Wednesday, September 23, 2015

sepuluh





'Ada orang mo pi Paris laaa..'


Excuse me cek habang oi. Paris in Sabah okay. Not in France talugung. Hahahaha



On ma way to Kinabatangan, aku menyempatkan masa aku untuk tulis satu lagi entri. Oh ya, guys, Selamat Hari Raya Haji. ;)



Tonight, i will leaving Tawau. TM202, TungMa Express, bas ekspres feberot aku. Malam ni, aku tinggalkan macik aku lagi. I love u ma number one woman. ;')


Kepala pening, loya loya, sebab bas ni kemain gila ko laju, hahaha. Takpa. Untuk satu lagi coretan abadi, aku gagahkan hotak aku juga. Jyeah


Seat number 23. Tidak di depan, bukan juga di belakang. Tengah-tengah. And, officially thanks to kawankawan aku, emong and the outsider wakakakkaa sebab hantar aku tadi. Oh, sorry bout your duit yg hilang. Bukan sedikit tu tuhan ya ampun, SERATUS tuuuu.. --' kepada si pencuri, rahmat bersamamu. 


And to ma lahv; terima kaseh sebab sanggup bangun awal, sengkang mata untuk hantar aku pegi keja tadi pagi. I riwi appreciate it sayang. Di tengah kesibukan ko yg menggunung, aku tahu, ko sentiasa curi peluang walaupun seciput kuman, to give ur fully attention to me. Aku nampak usaha tu. Thanks.


Right now, dia dekat Semporna. Masih kerja. Take care gajahku. Jaga Tawau baikbaik semasa ketiadaanku. Hahaha. 143.


" babay kuasa ku..ati2 d jln..jaga hati jaga mata..lup u kau slgi ak mmpu.."


Sedih gaban aku baca moment ko gajah. Wakaka. Jaga hati jaga mata, pikir aku semberono ka? Hahahahahaa. 


Okayla. Thats all readers. Once again, happy eid aidiladha to all of u. Xoxo.


Assalamualaikum.

Monday, September 21, 2015

duabelas





'True love is usually the most inconvenient kind.'



Sejak dua menjak ni, kebelakangan ni, entri aku penuh dengan ayat-ayat yang mak aih puitis, bunga raya, bunga kertas, rose, lily, dan sekarang mungkin pokok kaktus. Hahaha. Tak. Tu sebagai andaian saja macik jemah oi. 



Monday. Harini aku off. Duduk di rumah saja, tiada apa-apa aktiviti memandangkan junjun, skuter aku kena pinjam. 


Khamis nanti, umat Islam akan sambut Eid AidilAdha. Barubaru ni, dunia dikejutkan dengan tragedi yang melanda kota Mekah. Allah S.W.T mempunyai perancangan dan ganjaran bagi semua umat Islam yang ditimpa bencana disana. Banyakkan bersabar. InsyaAllah. 



Kali ni, aku pegi rumah mak aku. Kinabatangan. For those who doesnt know, Kinabatangan tu almost area Sandakan. Perjalanan dari Tawau memakan masa em.. lebih kurang tiga jam macam tu. Boleh tahan jugak la.huhu


Aku gerak malam. Menaiki bas. Alone guys. Aku sendiri ja. Haha. Woah rindu betul ana dengan ana punya umi disana. Imisssuu big much mmy. 


26hb kembali bekerja. 


Hey readers, im gonna ask u, what shud u do, when u want to tell the truth but its gonna break others feeling? Are u choose to be quiet dan letak zip 7inci infront of ur mouth? Atau, biarkan masa berlalu..dan berlalu.. sampai pihak yang satu lagi akan tahu dengan sendirinya. Walawe. Aku cakap apa ni. --' Hahaha. 


Aku konfius akceli. Haiya, later i story to u guys la. Not sekarang. Kekeke



Okayla. Kepada yang sedang bekerja, happy working day! Kepada yang bercuti sebijik macam aku ni haaa,.. jom tidorrr! HAHAHAHA


Bai readers! 

Sunday, September 20, 2015

3rd



Duapuluh yang ketiga. Bersamaan 90hari. 


Apatu? Nombor berganda? Sifir? Haha. Okay, tu tempoh masa, sejak aku kenal 'Gajah'. Gajah tu, attoy. Sahabat baik, merangkap pangeran biawak jantong puaka aku. Hahahahahahhha 


Okay for this third months, ive to admit, he just a very caring nice guy, and sometimes, boleh jadi seseorang yang amat teramat menyakitkan hati wif all the lawak bodo tahap naga yang akan mengeluarkan api. Kakakaka. 


Kadangkadang, dia jadi bestfrend to me,kadangkadang dia jadi number one haters yang perli aku apa saja yang aku buat, kadangkadang jadi uncle, yang kerap kali bagi nasihat itu ini, kadangkadang dia jadi sapoter right behind me, dan dengar segala apa yang aku bebel, walaupun siang malam pagi atau tengahari sekalipon. Hm. And yes, kadangkadang, dia jadi someone yang sangat lovely, uwekk mo muntah aku memuji. Haahaa. Tapi, thats the fact. 


Do i love him? Tak. Itu jawapan untuk tigabulan yang lalu. Today? Do i love him? Yes. I do love him. So much. 



Dia tak hensem. Seperti aaron? Izzue? Neeee jauh sama sekali. Haha. Dia chubby. Like a doraemon fo me, and can be ma bodyguard as well. Haha. Matured. Tapi kadangkadang ja..haha. setiap masa, kalau boleh satu area dengar kami ketawa berdua, lepas tu diam. Lepastu ketawa lagi. Bahaha. 


Semacam kawasan tu kami punya. Alamak. 



Kalau mo cakap pasal feeling, sampai sekarang, masih belum terkubur rapi, masih belum terkunci rapat. Hm. Tapi, alhamdulillah, aku anggap ni semua seolaholah nda pernah jadi langsung. Anggap yang aku nda pernah kenal, atau bla bla bla. Hm. Jikalau masa boleh diputar. Reverse. --'


Jika takdir, satu hari nanti, aku jumpa 'dia' lagi, aku akan senyum semanis yang boleh. Tegur dan bertanya kabar. Dan tidak lebih dari itu. 


Okay. Thats all for this subuh. Mata memang susah mo lelap jam jam begini. Maybe i shud become sekuriti. Wakaakaka. Dengan mata berair, hidung beringus, hm. Ya. Aku resdung. --'


Bai guys!




' We have to allow ourselves to be loved by the people who really love us, the people who really matter. Too much of the time, we are blinded by our own pursuits of people to love us, people that don't even matter, while all that time we waste and the people who do love us have to stand on the sidewalk and watch us beg in the streets! It's time to put an end to this. It's time for us to let ourselves be loved.'

Saturday, September 19, 2015

empatbelas



Angin tak perlu. Mood tak perlu. Apa pon tak perlu. Bila rasa aku mo tulis entri, aku akan tulis. Tak kira dimana jua, bila sahaja. Aisemen. Semacam iklan DiGi. Hahah bersamamu. 


Rasa simpati, sebab kawan aku, Yak, dia sekali lagi berhenti kerja. Nda tahan suda katanya. Berhentilah sahabat,bekerja disana hanya seakan meragut kewarasan akal dan fikiranmu. Sabarlah sahabat. Rezeki ada dimanamana. Itu sudah pasti. Berlatarkan usaha, konfem. :')


Aku tengah usaha bagi masuk dia di tempat kerja aku. Cuma, masalah, masa. Belum lagi menerima khidmat salesperson. Yala, sunyi. Sekarang sangat sunyi. Semua kedai pon, kalau boleh mengeluarkan bunyi 'krik krik' sebab terlampau sunyi tu naaa. Ya ampun. Hahahaha


Takpala. Semua tu ada seimbangnya. 



Minggu depan hariraya haji. Minggu depan aku tinggalkan Tawau tersintah ini. Hanya untuk barang sehari dua hari saja. Gila ko mo pegi lamalama?? Haa.... Jangan bak pakistan balek suda! Hahhahhhahahahahaa 


Kemarin aku ada share sebijik screenshot di wechat, tapi aku terlupa, alamak, ada teselit url blog aku, aduuu menit aduuu, why so stupid aaaa?? --' so aku pon cepatcepat la padam. Haha. Harap tiada yang dapat 'pick'. Sigh.


 And at this subuh, 1am, aku tebangun like usual nights. Lepastu aktiviti aku jangan cakap la readers kan, hahahaha aku mesti blogwalking punya la wa cakak lu. Jalan sana sini, eh akceli nda jalan pon, mata ja bah yang jalan..haha last last...


Aku nampak overview blog aku yesterday, 26. Ui? Orang baru ni baca...dalam hati aku la. Haha. Dan mintakmintak jangan la si mr.w tu wakakakakaka, bukan apa, aku malas bah tukar url. Huih gila ko? Mo tukar url? After 4years url ni betaik belalat bebauk and still jugak ko guna, lastlast ko mo tukar?? Uihh..gila. 


Menit..menit. hadeh. Please, next time jangan buat stupid things ba aina. 


Okayla guys. Tu saja untuk hari ni. And today is Saturday. Big day for me la. Walawe. Hahaha


Bai! Assalamualaikum. 




Wednesday, September 16, 2015

tujuhbelas



Ko perlu berapa lama?'

'Sebulan dua bulan masih deep. And now, the forth months, aku boleh benafas. Tapi kadang-kadang, rindu dalam limaminit datang.'


Sahabat aku, liok bertanya. Kerana kisahnya juga berakhir sama. Kandas tembok derita. Hahahaha em. 


Tigapuluh berganda empat, bersamaan 120hari. Still masih ada bayang. Still masih ada gelak ketawa, suara garau, bayangan muka yang kadangkadang bikin jiwa sesak. Haha. Bukan kerana masih ada seciput sintah, tetapi kerana ro alif nun dal wau saja. 



Kemarin? Aku luangkan masa aku dgn satusatunya sahabat handai yang sudah aku anggap seperti saudara. Tetapi mungkin manjanya masyaAllah gila. Haha. Lia Fahriana Makmur diberi nama. 



Sebab aku bizi, sampaikan masa untuk menulis entri terbatas, walaupon cerita setiap masa ingin aku abadikan di blog tercinta ini. Okay readers, mohon muntah beramai-ramai. Hahahahahaha


Bukan apa, aku ingin mengucapkan Selamat Hari Malaysia to all of ma readers. Di tengah kegawatan ekonomi dan politik yang melanda negara kita Malaysia, harap ianya dapat dipulihkan seperti sediakala. 


Harini aku formal. Duii.. hahahahaha


Okay bye readers. Selamat ber'publicholiday! 

Tuesday, September 15, 2015

lapanbelas






I found myself dreaming
In silver and gold
Like a scene from a movie
That every broken heart knows we were walking on
moonlight

And you pulled me close
Split second and you disappeared and then I was all
alone

I woke up in tears
With you by my side
A breath of relief
And I realized
No, we're not promised tomorrow

So I'm gonna love you
Like I'm gonna lose you
I'm gonna hold you
Like I'm saying goodbye wherever we're standing

I won't take you for granted 'cause we'll never know
when
When we'll run out of time so I'm gonna love you
Like I'm gonna lose you
I'm gonna love you like I'm gonna lose you

In the blink of an eye
Just a whisper of smoke
You could lose everything
The truth is you never know

So I'll kiss you longer baby
Any chance that I get
I'll make the most of the minutes and love with no regrets

Let's take our time
To say what we want
Use what we got
Before it's all gone
'Cause no, we're not promised tomorrow.

Saturday, September 5, 2015

duapuluhlapan




Hai guys. 

3hari yang lalu, kawan aku Yak, nda kerja. So ada jugak bah rasa pelik. Haha. Kekadang ada orang di belakang aku. Tapi sejak dia takda, aku rasa macam kurang samting, (walaupun dia berat gilaa. Hahahahha) But today, she starts working again. Hooray.

Last night, aku keluwaa makan dgn gajah aku. Aku park moto aku di kedai, lepastu dia datang ambek. Terus direct ke highway. Mo makan sana katanya. 

Lepas ja turn roundabout, (dia mo berenti suda park kereta) terus aku cakap aku tanak makan sana. Dia tanya di mana, aku cakap di takada. 

- Laaa. Kenapa nda cakap awalawal td?
- Orang sengaja bah. Orang sengaja. Biar lama bah (suara ada macam meninggi suda) 
- Yala yala yala. (Muka raja yang ikut sak arahan queen ny.) 

Ala tomey tomey. Hhhhhahahahahaha

Aku sengaja tau beb. So we have time to talk walaupun tak sepanjang mana masa tu. Aku hargai dear Gajahku. Wakkkkakak

Makan bakso tenis di gerai febret aku, 'bakso Mas Joko'. Aku ni, salah satu peminat bakso. Ngebbs. Haha.

Dlm perjalanan hantaa aku balek kedai, kembali bedebat. Dan tajuk syarahan kami semalam, 

'Ko pegi kl, aku disini ko disana, ko jangan pikir itu senang beb, lima tahun.'

Wakakakakkkkkakkaka

Aku ni jenis bukan yang mau aku jaa yang diikut cakap, aku ja yang didengar cakap, bukan, bukan. Aku nda begitu. Lepas aku membebel satu perenggan. Aku akan bagi dia becakap. 

Dia dengar saja. Bila dia becakap, aku tengok mata dia bekaca. Dalam hati aku cakap, 

'Alamak.. takan nangis budak ni.. adoiyoi'

He is a man. Yang susah mengalirkan air mata. Tapi sambil balas cakap aku semalam, suara dia ada sikit beketar. Sambil cakap,

'Syg, disana stail orang kerja, kerjaaa sak. Takda masa mo ini itu. Aku ndakan biarkan syg sunyi. Setiap hari aku kontek syg, kalau perlu setiap masa aku kol.'

Sambil tunjuk jantung dia, aku cakap, 

'Aku nda sunyi. Di sekeliling aku nda sunyi beb. Tapi sini. Disini sunyi. Haha. Lima tahun? Ko rasa disitu tak sunyi? Ko paham?'

Dan, krik krik..

Okay bye guys! 




"I imagine a line, a white line, painted on the sand and on the ocean, from me to you."

Friday, September 4, 2015

duapuluhsembilan





Let's start at the end
Becoming strangers once again
Or maybe that's all we ever were

Do you know how it feels
To crave a body made of steel
To give your all for no return

'Cause I've been running marathons
While you're still standing still
And I'd be anything for you
But I'll never fit the bill

'Cause I'm irrelevant
You'll be fine without me
And it's evident, it shows
And in your excellence
I forgot I used to have my own
You won't even notice that I'm gone

You consume my thoughts
I'm not sure that I'm in yours at all
Your mind is too far gone to see

The worst part of it all
Is that I desperately still want
Someone who never wanted me

'Cause you've been burning bridges while
I've been building homes
And I'm only your everything
When you feel alone.


Thursday, September 3, 2015

tigapuluh



Di tengah hujan yang kian lebat ni, aku manfaatkan masa aku. Hm? Apalagi. Tulis satu lagi entri. 

Moto aku tesadai belakang aku. Serupa dengan tuannya yang sedang menunggu hujan reda. --' kuat betul hujan harini. Tawau basah. 

Setiap hari aku akan apdet. Menghitung hari, sampailah hari gajah aku jalan. Kemarin lepas balik kerja, aku luang masa dengan sahabatsahabat aku. Makan, happy time, dan berkongsi pendapat atas satu pokok cerita yang sama. 

Distance.

Years.

Ada sorang kawan lelaki, kitaorang jadikan dia bahan uji kaji. Semacam experimen gitew. Hahhahahaha. 

Menjawab semua persoalan. Mendemo segala andaian, yang mungkin akan terjadi. Ya, sebab dia lelaki. Dia lelaki. Dia mesti akan berfikiran yang sama. 

Akhir uji kaji, kitaorang dapat kesimpulan. Kesimpulan?? Jangan terlalu berharap. Jangan meletak harapan setinggi Gunung Kinabalu. Kerana? Hati orang mudah berubah. Faktor? Kesunyian. Ketiadaan kualiti time. Trust yang makin lama makin terhakis. Dan, rindu. Rindu yang akan menebal soon. 

Sigh.

So. Enaf for this moning guys. Banyak benda mo buat hari ni. Hujan pun nda kuat suda. So aku tepaksa gerak laini.. hailaaa. Nila risiko tayar dua. Wakaaaaakka.


Bye guys!

Wednesday, September 2, 2015

bunga



"And ever has it been known that love knows not its
own depth until the hour of separation."




Hai guys. 

Adakah ni semua petanda bahawasanya aku akan resign? Resign for what? Berhenti menulis blog serta merta? 

Tak. Cuma masa. Masa membantutkan semuanyakepun. Haha. Banyak benda sebenarnya mo share. Setiap hari. --'

Aku nda sedar yang aku sayang budak gemok tu until dia cakap yesterday dia mo pegi kl. Kerja sana. And yes, for lima tahun readers. Hahahaha sekejapnya. :'(

Aku sangka kan, readers kan, aku nda kisah ba. Aku cakap first dengan dia, ndapala pegi la. Siap aku senyum lagi. Memang time tu aku nda rasa apa apa ba. Like down or something pahit, no. Takda langsong.

Tapi, lepas ja aku balek, on ma way home. Otak aku macam kena karan. Aku rasa ada ampere atau semacam voltan mengalir. Cewah. Haha tu sekadar pembayang sahaja guys. .hm.

Aku nangis. Oh, rupanya aku sayang budak gemok tu. Aku sayang dia. And i dont want to watch him, to leave me soon. Dan dalam satu jangka masa yang lama. Hati susah jaga guys. Aku penat.. penat sangat.. haha. 

Aku penat jaga hati aku. Aku penat merindu. Aku penat semuanya. Walau dia bejanji besumpah mampus takkan tinggalkan aku. Hm. Aku muak. Sebelumsebelum ni pon, manusia yang keluar masuk hidup aku, semua pon ikrar habis, tapi? Sigh. 

Lepastu, dia gerak lepas hari raya haji soon. Tuhan. Secepat itu? Sebenarnya, dia tanak bagitau, sampailah seminggu nanti sebelom dia jalan. Eh gila budak gemok ni. Jahanam. --'


'Nanti, ak mo syg pegi epot sama mak. Hantaa org. Ak tanak pegi kalo syg takda.'



Give me 5reasonable reason untuk hapa la kenen? Untuk tengok ko jalan? 60bulan mendatang? Ko sangka aku hati kertas ? Haha. Sakit. Sakit baitu budu. 

Kawankawan aku, yang the most of ma jatoh time, susah senang sedih gembira aku, most of them cakap, 'takpala nit. Ko try dulu. Memang susah. Tapi ko tak penat mo start balek? Wif someone else? Ko tak penat? Nanti satu Sabah kita kenal weei.'

Hahahhaahaaaaaaaaahhaha. 

Budak gemok ni matang. Aku rasa safe. Dia cool. Dia tak layan aku macam yang aku ni gepren dia. Tapi, dia layan aku macam aku sahabat hingusan dia. Aku rasa dihargai. 

Dia tau hidup aku. Aku ni yang kurang segala galanya, dan dia yang lengkap serba serbi. Hm. Memang la aku frust. Down. And why must samting bauk taik macam ni happen over and over again bila aku suda sayang, bila aku sudahh haiilaa. Aku tak kisah ba. Hm aku tipu ba. Aku betul kisah. 

I let u go. Pegilah gajahku. Wakakak. Pegilah. 

Wif ma positive mind, aku mo ko pegi sana, ko kumpul duit satu lori, bak balek Sabah. Okay? Hahahaha please.. jangan bazir masa aku budak gemok gila. Jangan bazir masa aku. Aku penat. Betul penat. 

I lahv you. So much. 

Bai guys!