Tuesday, June 30, 2015

naget




Hai readers!

Esok aku puasa. Setelah lima hari puasa aku tehambur waina. Its not tebengkalai, but u know, the gadis problems. Haha gadis rimba. Hahahaha. 

For tonight, i would like to share a few things that being ma fevereetoo lazania (kegemaran maksudku) hahahahaha. 

Kuning. Anything benda yang bkaler kuning diraja and ofkos bukan kuning yang mati ba. Haha got it? Sebab warna ni kan, semacam very inspirational for me, sebab ada aura cenggitu, ceria, happy, terang benderang, huhuhu. 

Bout food, aku suka makanan pedas. Bukan pedas yang biasabiasa, tapi luar biasa wa cakak lu. Maybe i will lost ma appetite kalau aku makan, langsong nda da lada. Huhu. And ya, aku suka durian. Aku hantu durian. Hahaha. 

Kalau pasal kuih pulak, aku suka karipap. Karipap inti ubi, tapi ubi tu mesti kawkaw pedas dia. Hahaha. Hopefully, ma mr right seorang yang suka makan pedas. Kalau nda, aku nda tau mau masak macam mana tanpa lada beb. Hahahha

Bout cloth, aku suka kemeja. Long sleeve yang nda fit, kalau boleh yang free to move. Compare to skirt, i prefer jeans. Skinny black jeans. Lepas tu aku suka kumpul cardigan. Suka kumpul singlets. Hahaha. Lucu kan? Hahahahaha

And one more fact, aku suka kasut. Dan paling khas di hati aku, of kos, chuck taylor, converse all star. Sebab free to move beb. Selesa plak tu. Huhu. Vans, second place. Mungkin bila saja aku 21++ baru aku guna heel. Waakakakakkakaaaaa heel kapla hotak hengko bajambul mo bidak guna heel. Aku tamphiling kau nda lama. --'

Bout music, semestinya paramore, supermanisdead, tipe x,the times, peewee gaskins, oh itu jenis muzik keras. Hhahaha. Kalau yg lemah gemalai, aku suka afgan. Ee. Pondannya aku. Hahahahaha. Macam tu la. Haha. And satu hal pasal budak gila ni, aku ni kalau suka satu lagu aku akan putar ba seratus juta kali begitu. Hahaha. Pokoknya yang namanya muak. Putar sampai aku puas. Haha
Eh mulau. --'

Pasal tv, oh aku ni jenis yang jarang tingu tibi tau readers. Aku suka tingu katun. Lufi, one peace, naruto, yg b'episod begitu la. Haha. Aku ni bukan jenis perempuan yang apaapa jenis drama fanatik. Bui. Nda la ya. Aku dak paham tu drama drama melayu. Bahaahahaha

Aku suka kumpul barang oldskool. Maksudku, barang yang jarang didapat ba. Semacam duitsyiling negara lain, barang pelik, haha barang pelik bagi orang yang super duper pelik bin ajaib. Awas bin bonggol di hadapan. WkakakakakakakkKakakakkakaka. Estege.

Lagisatu hal, about ma ability, hm.. let me think..,

Aku pandai menjahit, dulu masa aku form2 aku ada ambik kursus (dan aku tengah gigih kumpul duit untuk beli mesinjahit transpomer. Wakkaka), lepas tu aku pandai bak moto, ko bagi la skuter ka, moto biasa ka, 125ka, tapi, rxz aku nda pandai. Mungkin pasal besar betul. Aku kecik beb. Kalau takat 125 tu, masi bole aku bawak. Hahahaha. 

Aku pandai main gitar. Satudua lagu begitu. Haha. Aku ada gitar. Dr mana aku belajar? Dr kawankawan kampong aku. Paham jala, aktiviti budak kampong macam aku ni. Haha. Lagisatu, aku pandai masak. Aku nda cakap aku ni campin, tapi oleh sebab macik aku, abang aku, cakap aku punya masakan 'sedap' thats why aku berani cakap yang aku memang pandai masak. Haha.

Fobia? Aku fobia apa ek? Hm.. oh aku fobia ulat. Yang warna putih tu. Yang gerak gerak tu. Huii. Geli aku. Hahahaha. Tapi kalau lipas, cicak, tikus, ular, anjing, apa segala, aku nda takut. Cuma ulat tu ja. MasyaAllah geli. 

Heights, nope. Aku nda takut ketinggian. Haritu, ada satu game funfair yang kita kena humban di atas langit lepas tu di stay kan diatas tu selama satu minit. Pehh. Kawankawan aku cakap, tu game bawa mati. Haha tapi ntah, aku rasa tu game biasa jak. Sampaikan aku naik nda sampai lima minit berehat, aku naik lagi. And it is twice readers! Pehhh. Hahhahaaaaahhaha gile. Mak ko hijau. Hahahahahahahhaha

Satu ja aku mo belajar, aku mo bawa kuda. Mo belajar tunggang kuda. Huhu. Sebab, antara tiga ilmu dunia yang Rasulullah S.A.W bersabda yang kita kena pelajari ialah, berenang, menunggang kuda and memanah. Berenang aku boleh. Memanah pun takat archer level dua. Wakaka. Tapi menunggang kuda tu.. hem. Langsong kenot. And i promise ma self. Satuhari nanti aku akan cuba belajar benda tu. Huhu. 

She is freaky girl right? Right readers? Haha. Tapi hatinya lembut. Lembut macam agaragar. She lahv kids. Very lahv kids. Aku ni semacam ada satu aura tau. Bila aku jumpa budakbudak, apatah lagi baby, hui jangan cakap la, aku peramah. Boleh buat budak tu manja dengan aku. Perlahanlahan aku sedar, aku ni penyayang sebenarnya. Eisemen. Hahaha. Woman, semua wanita dianugerahi naluri keibuan. So, aku pun nda tekecuali okay. Haha

So readers, besok bahagi dua Tarawih. Nda sedar, suda 15 Tarawih da, huhu. Nda lama raya. Hm. Eksaited. Gile ko nda eksaited? Haha. 


Until we meet soon guys. Daa~


'But, I am happy being me. I am happy doing the things I want to do and love to do.'




P/s : en.misai. i think., u steal ma hat oredi. Podahh. --'

belon

The only hope. Kempis. Kena jarum. Huhu



Crush.. crush.. 

Bunyi hentaman harapan aku yang layu gugur menyentuh permukaan bumi yang kering kontang sekering hingus abang aku. Cewah ayat. --'

The only hope is ruined. Borang aku kena reject. Its okay, tada rezeki. Ada hikmah. Percaya, selalu percaya, tuhan selalu aturkan semuanya dengan baik. Smoothly. 

Susahnya cari kerja sekarang. Masuk dua bulan tapi aku masi belum dapat kerja jugak. Strugle hanya Allah tahu. Huhu. Bukan nda mencuba, cuma habis bekakai seluruh anggota badan termasuk kaki dan hotak kerana kerap kali berfikir dimana lagi mahu cari lokasi keringat aku jatuh nanti. Huhu. 

Saat begini, aku dapat kenali kawan aku satu persatu. Saat begini, aku tahu mana yang sentiasa ada, mana yang basi macam susu expired, mana yang bauk macam roti halaka. Em. Thanks to this ujian yang sebesar gua. 

Lak, sahabat aku. Lapan tahun bersahabat. Oh, dia bukan sahabat, dia saudara aku. Kalau dia gembira, aku pun sama. Aku sedih, dia rasa juga.

Semalam, aku minta tolong sama lak untuk carikan aku keja. Dan ya, agak agak ku ada dalam sebulan lebih aku nda contact dia. Yala, dia bizi. Kerja bershift pulak tu. Aku malas mo kacau. 

And when i told her bout ma condition now, how strugle i am, dia sedih. Dia mengamuk. Sebab dia lah orang yang paling last tahu keadaan aku macam mana. Dia marah. Sebab aku nda cari dia pun. 

And ya, she dont even know that im heartbroken now, sampailah semalam aku bagitahu. Dan tupun lepas sebulan lebih aku simpan. Sebulan lebih aku bongkar kusut hati aku. Pendarahan yang teramat dahsyat. Darah beku. Huhu.

Dia lah satusatunya sahabat yang rapat dengan keluarga aku. Terutama macik. Dan aku, satusatunya sahabatnya yang dianggap 'anak' oleh mak dia. Aku sangat menghormati mak Lak. She is ohsem. Lahvli. And ya, very inspirational person. Sebab, mak Lak seorang ibu tunggal. 

Aku tahu masa lampau Lak yang memang susah dulu. Till now. Kami masih bersahabat. Sebab bagi aku, masa aku susah dia ada. Masa aku senang, dia menjauh. Dan bila aku cerita, kondisi hati aku.,

Aku pelik. Dia emosi. Emosi teramat kuat. Hm. Im sorry. Biarlah aku ja sendiri rasa ba. Aku nda mok bawak ko sekali. 

'Kenapa nda perna cari ak? I owes be there fo ur problem ba. Its a very hard time fo you menik.'

'Suda la nik. Stop fo a while ya syg. Dont play love games suda.'



Dan segala cacian dia hambur. Segala kata semangat dia bagi. Thanks. 

'Nik? Get back to ur shape immediately ya.'



Its just a short time i guess. Indeed Lak. Semestinya. 

Aku dapat rasa ujian yang Tuhan bagi besar betul. Bermacam macam bentuk. Betapa susahnya hidup aku sekarang. Kawan yang ada, bole aku kira guna aku punya jari ba. Nda sampai lima. 

Semuanya dapak. Shit. All the same. 

Ingat aku masa aku senang dulu, fuh, ramai gila kawan aku. Nda terkira ba. Huhu. 

Tuhan uji sebab mo tengok sejauh mana kita bejalan, sejauh mana kita bediri,selama mana kita sanggup hela nafas. Aku nda givap. Aku nda pernah givap. Aku akan cari dan terus cari. 

Soal duit jangan cakap la. Masa aku kerja dulu, alhamdulillah ringan beban macik aku. Tapi, bila macam ni, ya Allah.. aku tahan sedih muka aku di depan macik aku. Aku tahan. 

Tapi jauh di sudut hati., sungguh, aku mo buat samting. Aku nda mo duduk seolah olah bangkai yang nda berguna langsung. 

For all bastard, that had making shit to me, thanks. Thanks anyway. Probably, i will be the strongest person than u ever known in ur life. Tiada kata lain selain beterima kasih sahaja. 

'Dan minta tolong jg. Jika anda terasa berat seberat batu, carilah saya. Saya sentiasa be there fo you gila. Ko sukak btul kan hilang bawa dr sndri. Tu pains jgn smpan, masalahku ko dgr. Masalahmu? I want to hear jgk munyit! Bole ka bgtu tu ya?'



And for u Lak, ma sista, terima kasih kerana sentiasa hilang dikala aku senang, dan ada dikala aku susah. Betapa semua yang kita lalui sejak bangku sekolah dahulu, buat aku kadangkadang jadi manusia cengeng betul di dalam dunia. Hahaha. Aku sayang kau membahabi buta. 

Menit, ketahuilah, bahawasanya Allah menyayangi semua hambanya termasuk hengko. Di setiap ujian yang Tuhan bagi, jangan sekali kau tunjuk kau lembik. Jangan sekali kau belutut mengalah. Semua masalah ada jalan keluarnya kecuali mati. 

Bersyukurlah, sebab di usiamu yang baru mencecah 20tahun ni, bermacam jenis manusia suda kau jumpa. Bermacam ragam suda kau kenal. Tu semua bikin kau jadi budak yang makin matang gink. Cukup besar untuk bangun sendiri, untuk beza mana hitam, kelabu atau putih. 

Dan, jangan lupa, pelangi mesti ada setiap kali Tuhan hadirkan hujan. 

Bye guys.



P/s : he's not the lucky one. 'Budak perempuan' itu yg btuah lepas dari manusia begitu. 

Monday, June 29, 2015

mati



Semua pernah tercipta
Seakan terhapus sudah segala
Tak mampu ku kembali
Biarkan saja berakhir di sini

Biar patah hatiku
Biarkanlah
Aku pergi demi hidupmu
Biar hancur harapku
Lepaskanlah
Aku pergi demi bahgiamu

Semua janji terbina
Seakan sudah tiada bermakna
Tak mampu ku kembali
Biarkan saja berakhir di sini.

P/s: drama band. Its just a song. :'(


tolak




Fuhh. Penat bak hang. Haha. Tangan bekakai la. Habis menggali tanah. Menyodor, disodor, dan sewaktu dengannya. Haha. Ya Allah, punya susah kerja kontraktor. --'

Akceli kami kasi anu ba, tu lopak lopak air depan rumah dikasi timbus, diletak tanah. Mo kena malam, pasal esok kan puasa, nanti nda larat la pulok. 

Becakap pasal puasa, aku cuti. Wakakakak. Bukan saja cuti. Cuti abc. (Allah bagi cuti) ala, cuti cuti. Hahaha. Aku baru sampai juzuk 14. Ada sisa 16 juzuk lagi. Bole habis punya la, pasal belum sampai lagi bagi dua puasa ni haa macik jemah. Haha

Bila saja aku on data, beduyun duyun masuk chat kawan aku, minta tolong ni itu, hadeh. Belum habis ba penat ku, tangan ku ni bekakai. Haha. Ada problem gmail la email la, ig la, hadeh. Google ja la ba. --'

Kemarin, aku jalan dengan anik. Satu Tawau kami raun. Memang susah cari keja sekarang. Struggle tuu.. mak ai. Tuhan sak tau readers. Huhu. 

Bila aku balik, aku dapat satu kol. Okay let me call him as Mr J (bukan nama sebenar) eceh eceh. 

J ni akceli kawan kepada Ayue, bff aku. Tapi aku dapat rasa si J ni sibok betul mok dekat dekat, mok ambik tau, ambik berat, segala macam, sampaikan aku..aih rimas ba. Rimas aku. 

Jadi, kemarin dia kol. Dia cakap mo bawa aku buka puasa sama. Time tu aku dalam bas suda, otw balik. Memang aku nda mo pegi pon. So, jadikan itula ba alasan semata. 

'Lain kali la ya. Dalam bas. Mo balik masak ba. Thanks'

'Okay. Next time.'

Tup tup. Talian dimatikan. 

Aku suda pernah tolak pun. Jahat ba kan? Wakakakak. Peduli apa aku. Bukan ba. Readers, takan la aku mo jadi orang hipokrit, terima orang, sedangkan hati aku masih belum boleh. Kan? Kesian la ba sama hati. Kesian sama orang. 

Bagus kau sakit hati aku tolak, daripada kau sakit hati pasal aku nda peduli kau nanti. Ya, kau baik, telampau baik sampaikan aku rimas ba. Ntah. Aku malas. And i want to be alone. As long as i want. Selama mana aku mahu. 

Tapi, ndak jugak serik serik. Nda da putus asa betul. Padahal segala macam ayat pedas aku cakap. Wakkakakaaaa. Ahh. Simpan saja sayang kau tu sama orang yang sepatutnya nanti. Bukan aku. Okay?

Kau baru kenal aku sekejap. Belum kenal lama mana pon. Perangai aku, habit aku, nda sama dengan budak perempuan lain diluar sana beb. Sikap aku yang sekejap sekejap hangin, habit aku yang aneh aneh, semua laa. Akan buat kau serik nanti. 

Okay tutup babak tu. Muak aku. Hahahaha. 

Kebanyakan kawankawan aku dilaman sosial, aku nda kenal. Kebanyakan la. Sebab? Lebih bagus kita dak kenal, daripada kita dikenal. Eh dak paham ka? Estege 

Maksud aku, aku lebih suka jadi 'unknown person'. Cewa. Pikir mu ni apa? Silap silap mata mejik mejik? Hahaahaahaaahahaha. Kalau pun orang tu aku kenal, aku nda kan accept. Kecuali kawan rapat aku. 

Macam di ig, banyak kawan aku request, tapi punya aku jahat, aku nda approve pun. Hahahaaaahaha. Yang aku approve, orang yang langsung aku dak kenal. Mak aih, memang pelik ba kau menit. *sigh

Okay la readers. Beretakan suda tulang ni huina. Haha time to sleep now. Genite readers! Muah ciked. Hahahaaha

Assalamualaikum

P/s : im losing ma 'cm'. Yeay! Aku kurus. 1cm i guess. Wakkakakakakakakakaakaka mulau.


Qaseh Zulaikha  😘

Saturday, June 27, 2015

duapuluhsatu



Seharian meluangkan masa dengan geng keras aku. Dan ya, washroom tempat lepak sejati kami. Wakakakakakaka. Malas mo membebel panjang2. So, ma readers, bole follow ig wa, @mennikwushlee. Okay? Xoxo.









Yes. That is ur ring. 


P/s : aku jarang pakai cincin. So, kau bertuah. Sangat. ;)

he is w.a.a

Mata sepet. Telinga capang. Misai halus. Hidong mereng. Enaf


Wan Amyrul Ashraf B Hasanuding diberi nama. Ntah mok panggil apa suda ni. Wan? Amyrul? Ka ashraf?  Kemain panjang. --' tapi aku panggil kau 'pacik' sebab kau panggil aku 'macik'. Damn. 

Hei budak poyo. Kali ni kau jadi topik aku. Hahaha. Kira kau penting sangat laitu sampai aku apdet pasal kau ni. Daii, plis jangan perasan okay. tolong sikit. Hahaha

Sebaya, tapi dia lebih matang dari aku kira. Mulanya aku tidak suka. Habis suka cari pasal bikin gila. Mau ja aku jap mata. Matanya sepet yang macam cina. Hahahahaha

Kirakira tahun lepas, dak silap aku bulan December, budak poyo ni start kerja di tempat aku kerja dulu. CF Chan Furniture (sekarang suda tinggal kenangan) hahaha. Mulanya, dia ni pendiam. Tapi bilang orang, kita mana bole nilai orang dari luaran ja ba kan? Haha and im right. Rupanya hyperactiv bak hang. Ahahhhahaha

Aku ingat lagi masa first dialog yang buat dia becakap dengan aku, hm, 

'Eh, c ali mintak nombor teleponmu.'

Ya. Tu dialog pertama. Dalam hati aku cakap, 'pandai jugak rupanya dia becakap ah hahahaha'. Ali tu kawan dia. Budak baru jugak masa tu. So dia wakil la kunu, datang kaunter masa tu wakilkan si Ali terus minta nombor telefonku hadeh. Aku pun dengan nda da perasaan nya pun cakap la, 

'Suruh dia datang mintak sendiri.' (Muka macam ada ganas kunun)

Kenapalah si ali yang mintak. Bukan kau. Hahahahhahaa. Okay aku begurau jak. Haha

Tapi lepas tu, selang berapa minit, budak Ali tu datang. Ui. Aku tu cakap sak pun. Yang betul betul datang tu kanapa. Haduhai..

Tu masa first kenal la. Masa aku rehat di bilik belakang masa tu aku ingat lagi, aku becerita sama Aida, kawan aku. Dia cakap, 

'kenapalah kau cari yang jauh jauh menit. Tu si Ali. Tu si Wan. Macam suka sama kau tuh.'

Aku nda percaya la ba. Kalau budak Ali tu, yala. Habis satu kedai olok aku dengan budak Pakistan tu. Haih. Tapi, kalau budak poyo Wan ni, aku dak tau la pulak. 

Aida cakap lagi,

'Haritu masa kami ceritacerita di gudang, dia ada cakap..'aku mau yang di kaunter tu' takan la kak amie? Takan la kak tini? Kalau bukan kau menit oii.. '

'Eleh. Dia tu mainmain Aida. Apalah ba ada aku ni kesian. Jauh beza oh.'

Aida senyum jak. 

'Kau cantik bah menit.. '

Mungkin masa tu Aida cakap dengan otak yang kurang waras. Haha aku? Cantik? MasyaAllah.. 

Hahaha. Aku nda tau la wan, kalau gayamu yang harihari dak sah kalau dak kacau aku, harihari cakap 'aku suka kau' depan aku, harihari teriak 'babe' kalau aku ke gudang, harihari senyum semacam sama aku, tu semua untuk bagitau yang kau suka aku. Hm aku dak tau. Kau tak pernah cakap. Takan la aku mau 'teperasan' kan? Hahahaha

Sebagai budak perempuan normal, konfirm nya la aku akan jatuh hati dengan kau ni. Tapi ni tidak. Pasal masa tu, aku memang suda ada someone. Dan kau pun tahu siapa. Sebab tu, mungkin kau nda pernah bagitau feeling kau dengan cara serius. Mak aihh..

Kenapa aku cakap aku 'akan' jatuh hati? Sebab, kau lain. Kau baik. Kau handsome (handsome la sangat). Kau bersih. Kau kemas. Kau ada mata sepet. (Aku pantang dgn orang tiada mata ni wakkakak) Kau cool. Kau sejiwa dengan aku. Kau lawak. Kau gentlemen. Kau sweet. Kau ambik berat. Hm. Semua tu ciriciri yang boleh buat budak perempuan automatically jatuh hati. Hahahaha 

Tapi aku ni pelik. Sikit pun aku nda pandang kau masa tu. Pasal cinta aku hanya untuk seorang. Bertuahnya dia dapat budak yang kuat hati segala penjuru ni. Huhu. Hm kalaulah aku nda buang masa begitu sahaja. Kalaulah aku nampak kau. Hm. Sebab tu la orang selalu cakap, lahv is blind.  Nampak? Keluhan disitu? Hahaha. 

Boleh aku tanya wahai budak poyo? Memang kau sahsah dak bole jawab la sebab mana kau nampak post ku ni, url ja pun kau daktau.. haha. Kenapa kau baik dengan aku? Kenapa kau masih cuba untuk contact aku walau kau sekarang jauh di semenanjung sana? Kenapa kau sanggup kol aku, hanya utk say happy befday? Kenapa kau buat semua tu? Kenapa kau buat lawak bodo sematamata untuk buat aku happy? Kenapa kau cakap, 'aku selalu ingat orang disana, orang disana yang selalu dak ingat aku'? Kenapa pacik? Mungkin,.tu.. boleh jadi satu tindakan refleks bila hati kita ada satu feeling yang memang susah mo diterjemah. Ntah. 

Setiap kali kau chat aku, kau mesti hantar gambar kau yang jelek tu. Hahaha. Tapi kenapa? Aku dak pernah minta pon. Kenapa? Supaya aku dak lupa kau? Tapi kenapa? 

Aku anggap kau sahabat terbaik yang pernah aku ada. Tapi semakin lama, semakin lama, ntah. Dalam hati aku ni, aku..confused. Hati memang susah mok faham. Lagilagi hati batu macam aku ni.. --'

Dan kenapa, kalau aku sedih, aku tebayang muka kau, muka kau yang jelek tu, lepas tu aku ketawa. Hahaha. Dan kenapa, aku rasa 'bebunga bunga' bila saja kau kol aku haritu, kau cakap 'i lop u' (tapi aku tau kau nda maksudkan tu pun, jadi aku buatbuat PEKAK) hahaha. Kalau betul kau bersungguh-sungguh wahai acap..

Is it the 'confused feeling tebalik menjunam mixed dukstak dukstak', we called it as 'lahv' ? Is it? 

Lahv.. sudah lama aku nda sebut perkataan tu. Benda yang ada berbagai jenis perisa. Coklat, strawberi, vanilla pun ada. Yang herannya, rasa hempedu basi pun ada. Hm

argh! Lahv. What a damn sick word. -.-



Kau suda ada someone. Seven years tu memang bukan sesuatu yang mudah. Seven years?? What a longlong time! Setakat lahv stori aku yang baru mencecah dua tahun pun suda sakit nya macam kenak langgar lari lepas tu tebakar melecur. hakhakhak. Hm. 

And ive heard ur lahv story pacik. Aku dengar dari anik. Heran kenapa kau dak pernah kongsi dengan aku. Kau mengaku yang aku ni buddys terbaikmu, tapi kau nda pernah ba share. Aku tekedu jugak la. Huhu. Sedih cerita cinta kau pacik. Kalau dia langsung nda hargai apa yang kau buat pacik, seolah olah dia kalahkalah orang buta. Huhu. Mo pertahankan benda sampai tujuh tahun tu bukan senang wa cakak lu. Huhu. And she is the most lucky girl aku rasa. The most. 

'Kalaulah aku jumpa kau dulu' 

Ingat dialog tu? Kita samasama cakap. Seolaholah aku bagi signal yang kau sepatutnya aku jumpa dua tahun yang lalu. Hm

Kau ada masa aku jatuh. Masa aku kecewa, kau kuatkan semangat aku. Cakap yang benda tu semua bukan sebabkan aku mati pon. And u're right man. Kau kasi happy aku. Kau buat aku ketawa dikala aku punya hati ndatau bedarah macam mana suda. Bila masa aku rasa rendah diri, aku rasa diri aku buruk betul ba, huhu kau cakap, 

'pndpat ku,aku ska pmpuan mcm kau,dress mcm laki,smple,dak bgayak,rockstar,kasit converse(punya terok kau typo kahkah),yeayy,bju kmeja like a kurt cobain, hati kring, jjur aku ckp nii macik, sumpahh..'

Masa tu, aku senyum. Kau suka aku eh poyo? Hahaha. Masa tu, lepas masa tu, aku perasan, aku mula rasa samting 'fishy' bak kata anik, kawan aku. Ntah apa maksud tu fishy. Hahaha

nda semua perasaan boleh kita ungkap. Kadangkadang, bila kita fikir kedepan, apa akan jadi, kita lebih memilih untuk pendam sahaja. 

Biarlah blog aku benda yang pertama tahu apa otak aku tengah fikir sekarang ni. Biarlah blog aku dengar apa sak ba yang aku bebel walaupun dia dak bagi respon pon semacam senyum ka, ketawa ka atau mengumen sekalipun. Hahaha

Pacik poyo a.k.a incik driver super duper comel.. Wakakaka. Listen carefully what im going to say babe..,

Ya. Aku suka kau. Damn. Aku nda tau apa aku cakap ni. Haha. Ya. Ya aku suka kau.  Tapi aku kubur perasaan aku. Aku ndakan biar dia jadi makin lama makin membukit huina. Aku ndakan bagi rosak apa yang suda sedia ada. Aku lebih hargai kau jadi 'sahabat' aku, harap kau begitu juga. Sebab, aku mok nampak kau happy. Kau baik betul. Poyo betul. Hahahahaha. Aku nda akan cuba untuk contact kau. Dan tolong, kau pun jangan la. Sebab, kalau kau masih cuba untuk contact aku, aku bingung. Aku confused. Aku susah. Serba salah. Semua ada. Feeling budu pun ada. Hahahahaha. Lebih baik kau fokus ja sana wif ur own work. Hopefully, oneday, i found someone like u pacik poyo. Hahakhakhak. 

Thanks for everything. Terima kasih untuk semua pacik. Thanks. Xoxo 

Bai guys!

P/s : kerana aku telah jatuh, jatuh hati padamu, sejak aku bersahabat denganmu.. -souqy


His eyes. Damn. Mudufuku --'




Friday, June 26, 2015

Pm

Tada kena mengena langsong. Dapak --'

Semalam, jani kirimkan aku satu lagu. Aku donlod, lepastu aku dengar, hampehh. Lagu bekabung. Wakakaakka. Tapi lirik dia mendalam beb. So aku share la. Good moning readers!

..


Sewaktu kau melangkah
Meninggalkan diriku
Sebaknya rasa di dalam dadaku
Menahan titis air mata


Ingin aku berpesan
Kepadamu kekasih
Sekiranya engkau merinduiku
Hubungilah aku di sini


Jika ada kesilapanku
Maafkanlah diriku oh sayang
Dan izinkan aku bertanya
Mengapa kau berubah hati


Kiranya kau ada penggantiku
Tetapi hidupmu tak bahagia
Relaku memaafkanmu
Dan menerimamu sayang


Walaupun hatiku kau lukai
Namunku masih menyayangi
Kerana sehingga waktu ini
Cintaku masih untukmu


Oh sayang di mana kau berada
Janganlah kau lupakan aku
Ingatlah aku walau sesaat
Seorang insan yang terluka.


Then aku padam balek. Wakakkakakakakakakakakakaka ok bai!



P/s : Today is friday. Biutiful friday.


Thursday, June 25, 2015

Cindai

Tabalek is ohsem

Aku biarkan diri aku hanyut. Hanyut dibawa arus deras kenangan lalu yang manis mengalahkan kemanisan agar-agar macik Ila. Hm.

Kalau aku nda luah, kalau aku simpan, dia ni semacam darah beku, yang bikin aku sesak nafas tiap kali aku ingat. Bukan aku ingat, cuma kadangkadang otak aku telintas saja. Yala, kadang, aku limpas tempat yang ada kenangan. Tempat yang buat kita bekenalan. Tempat yang buat kita saling merindu dulu. Huhu. Aku buat lawak ni.

Cinta? Masih ada ka? Bukan senang bagi hilang. Pikir kalau dibom atom sekalipun bukan bole terus hilang ni. Kalau terus hilang tu, maknanya cinta aku nda besar, cinta aku nda honest.

'Meratap kepergian dirimu, meratap menangis sedih tak tertahan, terbayang saat bersama, lewati masa terindah, saat kau memelukku tuturkan cinta..'

Lagu ni buat air mata kesekian aku jatuh untuk kesekian kali. Hahak

Ya. Jiwa aku masih menangis. Tapi aku nda tunjuk. Aku nda pernah tunjuk. Sebab, dalam dunia ni, ada kisah cinta orang lagi teruk daripada cerita ni. Ni baru takat kenal hati budi pon, orang lain yang esok nya mau nikah, tibatiba harini eksiden? Mau nikah, tibatiba belum dapat restu? Dan banyak lagi.. hidup terlalu indah untuk ditangisi.

Bila ditanya, hati aku penat. Kesian dia. Huhu. Penat la ba kan, stay untuk orang yang sama, kuatkan hati walau memang dulu aku limbik, huhu. Bukan nda pernah aku putus asa, bukan nda pernah aku mengalah. Pernah..

Ingat sapa yang bagi aku semangat? Masa aku putus asa dulu?

Sebab tu la aku rasa tekilan. Aku rasa kecewa berat kala kala kontena di port tu. Kenapa kembali dulu? Kalau hanya perkara sama jugak yang dibuat.

Menyesal? Nda pernah ba aku menyesal apaapa perkara aku buat. Bilang orang, kecewa la. Huhu. Kecewa macik noi.

Sengsara pasal nda dapat jumpa. Lucu ayat tu. Huhu. Kalau kau fikir mendalam, aku lagi lagi sengsara lepas apa suda jadi ni. Tapi ofkos, nda la jugak sampai ke mati ba. Hahahahaha.

Menit..menit.. haha. Kawan aku tanya,

'Apalah kau buat, kalau satuhari nanti kau teserempak dengan dia?'

'Aku senyum. Kalau dia perlukan pertolongan, aku tolong.'

Kening kawan aku tebengkok. Sepertinya itu bukan tanda setuju. Huhu.

Dulu, masa becinta, semua lagu walkman mesti becerita mengenainya. Sekali bila kita kecewa, semacam semua lagu menguluk ba. Hahhahaha. Aku nda dengar tu lagu sakit jiwa semua tu. Bila aku sedih kan readers, aku nda pernah dengar lagulagu bekabung. Haha

Di handphone aku, tada satu pun lagu sedih. Jadi mungkin tu salah satu faktor kenapa tiap hari aku semangat terus. Eh semangat la sangat. Haha

Lagu supermanisdead ja ada. Tcc. Tipex. A7x. Dan ni lucu, lagu siti nurhaliza, cindai. Wakaakakakakakakakakaka aku pun heran kenapa tibatiba ada teselit tu. Bikin gelik gelik. Wakakakkkakakakaak

'Oh hatimu beku, serta jiwamu yang lelah, tak henti lawan dunia, dengan mimpi besar untuk cinta, dan jalan ntuk pulang, dihujung waktu kan ada cahaya, itulah aku, raihlah mimpimu.'

One of ma fav song. Juga lagu fav fav boy, acap.

Bila aku nampak stats blog aku, overview dia, ada sesetengah readers baca post aku yang terlalu lama. Punya jauh dia rewind. Haha. Sampai aku pon nda ingat, yang aku ada apdet post tu. Biasalah, readers ni banyak macam. Haha. Aku pun, kalau aku blogwalking, pegi satu blog orang, aku akan baca postpost lama dia. Habit..

'Semalam waktu ku sendirian, angin bertiup kencang, mendung berganti hujan, hati ku gak keruan, aku bertanya tanya ada apa gerangan, tapiku gak peduli, oh mungkin gejala alam.'

Dats all guys. Xoxo

P/s : jikalau kata maaf boleh membaikpulih semula hati yang suda betukar menjadi debu... huhuhu..


Saturday, June 20, 2015

Kilogram


Hai readers.

Happy, sedih, bahagia, semua macam mixed dalam hati aku ni na. Huhu. Aku happy, sebab Ramadhan kali ni femly aku lengkap. Adek aku yang sekian lama dak balik, akhirnya balik juga ke rumah.

And why must i feel sad?

Sebab, aku tahu, antara aku, abang, dan adek aku, aku lah yang paling rendah kedudukan di mata macik aku. Huhu. Boleh katakan aku bukanlah anak emas macik aku. Hm

Kasih sayang macik aku dapat aku rasa beza ba berbanding dua orang tu. Cemburu, nda la ba, tapi rasa tesisih jak. Aku sedih sebab, aku dak suka perangai budak dua tu, tinggalkan macik aku dulu, keras kepala dorang tu, taunya menyusahkan macik ku ja. Dan bila dorang susah, baru dorang jumpa macik aku. Kadang aku mau tumbuk jak ba. Bikin sakit hatiku. --'

Dalam dia sendiri, aku sak la yang ada di samping nya, selalu temankan dia, walaupun kadang dimarah, dicaci maki, aku tetap sabar, sebab aku tahu dia tetap sayangkan aku. Hakhak

Tapi kenapa, orang yg selalu timbulkan masalah, selalu bikin dia sedih, dia lebih beri perhatian berbanding aku ni yang..hm.. ntahlah. Waktu makan, nonton, even duduk becakap sekalipun aku rasa tersisih betul. Hakhakhak.

Dari kecik aku dibanding bandingkan. Huhu. Aku nangis guys. Aku marah. Aku kesal dengan dua orang tu yang kerap kali bikin susah macik aku. Sikit pun nda pernah cuba untuk bahagiakan wanita yang paling aku sayang. Mungkin kalau nyawaku jadi taruhan, aku rela. Oleh kerana sayangku menggunung.

Sebab, dia berkorban nda kira masa. Dia berkorban dak kira tenaga. Dan aku janji, aku jaga dia sampai dia tua, sampai dia hembuskan nafas terakhir nya di bumi Allah ni. And i was totally sad. I cant do anything to make her happy now. Hakhak

Macik aku bukan setakat 'ibu' bagi aku. She is everything to me. Everything guys.

Yala, aku faham betul perangai budak dua tu. Dari kecik ba, membesar sama sama. Ketawa, menangis, semua sama sama.  Aku dapat rasa, nda kan ada satu pun yang tengok macik kalau dia tua nanti. Tapi, aku ada. Aku sentiasa ada. Aku mahu, macik aku sedar satuhari nanti. Budak yang dia sisihkan ni la, budak yang akan jaga dia nanti. InsyaAllah.

I want u to happy for ur whole life. Aku mahu kau rasa semua duit aku bila aku berjaya kelak. Aku tahu tu nda cukup pun kalau dibanding jasa mu macik. Tapi sedaya usahaku, hanya Allah tahu.

Disetiap sujud, setiap kali aku solat, aku hanya minta tuhan panjangkan umur aku, jaga kesihatan aku, supaya aku boleh buat kau happy macik. Hakhakhak.

Harini aku sedih. Esok lusa mungkin aku gembira. Hidup kan macam roda. Kejap kita di atas kejap kita di bawah. Sebab tu la, hidup ni jadi indah. Haha.

Bai guys. Much lahv

P/s : aku hilang sekejap. Barang tiga empat hari. Cari rezeki. Huhu.


Friday, June 19, 2015

harta karun



Masa aku kemas kemas aku punya almari, ada banyak aku jumpa benda yang kawan aku bagi. And, pendek kata orang panggil gift. Haaha. Akceli ada banyak, tapi nda larat la mok cerita semua ba kan?

So, separuh ja aku share, dan benda ni masih aku simpan sampailah sekarang. Sweet kan aku? (Sweet la sangat) mohon muntah sekarang readers. Wahahahhaha




Ni selendang. Ni kak Amie yang bagi. Quite funny jugak la. Ntah warna apa dia bagi ni siap ada bungabunga lagi. Hahahaha. Aku nda pernah pakai ni pegi mana mana. Tapi aku tetap simpan sebagai penghargaan. Hoho. Oneday, when i met someone in ma life, and when i go out wif him, ill wear this. Wakakakkakakaaka




Ni pulak hadiah harijadi aku dari Len. Kawan aku dari Phiiphines tu. Tudung ni besaaarr betul. Besarrr betul! And yet, aku belum guna jugak. Masa tu, befday aku tahun 2013. Woah, lama suda ba kan? Dan, ada bungabunga jugak. Hahaha. Luculucu ba hadiah durang ni. --'




Dan, ni shawl. Kebanyakan kawankawan aku bagi aku tudung. And this gift was from Jasmiah. Present befday aku masa tahun 2013. Aku nda pernah guna jugak ni. Hahahaha. Aku simpan ja baikbaik in ma wardrobe. 




And lastly, benda yang paling bermakna bagi aku. Its not a present akceli. Tapi benda ni pacik acap yang bagi. Oleh sebab cute, lucu, sweet, cantik, so aku simpan plastik miki maus ni. Hahahaha. I keep it together wif the sticky note kaler hijau. Huhuhu. Readers boleh zoom tulisan pacik acap tu.. haha comel kan? Jarang lelaki ada tulisan cantik macam tu. Untung dia daktau pun aku ada blog, and kalau dia tau dan baca, mesti terbang suda dia ni kana puji terus. Hahhahahaa. Terbang menjunam mangkali. Wakakakakak

Aku ingat lagi, masa haritu aku puasa. Aku puasa ganti Ramadhan tahun lepas. Malam tu dia chat aku, mok ajak aku keluar makan kalau suda pulang dari kerja, sebabkan janji nya bila ja suda dapat gaji pertama. (Mok kotakan janji la kunuk hahhaha) aku cakap tak boleh, sebab esok aku puasa. So, dia cakap its okay, tapi esok dia ada samting mok bagi aku untuk buka puasa nanti. And i just say yes. 

Si wan ni boleh aku cakap berani jugak la. Haha. Sweet pun ada. Aku rasa aku ni macam speshel betul sampai dia bagi benda semua ni, ini ituu. Haha. Esok tengahari tu, dia tarik aku, dia cakap 'nah'. 'Makan nanti buka puasa'. Aku cakap la, 'apa ni?'. Dia cakap makan sak la nanti. Hahahhahahahahaa. Aku ambik ja la plastik tu sambil tesengih sengih. Wahaahahahaha. Dalam hati aku, 'lahai, baik betul budak ni' haha

So bila maghrib, aku pun bukak plastik tu, dalam tu ada beberapa bijik oat krunch, satu bungkus roti coklat, sama oat krunch lagi, banyak la jugak dia bagi, sama ada satu kertas segi empat kaler hijau. hey! Its a note! 

Zaman sekarang masih ada orang tulis note segala ah. Ahahahhhaahaa. 

Plastik dan note tu aku simpan. Dalam wallet aku telipat rapi. Sebab pacik acap ni macam..ntah lah. Hahaha. Okay, stop buat andaian readers. Hahaha. 

Dengan kita simpan benda yang orang lain bagi, tu boleh jadi penghargaan kita kepada orang tu. Hidup ni kena lah belajar menghargai kan? Haha.

Okay readers. Sejak ada dua sim ni, kasih sayang aku bebelah bahagi. Hadehh. Kesian digi. Huhuhu. Bai guys!

P/s : happy birthday to ma gila partner. Cik Ayue Danieya. 



Thursday, June 18, 2015

baik katanya


Kittylynn@len, kawan aku dr philiphines



Alhamdulillah. Selesai berbuka. Nikmat rasanya. Walau begegar tahap unta, bila ja masuk waktu sungkai, terus hirup air bandung sejuk tu..pehh, meleleh pigi halkum. Hahaha. Makan dengan karipap pedas. Fulamak nikmatnya ya Allah nikmat.. 

Malam ni aku nda pegi solat tarawih. Macik aku pigi saturang. Aku tau dia masih marah. Hmm. Tu ja la. Kena jangan becakap dulu sementara. Tu ja option yang ada. 

So, aku di rumah. Habis isyak nanti aku sambung mengaji. Tadi pagi aku suda bagi habis satu juzuk. So, 29 left. Perempuan ni beza sikit dengan lelaki, alamak paham paham la. Hahaha. So aku mesti mau cepat, nanti Allah bagi cuti, nda dapat la aku tamatkan 30juzuk dalam satu bulan ni. Hahahaha

Anggap ja ni Ramadhan terakhir yang kita ada. Belumba lumba kumpul sebanyak mana amalan yang ada. Kerana, bulan ni nda sama dengan bulan bulan lain yang ada. Syafaat tu telampau banyak beb. Huhu

Otak aku cakap lain, hati aku cakap lain. Aku bingung. Ntah apa aku cakap suda ni. Ahaahahahaa. Mungkin aku punya sot melampau lampau suda ba. Hahaha. Kesian betul. --'

To ma followers, aku tepadam pulak button instagram di tepi sidebar blog aku. So for those who want to follow me search ja ig aku, @mennikwushlee. 

Esok aku apdet pasal harta karun. Apa tu harta karun? Hoho. Esok okay? 

Bai. Much lahv.

And im touched. Hadeh. And imissyou too len. :')


P/s : harap harap henfon aku jangan jahanam lagi. 

Ramadhan

Gigi yg buat Hunus nda tidur malam. WaaKkKKakakkaka

Jiwa terasa hambar. Nda dapat rasa nikmat sahur pertama. Ni semua pasal henfon aku buat hal. Aku set jam tiga. 4:41 baru dia bekokok. Uinah apa suda tu. Macik aku marah. Hm. Aku rasa besalah. Aku nda kisah pon. Aku dak jugak kerja, tapi abang dengan macik aku kerja. Padahal aku disuru bangun masak. Terus talajak laris la pulok. Adehh

Puasa pertama yang agak hambar disitu. Tapa. Ujian. Aku selalu jugak dak makan sahur masa puasa sunat. Okay sak. Tapi bilang orang, kita mok ambik pahala bangun besahur tuu.. huhu

Ada yang senasib dengan aku ka? Haha. Takziah ah. Jangan sak ponteng puasa suda. --'

Readers,

Last night, aku pegi solat tarawih dengan macik aku. Masa pertama tu hujan. Aku gelisah la. Takan nda dapat pegi solat ni. Hujan ni. Hmm.

Lepas tu hujan tu sikit sikit reda. Jadi aku dengan macik pun nda la buang masa. Ambek kunci moto pastu gerak. Haha. Quite cute rasanya bak moto dengan telekung beterabur kena tiup angin. Dan aku beketawa dengan macik ku pasal kelambatan kami tu naa..  Hahaahaha.

Sampai ja masjid, tempat penuh. Kami datang lambat. Sangat lambat. Tupun tepaksa solat di hujung hujung. Dakpala. Janji solat. Bukan semua ambik rakaat penuh pon. Jadi,nanti kami ganti tempat bila semua orang balik setelah habis rakaat ke-8.

Feeling bila dapat mengerjakan solat tarawih ni, superb beb. Feeling diaa.. aihh  ..Macam ada semangat cenggitu. Siyes. Masa aku masuk area masjid tu, teimbau kenangan zaman kanak kanak aku disitu. Hm. Indah. Aku tesenyum sendiri doh. Ntah ada nampak ka nda. Hahaha.

Masa aku sakat kawan aku, masa aku begaduh dengan budak laki pasal dorang main mercun, masa selipar baru aku kenak curi, huhu. Yala, dulu, masa aku budak budak, aku ni jahat sikit ba. Haha. Habis kawan kawanku ku kasi kena. Tapi, aku baik tau. Haha. Jarang dapat jumpa budak gangster penoh pegangan agama ni. Haha ui asi ka puji diri? Ahahhahaha

Selesai isyak, terus sambung solat tarawih. Bila rakaat pertama tu, hati aku sebak guys, begenang air mataku, hm. Ada satu feeling yang aku susah mo terjemah. Sepanjang aku kerja dulu, aku nda pernah bekesempatan pegi solat tarawih. Selama dua tahun aku kerja, aku dak pernah bekesempatan.

Dan kalaulah aku masih disana, mungkin aku ndakan bekesempatan jugak. So, aku sebak la. Duatahun aku dak masuk masjid ni. Sedih. Rasa diri ni kan, ntahlah. Allah sahaja yang tahu. Bila ja sujud terakhir tu beb, hadeh.. betambah tambah telerai kusut jiwa aku. Segala hempedu di jiwa kecik aku mencair beb. Ui, punya kau pepatah.. Huhu. Lagi lagi solat sekali dengan macik aku. Ya Allah, feeling dia susah cakap beb. Indah..

Solat tarawih 20rakaat, lepastu diakhiri dengan solat sunat witir 3rakaat. Bila saja imam masjid baca doa dan diakhiri dengan niat puasa, aku rasa aku kembali ada feeling berpuasa masa aku budak budak dulu. Huhuu. Aku gembira. Aku nangis(tapi aku kaver mata macam masuk habuk cenggitu) hhahahahaha. Malu wei kalau orang nampak. Wahaha

So guys, thanks for reading. Semoga penuh keberkatan Ramadhan kali ni. Bukan puasa mulut sak ah, mata, telinga, kalau bagi anak dara tu, cara bepakaian, dan semuaa la mok dijaga. Haha. Happy fasting!

Assalamualaikum.

P/s : 1dayleft.


Wednesday, June 17, 2015

all bout 'magic'

Mejik kate ko~~



15jun. Aku kembali menggunakan khidmat celcom semula. Bukan kerana luntur setia, bukan kerana berbagi kasih antara digi yang sudah lama sebati, hanya ingin mencuba sahaja. Hoho. For today, i will share some fact about 'magic sim' dari celcom ni. 

First expression, ndalah telampau excited, sebab alamak bukan nya first time aku guna celcom ni. Haha. I guess, masuk kali ketiga suda. Haaa. Ya, kali ketiga. Aku kunci disitu. Haha

Satu. 
Line dia best. Line dia kuat doh. Mungkin bergantung kawasan ba kan. Nda semestinya kawasan kurang line pun boleh terus tekuat line. Wakaka nda logik la ba kan. Haha. 

Dua. 
Line dia dak kira basic atau high speed sekalipun tetap 'best' wa cakak lu. Haha. Selama aku apdet blog guna mobile ni, aku perlukan kuota, ataupun hotspot, sebab mok aplod bukan nya senang kan. Lebihlebih lagi, post aku yang ada gambar. Hambik kau. Bekeringat la menunggu kalau kuota tada. Haha. Tapi, lepas aku guna magic sim ni, nda perlu aku pakai app 'blogaway' untuk apdet blog. Aku pegi google chrome. Sign in mcm biasa, apdet seolah olah aku guna komputer peribadi aku. Fulamak. Feeling dia memang 'fuyoh' la. Tekejut pun ada jgak. Hahaha so, satisfied. Sangat satisfied. 

Tiga. 
Sim ni bagi free kol kepada sesama nombor selkom. Nampak ka? Penjimatan disitu? Hahahaha. 

Tu ja la. Ala, hati aku masih digi pegang. Dari dulu ba aku pakai digi ni. Haha. Kira lama suda. Walaupun aku guna plan biasa biasa sak, dan bukannya digi Easy, tapi tu pun cukup ntuk aku. Happy. Hahaha. 

Okay. Aku tutup babak telekomunikasi ni. Guys, besok suda start puasa. Haha. Nda sangka cepat betul masa berlalu ba kan? Semoga Ramadhan kali ni penuh keberkatan. Semoga dapat menjalani ibadah puasa dengan baik. And, happy fasting guys! Daa~

P/s : 2days left. 

#kekaltabahsabah










Kekal di ingatan. Sedih bila baca pengalaman brader ni. Kepada yang telah gugur ketika bencana gempa bumi 5jun yg lalu, semoga kamu berada di golongan yang beriman. Al-Fatihah. 


P/s : harini aku befday, esok gempa bumi. Jikalau Allah sudah berkehendak,..

Wordless Wednesday June-17th











P/s : tapi kita tukar watak. Dalam lahv stori endek, aku jadi dia. Hmm..

Tuesday, June 16, 2015

panggilan hangit.



Gile.




Dan conversation pon bermula..



Hello. Ni kat mana eh?

Tawau, sabah..

Oh..tawau eh. Jauh nye. Ni sape?

-Aik? Sala nombor kali kita bos. Bos ni sapa?

Sala nombor eh? Tak kut. Ni sumarni eh?

-Aik? Mcm mana ba kenal ni? Eya. Ni sapa ya?

Ala. Kawan awak. Takan tak ingat kut. Dulu kite satu keje. Kene hujan belakang pikap tu, tak ingat? 

-Kawanku? Satu keja? Belakang pikap? Eh.. nda ingat ba. Sapa ya?

Ala. Saje kol. Nak cakap hepi bufday. 

-Eh? Sekejap. Aku tau ni sapa. Ada satu kawanku yang mmg lupa befday ku. Haha. Ko ba ni kan wan? Ko kan wan? 

Wan mane?

-Uinah. Kau ba ni kan wann.. bukan bah. Tu sak kawan ku dak ingat befday ku. Jadi, ko kol cakap hepi befday ni, mmg sah sah la aku ingat dia.. 

Hoi macik. Sori. Aku lupa. Bizi ba.. 

-Hahhahahahhahahahahahaahha (aku terus ketawa nda berhenti)

Maka begema la kfc dengan suara aku yang nauzubillah ketawanya. Hahaha. Memang sah sah aku dikasi kena oleh c wan taik ni. Haha

Mana nda, dia kol guna private number, lepas tu logat kehel, siap tau namaku lagi. Lepas tu wish hepi befday. Uinah. Aku pun pelik la ba kan. Hahaha. 

Lepas dia cakap, 'sori macik. Lupa. Bizi bah..' dengar sak tu terus aku ketawa bekakai. Hahaahaa. Aku merajuk la pertama. Cakap yang dia ni lupa befday aku, nda ingat kawan la, lupa kawan la, bla bla bla. Hahaha. Lepas tu dia buat la lawak bodoh nya tu.

Dia nampak kalender, terus tengok '4hb' dibulat dengan kaler merah. Lepas tu derek dia kol aku. Na na na, rasa besalah la tu. Kemain expired baru kau ingat befday aku. Huh. 

Tapi geng, wish kau paling superb la. Paling poyo wa cakak lu. Hahahaha. 

Hm. Banyak banyak benda kau cuba kasi ingat, time kena hujan belakang pikap jugak kau sebut ah.. hahahaa thanks buddy. Terharu aku. Kau sanggup kol jauh jauh ni. Hm. Imissyou. Balik la cepat hoi acap. --'

'Nnti aku balek, i've samting for u.'

Hek eleh. Poyo. Nda paya la besamting samting sana. Hahaha. Semoga kau sihat sihat ja di negeri orang, wish u luck beb, selalu mendoakan kejayaanmu disana. Xoxo

Tu ja guys. Daa~

P/s : esok aku apdet pasal magic sim. Magic la sangat. Oh, digi aku curang. Hm.

Pinjamkan bahu.

'Bila ku tak disini, tetaplah kau bernyanyi.'

Hey ma lovli readers. Happy befday, i mean, belate befday kepada diri wa, 4june yang lepas. Di usia yang mencecah 'puluhan' suda ni, semestinya lebih matang la, (matang la sangat) hahahaha, semestinya fokus, semoga keberkatan ada dalam setiap perkara yang kau lakukan menit. Alhamdulillah. Praise to god. Kau dikurniakan nafas lagi. Hufftt. Jadilah manusia yang berguna, bukan saja kepada orang lain, tapi of kos, for urself gink.

Sebab, sebelum kita menghargai orang lain, kita kena belajar menghargai diri sendiri dulu. Betul tak uols? Hahahaha.

Selama lebih kurang semingu ulang-alik dari Tawau ke Kinabatangan, huu, boleh tahan patah la jugak pinggang sekerat wa. Haha. Spend the most precious time dengan mak aku. Lepas tu, balik tawau lg, sebab all of ma gink keras ada plan untuk sambut befday 'budak taik' ni. Wakakakak. Habis ja tu, pegi Kinabatangan balik. Tawau. Dan sekarang tengah apdet belog dengan nyamannya di atas katil busuk wa. Ahaha.

To ma readers, selamat menyambut bulan Ramadhan Al-Mubarak. Bulan yang penuh keberkatan. Buatlah sehabis baik, seolah-olah ni Ramadhan terakhir kita.

Dan semestinya, aku sibuk. Ya la, mungkin ada banyak event kan sepanjang bulan puasa ni. Huhu. So menit, start from zero to hero gink. InsyaAllah, cari pengalaman sebanyak-banyaknya, sedalam-dalamnya, and hopefully, u become a great chef oneday. Puih puih mo muntah bak hang. Ahahahahahaha. Nda salah bah kan ada visi misi dan gusi? Ahahahahahaha

Mengenai ma condition now, alhamdulillah, aku sihat sihat saja. Setiap hari yang dilalui indah saja. Senyum semanis kurma. Kadang kadang menyanyi lagu peberet sambil makan aiskrim. Huhu.

Haritu aku pernah cakap, zombi was the last one. He was the last one. Sebab, aku penat, penat untuk start all over again. Kenal orang, mengambik masa yang lama untuk paham perangai, sikap, habit, dan  semualah. Yala, aku ni pelik sikit. Aku admit aku pelik.. --'


Jadi, bila sudah memahami seseorang, even berangan untuk mempunyai masa depan dengan orang itu, sampaikan terfikir, he is the last one till the last tapi akhirnya nda kesampaian.. so feeling untuk bermula lagi di garisan awal sudah cukup buat hati aku penat. Biarlah dia rehat sepenuhnya. Rest selama mana dia mahu. Cari kesilapan, dimana cacatnya, berfikir hikmahnya, sampai aku jumpa someone yang memang untuk aku soon.


Tupun kawan memang banyak gila, dak dinafikan jugak ada yang mau menyelit jugak, yala, kawan kan sudah lama, sudah sebati, kau aku, bla bla bla.. tapi, i dont know why readers. Aku nda tahu. Zombi tutup pintu hati aku. Huu.. aku nda da sikit pun perasaan. I dont know why.

And maybe, ni lawak, aku mo cakap yang kalaulah someday, oneday zombi kawin, aku harap sangat dia jemput aku. Ahahaaaahahaahaha. Aku mok sumbang lagu. Ahahahahaaaa. -.- think its funny do ya?

Ntah sapa kawin dulu, and if that was me, aku akan invite. And if that was u, jemput jemput la jugak ah. Ahahahaha. I want to be the part of ur greatest day. Walaupun hanya sebagai bahagian kecil saja.. em..

Cukuplah dengan tengok kau bahagia. Walau dari jauh saja. Haha. Cukuplah dengan melihat kau senyum. Walaupun perit, kau bahagia, aku pun bahagia jugak. Ohh, aku tipu.. macam mana pulak aku mo bahagia dengan hati yang tabalah macam ni. Ahaha.

Sometimes, kita nda tahu, sebenarnya Tuhan hadiahkan hujan di kala terik mentari, sebab, selepas tu, pelangi akan datang sebagai hadiah.. hakhak

Dan, cinderella tidak akan jadi permaisuri dan mengahwini raja jika masa malam tu dia toleh ke belakang dan mengambil sebelah kasut nya semula. Deep.

Bila kawankawan aku, share masalah cinta dorang yang tak sudah tu, dorang anggap aku ni 'doktor cinta'. And gelaran tu memang cukup lawak. Ahahahaha semua kawan aku kebanyakan mengeluh masalah yang sama. Aku pun tolong sedaya upaya, menjadi handsfree yang ada tindak balasnya. Dan, dorang akan merasa lega setelah itu. Aku gembira bila sahabat-sahabat aku gembira.

Walhal, dorang nda tahu. Doktor inilah yang sebenarnya ada penyakit. Orang yang kerap kali bagi kamu semangat inilah, dialah yang kerap kali sakit. Tapi dia tada tempat mau share. Selain Tuhan satusatunya.

Aku gembira. Aku menjadi tempat bagi kawan aku bersandar walau sekejap saja. Aku pun manusia biasa. Tada lain aku boleh buat selain 'pinjamkan bahu' aku. Lelaki, perempuan, semua kawankawan aku ada masalah sama. And i've heard many type of stories they had.

Families, moneys, dan love stories sekalipun, aku dengar macam macam jenis cerita. Jatuh, bangun, tersungkur, gembira, sedih, bahagia even kecewa sekalipun.  Bila kawan aku tanya, 'kau tada masalah ka menit?'

Aku senyum saja dan berkata.,

'Manusia mana lari dari masalah. Kalau aku ada masalah, aku nda kan cerita. Kalau aku cerita, sapalah yang mau dengar cerita kau?'

Dan aku ketawa. Mereka ketawa. Hahahahahaha.

Thats all guys. Bai. Much lahv.

P/s : 19th June. Big event. Cant wait soon.


Tuesday, June 9, 2015

ro.ya.nun.dal.wau. (rindu)


How are u


Menggigil, bergetar, pejamkan mata lalu bukanya semula, tarik nafas lepastu hembuskan semula. Perlahan lahan, dalam kepala otaknya bermain video, video memori. Memori indah, sambil pejam mata dia senyum, sambil pejam mata dia nangis. Hempedu ulu hatinya sakit. Berdenyut denyut. Hm. Sudahlama dia tidak begitu.

Dia buka matanya semula. 

Rindu. Satu perkataan yang dapat menggambarkan apa yang dia rasa sekarang ni. Rindu. Rindu yang teramat dahsyat. Haha. 

Baiknya aku, bila aku cuba untuk pertahankan sesuatu semampuku. Baiknya aku, nda da satu pun perkataan sengsara keluar dari mulutku dulu. Baiknya aku, sikitpun dendam aku nda simpan. Baiknya aku, walau bebatu jauh aku tetap jaga semuanya dengan sempurna. Baiknya aku, aku boleh faham keadaan dia macam mana. Baiknya aku, tidak cepat membantah walau masa jadi musuh sementara. Baiknya aku, selalu buat perkara bodoh semata mata ingin mendengarnya ketawa. Baiknya aku, aku terima dia semula. Baiknya aku, aku korban hati aku lagi. 

Tapi budak perempuan ni pun jahat sebenarnya.. 

Jahatnya aku, bila aku tipu diri aku sendiri. Jahatnya aku, bila aku dera hati aku dengan buang semua kenangan yang tersimpan rapat di otak aku. Jahatnya aku, buang semua hal yang berkaitan satu persatu. Jahatnya aku, tidak mengasihani hati walau sedikitpun, dan biarkan hati aku meronta-ronta. Jahatnya aku, bila aku paksa diri aku untuk senyum. Hm. Jahatnya aku. 

Sekarang aku suda nda bole tengok kau lagi. Walau jauh di sudut hati aku, menangis. Macam mana aku mok kasi hilang rindu aku nanti? Otak aku membalasnya dengan selamba,.baca Al-Fatihah. 

Perlu kau tahu, disini aku sengsara. Hahak. Aku sakit. Lubang pertama yang kau buat dulu masih sakit inikan pulak kau tambah lagi. Hahak. Bertambah tambah la parut luka gangster di hati aku. Tapi, aku tetap senyum. Senyum semampuku.. kuatnya dirimu, menit. 

Kau tahu? Aku rindu kenangan kita. Aku rindu segala apa yang kau cakap dulu. Tapi semua tu tak guna. Huhu. Biarlah aku luah apa yang terbuku di hati kecik macam semut aku ni. 

Aku tahu, sekarang ni kau mesti tengah gembira, tengah happy. Hahak. Walhal aku, masih terumbang ambing, sebab kau tinggalkan aku macam tu saja. Luaran aku normal beb, tapi dalaman aku.. Tuhan saja yang tahu. Betapa hangus hati aku kau buat. Haha. 

Ikutkan hati, aku tanak buang semua kenangan kita. Ikutkan hati aku tanak putuskan komunikasi yang kita ada. Ikutkan hati, aku ingin tengok kau dari jauh saja. Ikutkan hati, aku ingin say hi, aku ingin cakap yang aku rindu gila. 

Kenyataannya, otak aku mencegahnya. Aku buat semua yang bercanggah. Aku buat semua yang aku tak sepatutnya buat. Aku buang semua kenangan kita. Aku buang semua jejak. Aku buang kau dari hidup aku. Aku buang nama yang satusatunya terpahat dari dulu. 

Haha. Hati, rehatlah sepuasnya. Ambil masa semampumu. Kau ada banyak hal yang memerlukan konsentrasi lepas ni. Jangan sekali pandang belakang. Itu, otak aku berkata.

Aku rindu. Tu saja. 

:'(

Wednesday, June 3, 2015

bahagia


Dia gembira. Tapi sembunyikan tawanya.
Dengan sempurna. Dengan gilanya. Em.

Senyum semanis kurma. Melihat cermin yang tidak sebesar mana, eh ada wajah perempuan di dalamnya. Dia tersenyum kambing pula. Merasa dirinya bahagia. Bahagia seindah budak kecik mendapat aiskrim tiga. Dan terus melompat tinggi sedepa. Jagajaga nanti jatuh, hilang gigi rebit pula.

Rupanya, kau menyimpan perasaan sama. Hairan mengapa kau kuat sebegitu rupa. Kau sembunyikan punyalah lama. Sampailah kau beranikan diri bertanya, eh rupanya kita sama. Merasa selesa tidak kira masa. Walau pertama macam ali baba. Kau ali baba, aku kassim baba. Hm. Aku tutup mata. Ketawa bahagia. 

Rupanya kau takut dan malu. Takut cerita isi hatimu. Yang memang aku perasaan sejak kau suka kacau aku masa dulu. Minta kunci siap buat muka dengan aku. Supaya aku terpikat latu. -.-
Lagi satu, masa kau kerap kali offer diri untuk hantar kami balik satu persatu. Hanya untuk mengambil masa bercakap dengan aku. Oh, baru aku tahu. Hm. Aku malu. Macam mau potong mukaku ni, cincang-cincang, lepas tu letak dalam baju. Lidah berpusing-pusing, mahu berkata tetapi kelu.

Kau tahu apa aku rasa. Bila aku derita kau mesti ada. Aku gembira, kaulah yang pertama. Bukan membina sang jiwa yang hiba, tapi menghina dengan megahnya. Kau nda sedar kau gila. Tapi, nda mudah aku lupa semuanya. Kau, sahabat baik yang pernah ada, walaupun kau gilagila mengkhinzir buta. Terima kasih kerana lama sudah hargai persahabatan kita. Harap kekal sampai bilabila. InsyaAllah, sampai aku sudah tiada.

Bila nanti kau balik, aku rasa aku mau tarik telingamu dan pekik. Biarlah kau marah, meroyan atau mungkin kau terus bencik. Memang tu yang aku tunggu oi pacik.  Muka mu yang jelek sama pelik.

Hati memang sukar dijangka. Aku sendiri nda faham bentuknya. Sekejap derita sekejap bahagia. Nda sangka dari dulu aku buta. Bukan buta, tapi aku rabun waina. Nda nampak pun kau walau sebelah mata. Apa lagi buka kedua-dua. Sejujurnya aku selesa, berkongsi suka ataupun derita. Kerana kau sahabat yang aku percaya. Sudah naik pangkat sudah lama. Cuma hati berbisik tidak bergema. Rupanya, kau pun dengar, tapi tunggu masanya. 

P/s : inikah bunga? Hmm...