Friday, February 26, 2016

stronger


Since 4years nda berjumpa dengan adik lelaki aku, buatkan hatiku sebak bila tingu dia tidur lena sambil bedengkur dengan indahnya..hm. aku rindu..



Sebelum tidur tadi, kami banyak share cerita. Al maklum, cerita betapau for ampat tahun la katakan.. at the end of the story, dia cakap,


'Aku rindu mmy..'


Mulalah cerita from a to z. 



Aku lahir dari keluarga yang sederhana. Dan once keluarga aku ada masalah, dan sampai membuatkan mak bapak aku berpisah.. so aku dengan adik aku dua orang pun terpisah, saturang lelaki, saturang perempuan.


Sejak masa tu, aku dijaga baik oleh macik aku, kakak kepada bapak aku. Dan adik-adikku? Wif ma dad. Lebih sepuluh tahun aku nda jumpa dorang. Sedih kan? Kalau bejumpa di tengah jalan, mungkin masingmasing nda kenal, pasal? Dari kecik bepisah kut.


Hidup aku tidaklah cakap senang, tapi makan minum pakai aku sekolah aku, macik aku yang tanggung. Dia sayang aku macam mana seorang ibu menyayangi anaknya. Sangat sayang. And im the one who lucky. Compare to ma siblings...



Yang derita. Hidup susah. Pindah randah. Hm. I dnt know how to imagine betapa kuat semangat bapak aku teruskan hidup dia demi adik-adikku masa tu.. ya Allah, berilah kesihatan kepadanya.. :(



Duit tiada. Makan nda cukup. Oleh sebab tiada duit, adik aku yang masih bayi diberi susu beras bagi menggantikan susu tepung. Sedihnya ya Allah.. adik aku kata lagi, bapak jarang makan nasi, kadang hanya makan ubi, sebab duit disimpan untuk beli susu adik aku. Kadang, adik lelaki aku tu ikat perut. Walhal aku yang mungkin makan nasi tiap hari disini.. i really cant imagine macam mana kuat dorang..



Sambil mendengar luahan adik aku, sambil tu aku menitiskan air mata. Aku sedih. The other two nda pernah bersua muka dengan mmy aku for 15years guys.. 15tahun.. tahun, and not months. Tahun.



Baru tadi aku show gambar mak aku dalam henfon aku. Adik aku cuma tenung seminit. Dan dia tarik nafas panjang sambil bertanya, 


'Kenapa dia nda pernah cari kami?'


Dan aku hanya diam. Wahai adikku, sesungguhnya apa yang berlaku semua sudah takdir maha kuasa, and we are not wnt our life to be like this, kalau ikut hati, aku teringin mau ada family lengkap macam keluarga emong, macam keluarga win, hm.. tp what to do..


Tiap hari raya, bila azan berkumandang, aku hanya berdiri di luar rumah sambil memandang langit hitam yang kosong, berfikir, betapa aku rindu bapak aku, adik-adik aku..

  

Bila masuk ke dalam rumah, pandang wajah polos macik aku, insan yang banyak korban masa duit dan tenaga untuk aku. Hm. Masa tu, semangat aku datang balek. I really love ma macik. Lebih dari masef. Lebih guys..


Aku hanya mendengar bila saja adik aku luah segala apa yang terbuku di hati kecilnya. Rindu, marah, kecewa, dan semua yang sudah becampur baur nda tegambar walau dengan air mata. Hm.

Ya Allah, hanya Engkau yang Maha Mengetahui segala apa yang berlaku. Ya Allah, berikanlah kesenangan kepada kedua orang tuaku. Ya Allah, berikanlah hambamu ini kesihatan sampai dapat membalas semua jasa macik aku yang banyak berkorban sejak dulu. :'(

I stop here guys. Cant write anymore.



kelahiran


Do u wana say 'hepi birthday ma belahv buddys in da world!' ? Nay. Buatbuat lupa what day is today la. Buatbuat telupa tarikh. Upss.. harini berapa haribulan ya? Haha. 


Duapuluhsatu. Satu nombor yang kata orang boleh wakili 'matang' pada peringkat awal sekali. Haa. Its just a number. Nombor ja kut. 


Hm.

Waktu berjalan tiada henti..Mengiringi bulan
dan juga mentari,yang terbit setiap
hari..Mengiringi usiamu yang terus bertambah hari ke hari ..Hingga saat ini..

Pada hari ini,apapun impian yang kau impikan wahai sahabatku,semoga Allah SWT menjadikan itu suatu kenyataan. Apapun perkara yang akan kau lakukan,semoga semua itu tercapai. Semoga kegembiraan sentiasa mengisi dirimu dalam setiap waktu. Hari ini izinkan aku berdoa sepenuh hati untuk hal yang terbaik. Semoga dirimu wahai sahabat mendapat keberkatan dan sentiasa dalam redha sang pencipta, Allah SWT.

Itu text paling baik aku rasa. Here we go yang jahanem nya. Wakakakkaa *fefeling kejam


Semoga kalau setiap kali kau makan ikan then tulang sangkut di kerongkong mu, lepas tu kau pegi keja ada satu kulit pisang yang buat kau tepeleset lalu tercirit wakakaka. Bak moto telanggar bonggol lepastu datang hilux pijak lopak air then tekena baju ko wakakaka. U know tht im not mean it kan pacik poyo. Haha. 


Semoga kau tetap jadi sahabat aku, dalam erti kata lain sahabat 'silence' aku, yelaa untuk nampaknampak aku dari jauh jaa, hm semoga kau tetap jadi sahabat yang sentiasa pinjamkan topi busuk kau yang bauk karbit ketika hujan melanda, untuk lindungi titisan hujan kena pada muka aku yang ups comey ni hahahahahaha. 


Wht else? 


Semoga bila kejayaan datang padamu, kau temui insan yang akan menemanimu sehingga ke akhir hayatmu nanti, insyaAllah, please la jangan touching okay, hahaha. Tolong lap hingus ko yang meleleh tu haa. Hijau lagi tu haaa huhu. 


Ko cakap, dalam friendship tiada kata thanks or sorry right, peduli apa, aku mo cakap jugak. Idc. Ohh, thank you so much jadi sahabat yang sangat baik bagi aku. Hm. Thanks. ;)


Got to go guys! Aku tengah rest. Then curicuri apdet ja ni haaa. Haha bye guys! 


P/s : present is just for 18th and below. So.. wakkakkakkakakakaka 

Monday, February 22, 2016

penjara

Lamanya mengurai isi kefala isi otak. So hows ma readers? Alhamdulillah. And im good too.


But lately, so depressed. Idk why. Entahlah. Dan tonight, buka kembali blog tercinta aku yang selama ni aku hide. Hide bukan sebab apa. Sebab sedih. Nda dapat tulis. Sedih.



Ikutkan hati, i wana share all of ma enjoyable memories lately. Banyak perkara yang berlaku kebelakangan ni. Oh damn, aku sudah mematangi diri or wht?? Hahahaha.


Hei. Im turn to 21 this year okeng. Im not child lagi la adoi. Umur saja menuak. Tapi perangai... ampun. Haha. Life tersangatlah indah. Oh pelis, jangan pandang serius. Jalani saja. Dengan senyum manis. Kekadang, tawa ngilai pon boyeh..huhu.. huhuhu..


'Hatiku dihirisny lagi. Kali ini lebih dalam dan pedih..'


Oh man itu cuma baitbait lirik lagu awie. Bekumandang di henfon buruk abang aku. Sesambil apdet blog, bengiang-ngiang lagu gah itu. Hm.

'Kerana aku sudah berjanji, dia cintaku yang terakhir..'


Kata lagu itu lagi.



Kata orang, dnt make any promises when u are happy semacam dunia kau yang punya. Hm. Kata orang lagi, dnt make any decision when u are angry semacam tak ada lagi solutions yang terbuka.


Tapi we still humans. Masih manusia yang kekadang hilang remote untuk mengawal sifat kita sendiri.. marah, depressed, kecewa, nangis, sedih, or happy, bahagia, gembira and so on.. and im still confused.


Hai. Keluhan lagi.



Enaf fo tonight. Otak wa nda sanggup suda haa.. genite everyone.



Sigh.