Thursday, December 7, 2017

Cupa



Cuaca hari ni tidaklah seredup hatiku yang kelabu. Jiwaku yang telah lama menari dan bernyanyi girang walhal sebaliknya sedang bersedih dan terluka dari hari ke hari.


Bila ditanya jauh di sudut hati, nun jauh di kolbu sis yang berwarna merah jambu dan kadangkadang berwarna kuning, sis sebenarnya keliru juga dengan apa yang sis rasa di setiap waktu yang berjalan. Mungkin kata orang inilah yang dipanggil proses. Proses mengenal mungkin?

‘Kenal apa. Sudah menjangkau satu tempoh masa yang cukup untuk kau mengenalinya setiap sudut’ kata hati satu

‘Sebenarnya. Kau malas sudah kan. Tapi kau sendiri nda boleh mengaku kau malas. Kau rajinkan saja.’ Lagi satu hati kecilku berkata.


Sekarang sudah memasuki musim luruh. Dimana musim bunga sudahpun berlalu. Yang tinggal hanya sisa sisa kenangan manis yang dikunci rapat agar tidak hilang ditimbus sepi yang gelap.


Setiap orang memiliki ego masingmasing. Tidak kurang juga macam aku ni yang bebal tahap batu keras. Aku ego. Aku mengaku aku ada tiga juta kilogram sifat itu. Aku menunggu setiap hari untuk ego aku mengalah dengan sendirinya. Tapi semua nya percuma. Siasia. Ibarat astro yang sajikan siaran yang indah, tapi itu semua berbayar. Ahh apa yang aku cakap ni kemonnn


Rindu. Dimanakah kau bersembunyi? Selalu aku mencari, tapi sampai sekarang aku masih belum jumpa lagi. Mungkin rasa itu sudah dilenyapkan dari hati aku yang kering kemarau ini. Munculkan dirimu walaupun sekejap. Aku akan hargai sebagaimana aku hargai rasa sayang yang menyapa aku pada masa gemilang kita dahulu.

Berjuta gambar yang aku lihat seakan menyindir keadaan ku yang semakin kelabu ini. Aku juga ada gambar yang indah. Tapi kenapa gambar indah itu hanya menjadi kurang upaya? Seolaholah di setiap sudut ada cacat cela.


Tidak cukup untuk membuat aku memasangnya sebagai penghias skrin telefon pintar aku. Masakan gambar itu dikalahkan oleh kucingku yang comel gebu dan menggiurkan. Tidak aku nafikan, kesemua kucingku mempunyai aura yang besar walaupun itu bukanlah aurawhite.


Satu lagi malam yang berlalu begitu sahaja. Semoga semakin hampir dengan penghujungnya. Jika disuruh untuk memilih antara kenangan yang indah dan realiti yang manis berperisa peria, aku dengan yakin akan memilih untuk makan roti dua ringgit bersama kucingku.


Terima kasih buat nota kecil ini.



Wednesday, December 6, 2017

MSC



Assalamualaikum hai guys!

How are u today? hope all of ma readers have a wonderful day today yehuu. As I promised in ma last entry, aku akan share skincare routine aku. Aku share untuk sajasaja.


Kulit aku tergolong dalam kumpulan kulit berminyak. Terutama sekali T-zone area. Minyak macam tahap mau goreng keropok lekor. Hahaha. First, mesti tahulah kulit kamurang jenis yang mana satu? Normal, kering, berminyak, atau kombinasi? Sebab guys, tidak semestinya apa yang aku share ni sesuai untuk semua jenis kulit. Like i said, kulit aku jenis yang berminyak gittuu.




Okay lets get started.


Lemme show u ma wonderful facewash aka cleanser yang paling superb paling gojes paling efektif paling aku sayang la ahaha. Avon Clearskin blemish clearing foaming cleanser (yang ada corak warna ungu dibotol). Aku sudah guna cleanser ni semenjak duluduluuu lagi (yang memang aku nda ingat bila aku start guna sebab terlampau lama makaihhh hahaha.



Dulu, kulit muka aku sedikit bejerawat. Tapi bahagian dahi saja. Jerawatnya jenis yang kecil kecil tapi berisi. Kadangkadang ada nanah. Hahaha sandi juga. Sebab dia di dahi saja. Sampai satu masa, dahi aku merah. Hahha lepastu aku jenis yang pantang nampak benda kecik menempek di dahi apalagi aku kacau la gentel gentel sampai lah pecah sampai bedarah. Haha masa aku akil baligh, masa tu hormon nda menentu kan guys al maklumlah, tanda yang bahawasanya engko sudah pun dewasa. Haha


Lepas tu, mungkin setahun dua lepas tu makcik aku belikan aku cleanser Avon ni. Aku cuma cuba sahaja, sebab dia kata situ ‘blemish clearing’ kan. Why not aku cuba guna? Haha And yesss aku nda salah. Inilah cleanser yang aku guna sampai sekarang. Best. Sangat guys.


Liquid dia warna silver. Lepastu kalau sudah kau cuci muka, dia ada semacam tu cooling sensation. Sejuk bah muka. Hahahah psst, lagi satu sampai sekarang aku nda pernah beli cleanser ni pakai duit aku. Kira macik aku supply. Ahahahaahha adaka.



Okay. Move on to moisturiser.

Pun sama jugak. Avon punya moisturiser. Aku guna Avon naturals Hydration mask Aloe vera gel. Aku guna tiap tiap malam sebelum aku tidur. Bukanlah cakap kulit muka aku flawless ka apa ka sebijik pun jerawat ndada, bukanlah begitu, cuma mask ni bikin kulit muka aku lembap ja kalau bangun pagi pagi tu naa. Macam kau rasa cantik ja walaupun hakikatnya mukamu macam kuali kemek. Ahahaha


Kepada readers yang mengalami masalah kulit kering, u guys shud try this okay.


And last but not least, 

Pun dari Avon clearkin jugak. Ni black mask dia. Avon clearskin pore penetrating black mineral mask. Ni salah satu produk yang wajib cuba. Aku perasan dia punya ingredient sama macam cleanser  yang aku guna juga. Dua dua ada salicylic acid. Mungkin bahan ni bagus untuk cegah jerawat kan. Eh aku bukan lah pakar kulit. Hahaha 

Ni pun sama jugak macam cleanser. Pun ada rasa sejuk sejuk masa guna. Best la. I giv this mask 9 out of 10. Aku guna seminggu dua kali. Means rabu dan sabtu la begitu. Haha yala, nama pun mask, mana boleh guna harihari yedak? Nanti kulit muka extra kering uolss. 




Okay guys. Tu ja la tiga aku share skincare yang aku guna sampai sekarang. Aku tiada guna macam produk produk muka yang sekarang memang berlambak dipasaran tinggal kamu pilih ja mau warna apa mau packaging macam mana, tapi at the end, isi dia sama. Isi sama, rupa lain, harga berbeza. Hahahaha. Semoga apa yang aku share boleh membantu sikitlah kalau kalau ada readers yang mengalami kulit berminyak macam aku. Kamurang mesti try benda tiga bijik ni. Its a must.

Till next time. Bye guys.