikan moment satu persatu hanya untuk melihat perkembanganmu saja. Ya. Aku merinduimu. 



Bila kau sedih, aku ingin sekali say hi how are you, i really cant see you be like that, menangis teciwa ciwa disetiap dilema yang kau alami. Ya. Kau cengeng. Since kita masih kecik dahulu. Hahaha. 

Bila lagi kita luang masa berdua? Sekarang aku sudah tidak mempunyai apa-apa kawan. And i dont have a car. Even a bike, to take you jalanjalan dengan ketawa kau yang mengilai bahagia tu, oh aku rindu.


I really want to make one day, sehari dalam 365hari, is our day. Kbox satu jam. Kau girlfriend ku, aku cintamu. Hm. Hahahaha :') berjalan di setiap sudut muka bumi Tawau hanya untuk melelahkan diri, membahagiakan hati kita. Ee gelinya. Hahaha


And congrats to u Sumarni. Mungkin kau menjadi insan terakhir mengingati hari kelahiran sahabatmu itu. Dan mungkin, sejak kemarin lagi kau mendapat makian dan award 'the horrible geng keras yang fogot her kamcing's betdey of the year' kakakakakaka. 


Sayang, Lia Fahriana Makmur,

Semoga hidupmu sentiasa dalam lindungan Allah S.W.T, semoga dijauhkan dari segala anasir jahat yang membinasakan, semoga dikelilingi dengan insan insan yang akan sentiasa menyayangimu dengan sepenuh hati,succedd in every thing that u do, mantain comel dan hot dengan maskara mu yang takkan luntur ituw hahahaha mantain bahagia mantain ceria mantain ketawa sayang.. semoga persahabatan kita till the last, till we both tua, and yes, till we both tak boleh buka mata even ketawa bersama. Hm. 


Can u open ur bag? Dalamnya ada sebiji kotak pink kecil. Ada hati warna merun di atasnya, ada tertulis, 'happy bete to u caliok' haha, ada? Ahh biak betul? kau cek betul betul. Might be somewhere in ur bag.. Hm. Imagine sahaja la ada ya. Dalam kotak tu, ada buah rantai. Capital L. Not love. Not lia. Not liok. Not lala. Not lili. Tapi, 'LETS SMILE TOGETHER'. Hahahaha. Yes. Macam tu aaa, senyum. Senyum seindah suria. 

Nda paya sukat macam mana aku sayang. Nda paya ukur pakai pita, jauh mana aku rindu. Ma words gambarkan kilogram sayangku to u. Ee geli. Kbai. Hahahaha 143.

Okay to ma readers, aku dalam usaha untuk menerbitkan segala nafsu menulis yang wujud sejak dahulu kala. Haha. Doakan saja. 


Bye guys. Have a nice wonderful day!


Wednesday, March 16, 2016

lahv letter

Every single things that happen to u in ur life, theres must be a meaning why that is happen. Setiap perkara yang berlaku mesti ada hikmah di belakang tiap-tiap cerita itu. Hm.


Hai guys.


Let me say dua tiga hari kebelakangan ini merupakan hari malang bagi aku. Aku kena saman fo three times in three days. Mahu dijadikan cerita.,,


Ahad lalu, aku balek kerja macam biasa, hantar kawan aku sampai batu tiga,then ambik boss aku juga di area yang sama. Lepastu, dia yg bak junjun. Niat memang mo balek terus sebab katanya kawan dia ada naik meminang, cuma disebabkan kereta dia beliau dia pakai, so aku lah yang hantar dia untuk sampai di kampung.



Tapi masatu jam masih awal. So kami singgah sekejap. Dan yes masa on the way balek suda, aku memang nda nampak ba ada tiga pacik meng-guard disitu wkkakaka. Ntah dimana aku letak mata aku. Tuptuptup nda boleh elak then sabar ja la. Hei. Suda nasib kau.



Kena saman. Sebab bos aku ada lesen kereta ja. Moto ndada. Hm. Why la kau ambik lesen moto sekali boss oii, bila jadi begini kan susah.. --''


Lastlast esok minta tolong dengan kawan, kawan cakap boleh kena kompaun from 150 turns to 40. Alhamdulillah beban berkurang. Thanks to kawan dia.



And isnin merupakan hari cuti yang indah bagi aku. Aku duduk di rumah saja. Tidak berbuat apa-apa.


Selasa. Waktu bekerja kembali seperti selalunya. Memandangkan this week kami ada sales, so memang agak sibuk la sikit. Bila saja pukul enam, aku pon balek la macam biasa.


Masa tu, siyes, hati aku sibuk betul cakap, 'weh masih terang, sekejap lagi la ko balek.'


Tapi oleh sebab haritu hari Selasa, hari rutin macik aku main badminton so aku kena balek awal guys. Aku pun start junjun aku jalan...


Limpas ja roundabout sampai depan bsn memang swear aku dak nampak pacik tu. Tiya, kawan aku pon nda nampak. Lahai..


Dia suruh aku park tepi. Dia tanya ada lesen ka takda, aku cakap takda. Then masa tu punya aku keras kepala cakap ini itu sama pengawas jalan ni. Mak aih, kau ni menit oi, sudah tau salah becakap banyak lagi. Peh memang kepala batula aku pun heran dengan masef. Hm.


Aku nda tau pulak pacik ni menunggu 'something'. Maksudny, menunggu kami merayu, so tht benda tu boleh settle time tu jugak. Dan yes, oh memang aku skema, memang aku nda faham hahahahahaha. Then byebye, ikut dia sampai balai. Ok fine. Aku ikut. Sumpah cool masa tu. Padahal on ma way tu, aku fikir duniaku nanti sampai rumah memang akan totally gelap, hm tebayang muka macik aku marah singa. Hahahahaha



Dia cakap aku berani bak moto takda lesen. Dia cakap aku langgar lampu merah, aik masatu aku pelik suda, and yes aku nda buta warna. Lagi satu, aku berhenti di petak kuning. Yang ni memang aku berenti. And yes, aku nda tahu. Banyak lagi la dia membebel. Dia cakap mo tahan moto la apa la. Aku kerja dimana la. Umur berapa. Okai jawab semua, sebab kita tengah ditemuduga cik adek oi haha.


Then dia suruh pemilik moto datang, means macik aku, argh aku terpaksa call dia jugak. Hm. Akceli aku ndamau bagi dia tekejut, tapi hailahai, kena bagitahu jugak, takda jalan lain..and yes, memang dia tekejut beruk la. Cakap aku dimana, apa jadi, kenapa boleh jadi macam tu bla bla bla. And dia sampai balai, dia kena ceramah lagi oleh pacik tu,then settled.


Aku yg nda settle nanti. Bahahahahhahahaa. Dia mengamuk gila lepas sampai rumah. Hm. Sedih. Dia pentingkan moto apa semua. Sokay. Sokay. Dia kata aku melawan, bila masa aku cakap bebaik yang aku sumpah nda nampak pacik tu di tepi walaupun nada aku cakap tu bukanlah aku tengking, ya allah.. semakin kalut.



Perangai dia aku ja yang tahu. Dari kecik memang sudah biasa hadap perangai singa dia yang macam tu. Sedihnya aku tuhan saja yang tahu hm. Aku ingat, last time aku nangis macam semalam sampai tahap urat kepala aku naik, mata aku rasa macam mo pecah, kali terakhir aku nangis macam tu masa aku kena tinggal oleh fjehcjenckro!/'+"+$+38#ab tahun lalu. Hahaha putus cinta. Kena tinggal boifen wakakakakakaka.



Kawan-kawan aku semua risau. Emong ada datang balai jumpa aku tanya kenapa boleh kena lagi. Kawan yang lain sibuk cakap, oh tell me whenever u need money. We can collect for u. Masa tu aku memang sebak gila. Kalah putus cinta. Hahahaha.



Endut yang balekbalek bagi aku tenang walaupun aku membebel tahap gila gam kasut. Hm. Lepastu, adek aku hulur telefon dia sebab simkad selkom aku ada someone call, ohh, aku pelik. Bila becakap, dia tanya flat number aku, aku kenal suara ni.. oh pacik,sahabat aku nun jauh disana pun tahu aku kena saman. Hahaha kenapa la dia tau ni alamak oi bikin malu. Ni mesti kawan aku tiya yg bgtahu. Aku sudah huruharakan semua orang.


Too many problem happens in one time. Buat kepala hotak aku serabut, sampai di tengah aku menangis tu, aku sempat ketawa lagi. Hahahaha.


Kepada semua sahabat, terima kasih. Thankyou. Pacik, terima kasih juga. Hm.


Waktu sekarang sudah empat subuh. Jangan tanya kenapa aku tak tidor lagi.


Bai guys. Harap serabut ni cepat hilang. Wif doa indeed.


Assalamualaikum.


P/s : ma hat broken sebab esok aku pisah dengan junjun. :'(

Thursday, March 3, 2016

sinonim



Ada sepasang kekasih. Empat tahun cinta bersemi. Si lelaki jauh di mata, namun dekat di hati. Membuat si wanita berfikir dialah cinta yang dicari. Cinta sejati. Kekal hingga mati.


Hai guys. I wana share ma frend story. Let start. Sori gambar memang langsung tiada kena mengena. Wakakakaka. Okai change da mood. Back to normal on three. Ehem..

..

Sebenarnya Za sekampung dengan Han. Awal detik perkenalan, Za selesa berkawan dengan Han. Ketawa bersama,menangis bersama, semuany samasama. Pendekkan cerita rezeki si lelaki, dia diterima masuk menjadi seorang tentera udara. Sekarang semuanya sudah dimilikinya, namun tidaklah berada. Tapi semakin 'ada'.


Oleh kerana tugas, memintanya untuk berjauhan beribu batu dengan wanita yang amat dicintainya,wanita yang akan bergelar seorang isteri baginya, mencabar egonya seperti seorang lelaki layaknya. Ya, kerana masa depan katanya. Kerana tugas juga. Tunggu aku, za.. 




Tinggallah si wanita di kampung halaman. Berbekalkan janji yang dipegang erat, azamnya semakin kuat. Dia tidak kisah berjauhan. Yakin tidak pernah hilang dari hatinya. Dia pun sama. Menjaga hati dengan sebaik-baiknya. 


Setelah beberapa lama, Han jarang berhubung dengan Za. Harini dihantar sepuluh mesej. Esok lusa baru mendapat balasan. Sebiji balasan bernisbahkan sepuluh mesej itu. Tetapi tetap membuat Za bahagia. 


Mungkin sebab kurangnya komunikasi, membuatkan keduanya tidak berhubung berminggu lamanya. Ragu mulai bersarang besar di hati masing-masing. Merasa cinta tiada lagi. Redha dengan ilahi. 


Selang beberapa tahun, muncul seorang lelaki. Rupa sekadar mencukupi. Kata orang biasa-biasa saja. Tapi kesungguhannya luar biasa. Dia datang ketika hati Za sudah tawar rasanya. Ketika Za tidak lagi mahu untuk menerima mana-mana lelaki kerana hati masih terkunci dengan cinta lama. Masih menunggu bisiknya. 


Kesungguhannya membuat Za membuka mata. Sedar akan semua penantiannya menjadi sia-sia. Biarlah dia rawat kerana sudah tiba masanya. Semuanya sudah diatur. Bulan depan mahu kursus kahwin, keduakedua ibu bapa sudah ditemui. Mencapai kata sepakat, disatukan bulan lima nanti. Gembira rasa hati. Bahagia semakin dikecapi. 


Dilema terjadi apabila Han muncul kembali. Disaat hatinya terkunci rapi. Tapi Za tidak dapat nafi, sayangnya terhadap Han masih besar sehingga kini. Han merayu, memujuk sepenuh hati, supaya Za menunggunya kembali. Pegang dada sambil menghela nafas, kenapa baru kini? Kenapa bukan dari dulu lagi? 



.. 
Sebenarnya Za tu kawan aku. Tapi its not her real name. Cerita aku tokok tambah. Tetapi mesejnya sama, 

Perlukah berpatah balik hanya untuk memenangkan hati? Perlukah melepaskan orang yang bersungguh mencintai? 

Fikir baikbaik kak. Sebenarnya, paling bagus kalau orang sayang kepada kita, bukan kita sayang orang. 


Mata rabak. Aku nda tau semangat mana yang rasuk subuhsubuh buta ni haa.. kbai. Masa untuk rebah kembali.


*ampas badan.



Friday, February 26, 2016

stronger


Since 4years nda berjumpa dengan adik lelaki aku, buatkan hatiku sebak bila tingu dia tidur lena sambil bedengkur dengan indahnya..hm. aku rindu..



Sebelum tidur tadi, kami banyak share cerita. Al maklum, cerita betapau for ampat tahun la katakan.. at the end of the story, dia cakap,


'Aku rindu mmy..'


Mulalah cerita from a to z. 



Aku lahir dari keluarga yang sederhana. Dan once keluarga aku ada masalah, dan sampai membuatkan mak bapak aku berpisah.. so aku dengan adik aku dua orang pun terpisah, saturang lelaki, saturang perempuan.


Sejak masa tu, aku dijaga baik oleh macik aku, kakak kepada bapak aku. Dan adik-adikku? Wif ma dad. Lebih sepuluh tahun aku nda jumpa dorang. Sedih kan? Kalau bejumpa di tengah jalan, mungkin masingmasing nda kenal, pasal? Dari kecik bepisah kut.


Hidup aku tidaklah cakap senang, tapi makan minum pakai aku sekolah aku, macik aku yang tanggung. Dia sayang aku macam mana seorang ibu menyayangi anaknya. Sangat sayang. And im the one who lucky. Compare to ma siblings...



Yang derita. Hidup susah. Pindah randah. Hm. I dnt know how to imagine betapa kuat semangat bapak aku teruskan hidup dia demi adik-adikku masa tu.. ya Allah, berilah kesihatan kepadanya.. :(



Duit tiada. Makan nda cukup. Oleh sebab tiada duit, adik aku yang masih bayi diberi susu beras bagi menggantikan susu tepung. Sedihnya ya Allah.. adik aku kata lagi, bapak jarang makan nasi, kadang hanya makan ubi, sebab duit disimpan untuk beli susu adik aku. Kadang, adik lelaki aku tu ikat perut. Walhal aku yang mungkin makan nasi tiap hari disini.. i really cant imagine macam mana kuat dorang..



Sambil mendengar luahan adik aku, sambil tu aku menitiskan air mata. Aku sedih. The other two nda pernah bersua muka dengan mmy aku for 15years guys.. 15tahun.. tahun, and not months. Tahun.



Baru tadi aku show gambar mak aku dalam henfon aku. Adik aku cuma tenung seminit. Dan dia tarik nafas panjang sambil bertanya, 


'Kenapa dia nda pernah cari kami?'


Dan aku hanya diam. Wahai adikku, sesungguhnya apa yang berlaku semua sudah takdir maha kuasa, and we are not wnt our life to be like this, kalau ikut hati, aku teringin mau ada family lengkap macam keluarga emong, macam keluarga win, hm.. tp what to do..


Tiap hari raya, bila azan berkumandang, aku hanya berdiri di luar rumah sambil memandang langit hitam yang kosong, berfikir, betapa aku rindu bapak aku, adik-adik aku..

  

Bila masuk ke dalam rumah, pandang wajah polos macik aku, insan yang banyak korban masa duit dan tenaga untuk aku. Hm. Masa tu, semangat aku datang balek. I really love ma macik. Lebih dari masef. Lebih guys..


Aku hanya mendengar bila saja adik aku luah segala apa yang terbuku di hati kecilnya. Rindu, marah, kecewa, dan semua yang sudah becampur baur nda tegambar walau dengan air mata. Hm.

Ya Allah, hanya Engkau yang Maha Mengetahui segala apa yang berlaku. Ya Allah, berikanlah kesenangan kepada kedua orang tuaku. Ya Allah, berikanlah hambamu ini kesihatan sampai dapat membalas semua jasa macik aku yang banyak berkorban sejak dulu. :'(

I stop here guys. Cant write anymore.



kelahiran


Do u wana say 'hepi birthday ma belahv buddys in da world!' ? Nay. Buatbuat lupa what day is today la. Buatbuat telupa tarikh. Upss.. harini berapa haribulan ya? Haha. 


Duapuluhsatu. Satu nombor yang kata orang boleh wakili 'matang' pada peringkat awal sekali. Haa. Its just a number. Nombor ja kut. 


Hm.

Waktu berjalan tiada henti..Mengiringi bulan
dan juga mentari,yang terbit setiap
hari..Mengiringi usiamu yang terus bertambah hari ke hari ..Hingga saat ini..

Pada hari ini,apapun impian yang kau impikan wahai sahabatku,semoga Allah SWT menjadikan itu suatu kenyataan. Apapun perkara yang akan kau lakukan,semoga semua itu tercapai. Semoga kegembiraan sentiasa mengisi dirimu dalam setiap waktu. Hari ini izinkan aku berdoa sepenuh hati untuk hal yang terbaik. Semoga dirimu wahai sahabat mendapat keberkatan dan sentiasa dalam redha sang pencipta, Allah SWT.

Itu text paling baik aku rasa. Here we go yang jahanem nya. Wakakakkaa *fefeling kejam


Semoga kalau setiap kali kau makan ikan then tulang sangkut di kerongkong mu, lepas tu kau pegi keja ada satu kulit pisang yang buat kau tepeleset lalu tercirit wakakaka. Bak moto telanggar bonggol lepastu datang hilux pijak lopak air then tekena baju ko wakakaka. U know tht im not mean it kan pacik poyo. Haha. 


Semoga kau tetap jadi sahabat aku, dalam erti kata lain sahabat 'silence' aku, yelaa untuk nampaknampak aku dari jauh jaa, hm semoga kau tetap jadi sahabat yang sentiasa pinjamkan topi busuk kau yang bauk karbit ketika hujan melanda, untuk lindungi titisan hujan kena pada muka aku yang ups comey ni hahahahahaha. 


Wht else? 


Semoga bila kejayaan datang padamu, kau temui insan yang akan menemanimu sehingga ke akhir hayatmu nanti, insyaAllah, please la jangan touching okay, hahaha. Tolong lap hingus ko yang meleleh tu haa. Hijau lagi tu haaa huhu. 


Ko cakap, dalam friendship tiada kata thanks or sorry right, peduli apa, aku mo cakap jugak. Idc. Ohh, thank you so much jadi sahabat yang sangat baik bagi aku. Hm. Thanks. ;)


Got to go guys! Aku tengah rest. Then curicuri apdet ja ni haaa. Haha bye guys! 


P/s : present is just for 18th and below. So.. wakkakkakkakakakaka 

Monday, February 22, 2016

penjara

Lamanya mengurai isi kefala isi otak. So hows ma readers? Alhamdulillah. And im good too.


But lately, so depressed. Idk why. Entahlah. Dan tonight, buka kembali blog tercinta aku yang selama ni aku hide. Hide bukan sebab apa. Sebab sedih. Nda dapat tulis. Sedih.



Ikutkan hati, i wana share all of ma enjoyable memories lately. Banyak perkara yang berlaku kebelakangan ni. Oh damn, aku sudah mematangi diri or wht?? Hahahaha.


Hei. Im turn to 21 this year okeng. Im not child lagi la adoi. Umur saja menuak. Tapi perangai... ampun. Haha. Life tersangatlah indah. Oh pelis, jangan pandang serius. Jalani saja. Dengan senyum manis. Kekadang, tawa ngilai pon boyeh..huhu.. huhuhu..


'Hatiku dihirisny lagi. Kali ini lebih dalam dan pedih..'


Oh man itu cuma baitbait lirik lagu awie. Bekumandang di henfon buruk abang aku. Sesambil apdet blog, bengiang-ngiang lagu gah itu. Hm.

'Kerana aku sudah berjanji, dia cintaku yang terakhir..'


Kata lagu itu lagi.



Kata orang, dnt make any promises when u are happy semacam dunia kau yang punya. Hm. Kata orang lagi, dnt make any decision when u are angry semacam tak ada lagi solutions yang terbuka.


Tapi we still humans. Masih manusia yang kekadang hilang remote untuk mengawal sifat kita sendiri.. marah, depressed, kecewa, nangis, sedih, or happy, bahagia, gembira and so on.. and im still confused.


Hai. Keluhan lagi.



Enaf fo tonight. Otak wa nda sanggup suda haa.. genite everyone.



Sigh.

Tuesday, January 26, 2016

kambing

Selamat datang ke dunia blog oh poyo man yang jelek. Hahaha. Okay, now ini suda jadi media untuk kau sindir aku dan aku sindir kau. Kbai. Hahahahahaha.

Mungkin itu agaknya perasaan bila someone wrote bout u, and u tetiba tanpa sedar feels like ko tersengih-sengih macam kambing makan rumput. Ohh aku bukan kambing, he is kambing. Hahahaha


Akceli, bila kita share something walaupun takda reaksi, kadang-kadang dia boleh buat kita lega. Untung blog takda tangan takda kaki. Hanya ada selembar ruang putih yang luas untuk kau tulis apa sahaja kau mahu, apa sahaja yang terbuku, apa sahaja moment happy, sedih, bahagia semacam kera mendapat bunga, and sekali lagi bukan aku kera disini, tapi 'dia' hahahahahaha. Dan jangan ketawa oh pelisss, muka kau buruk okay hahahahahahahaha



Semua berkait dengan 'memori'. Ya memori. Ingatan untuk kau abadikan. Untuk kau simpan. Sebab sangat priceless guys. Priceless. Hm.


To him, ohh silakan kutuk aku as long as u can, dan jangan risau si pitung akan membalasnya kan pacik kan ahahahaha. Masa untuk bobok readers sekalian. Jum pejamkan mata and jadi the beauty. Woah sleeping beauty guys!

Daa!



Monday, January 25, 2016

kabus

Inai terlukis indah dijari. Dari hujung jari telunjuk sehingga ke pergelangan tangan, terlukis cantik bunga, tersemat indah, cantik sungguh la nda terkata. Walau bukan pakar dari manamana, tiada bernama tiada apa, tetapi tetap membuat si pengantin perempuan tersenyum manis sebab tangannya dihiasi oleh sahabat dia sendiri.



Kawan aku, I call her mila, dia kawin. Congratulations cip! Satu lagi teman seperjuangan semasa kecikkecik dulu pon sudah membina masjid. Aku? Bila lagi? Hahaha

Lama nda berjumpa kawankawan lama, so bila berjumpa mestila ada banyak perubahan yang ketara kan readers kan, and.. salah satunya, ramai yang tegur aku semakin kurus.. hm. 'Ko diet ka menik?' Nope. Manada diet oi. --'


Pegang bahu aku, sambil nampak atas ke bawah, baru cakap aku kurus. Haha. Betul, i swear, aku nda diet aku nda kawal makan pon. Alhamdulillah (memang mau kurus sebenarny) ekeke.



Mesti la ada bunyi2 agensi mencari jodoh oleh mak mak kita kalau dalam majlis keramaian macam tu..


'Eh besar nya suda perawan mu ni kak..cantik kak.. bole ko jadi besan ku ka? Ada anak ku lelaki.'


Then riuh rendah la. Hahahaha. Senyum saja. Senyum saja. Senyum lagi. Senyum lagi.


At the age semuda 20years old mila kawin. Agakagak aku kawin umur berapa ya? Jodoh ialah rahsia yang tiada siapa yang akan tahu melainkan sang pencipta satusatunya. No one knows.


Entah esok? Lusa? Nope. Kawin is just one word, tapi membawa maksud luar biasa. Penuh komitmen. Di usia yang akan mencecah 21years old on June nanti, aku rasa aku mcm nenek nenek tuhak bangka suda. Hahaha.



Masih tecaricari insan sejati yang akan menemani hingga hujung nanti. Menjadi teman bersedih, menjadi penyebab ketawa tersengih, menjadi pelindung, sahabat, serta penasihat hingga hilang gigi. Hm.


Kadang menjelma dalam mimpi. Samar-samar berkabus putih. Itukah putera yang dicari? Tapi kenapa hanya menjeling dari sisi? Mungkin sebab belum mengenali. Haha.


Two weeks before cny offday kitaorang dimansuhkan. Means, sepanjang dua minggu ni macik inoi tarak cuti. Alamat bepatahan la pinggang sekerat uii..


Okay. Thats all fo tonight guys. Sleeptight!



P/s : congrats to bunkface n noh. U always in ma hat.





Tuesday, January 19, 2016

i saw you




'Lamany nda nampak mukany live..' desis hati.


Ada rasa macam bukan dia. Ada rasa macam 'eh takan la kau ni depan aku'. Ada rasa gula. Ada rasa mint. Wakaka. Paling banyak rasa, rasa masam. Eh? Ko nda mandi eh...

Haha. 


Last time we meet, kali terakhir aku nampak lubang hidong ko yang jelek tu em jap jap aku bayang jap,.. eh aku pon lupa bila last time kita jumpa. Yang pasti lama..


Nda jalan pon nda pa. Janji nampak muka ko senyum macam otok pon okay suda cip. Rasa happy. Hooray. Hahahaha. 



Spend ur time memanyak dengan family ko, dengan sahabat2 ko, sebab mungkin lama lagi baru ko pegi sini cip. 'Hensem kan aku.. hensem kan..' kalau kau tanya begitu aku nda la ba cakap eya. Haha. Kau nda hensem okay.
--'


Lastlast bila aku masuk kedai balik, kawan aku tanya, 'nit siapa tu nit? Macam comel je.. macam hensem jee..' 


'Eya. Dia memang hensem.'



Hahaha. Masa tu aku rasa 'fishy'. Aku rasa 'fishy'.  


Okayla guys, time to work noww!! Bubyee!



P/s : done tingu Dilwale. Dan aku imagine aku heroin, dan ma hero is...




Tuesday, January 12, 2016

kuda

Kadang-kadang tinggalkan satu ayat tergantung bikin kita rasa 'jdjsjdueywiksj'. Haa. Something 'fishy' bak kata anik. Ndatau istilah fishy tu dia dapat dari mana. Dan yang peliknya, aku macam faham. Hahaha

Tadi, aku jenjalan sendiri. Wif ma junjun fo sure. Mungkin dalam 10, hanya ada dua atau tiga mangkali spesies macam aku ni haa. Macam mana tu, macam mana tu?


Kalau macam esok aku mo ke bandaa, malam tu lagi aku plan, aku writedown benda yang aku memang mok beli. List down in ma fone. Write a note.


Lepas tu esok, mesti pegi cari barang dan tupun mesti ikut urutan. Eh nda kesah sebenarnya jugak kalau nda ikut urutan, yang penting ada. Kalau pegi satu kedai, and found the thing tht i wana buy, price affordable, nice to see nice to wear, ohh aku memang nda fikir panjang. If i want to buy, i buy. Aku jenis orang yang malas fikir panjang. Kalau suka, suka.


Dan aku jarang menyesal. Haha.


Tapi memandangkan kedai yg aku mo pegi today, tutup la pulak haaa, so barang memang ada tepeleset sikit. (Tepeleset means ohsem bagi orang tawau) hahaha. I merepek.


Pertamanya wnt to buy a shoes, lastlast kedai tutup, so tebeli bag. --'


Penat yang terkumpul sejak sale tiga hari lalu masih belum berkurang guys. Semacam ada sikit lagi ni naa. Sakit belakang. Tulang semacam buat akrobatik. Waakkkkakaka. Result? Hampehh. Sale tarak. Apaaaa pun tarakk.



Listening to da song yang ems send kan aku, english song, aku nda tau apa title nya, yang pasti lagu duludulu. Haha. Peace ja rasa. And tomorrow, huft kembali bekerja semula. Back to see ma file wif one thousand++ nama customer yang bebelit belit(kadang aku ingat nama, nda ingat muka) hahahaha.


Rajinrajin kejaaa. Kata mok beli kudaa... hahahaha. Kuda kepang? Nope. Kuda hitam ahahhhhhhahhhaahaha.


Dedaa! I stop here!


Thursday, January 7, 2016

8



Lebih seminit pukul lapan, aku sampai depan rumah aku. Sebenarnya 8malam dikelaskan sebagai 'midnight' in ma family order. So, sebelom lapan malam aku mesti sampai rumah. Mesti! 


Tapi tadi aku baru habis jalan dengan gang aku sekalian. Pegi sana pegi sini, let go all of ma sakit hotak. Hm. Pegi makan. Then chaw. Itu ja. Tiada apa-apa aktiviti yg jahanam. Hanya baik belaka. Benar belaka. 


Tetap tidak boleh dimaafkan. Beb, lewat seminit pon tetap lewat!


Relakan telinga saja. Buka helmet, buka kasut, then masuk bilik, hm masa ni memang otak aku sakit betul and i dunno why. Dunno why.



maybe pasal....




Newer Posts Older Posts Home