Thursday, January 29, 2015

Hilang.

Kepenatan buat diri terlelap apabila pulang kerja. Bila sedar, ianya 22:54.

MasyaAllah. Belum selesai tanggungjwb lagi. Bangun, dan solat Isyak. Rupanya, aku tetidur tadi. Hmm

Ketika ini, ma family kena bagi ujian yang besaar betul. Ma youngest brader, sudah empat hari hilang. Dan aku baru tahu hari ni. Ya Allah, sibuk pasal kerja, sampai2 aku yang paling last tahu pasal ni.

Kemana sebenarnya dadek? Kenapa dak balikbalik? Kau p mana dek?

Kesian makci. Meski banyak kali dia cakap dia sudah nda peduli sama dadek, aku tau.. jauh di sudut hati dia, dia risau, sangat risau.. tapi hati makci keras, hipokrit. Dia care pasal samting, tapi dia tanak ngaku. Hmm.

'Sudah dia yang mau keluar rumah. Sekali kau keluar aku sudah nda peduli suda. Kalau suda itu nasibnya, mati tengah jalan takda yang jumpa. Tunggu sajala.'

Puas aku kol. Tak dapat. Henfon mati. Masih befikiran positif, mungkin ianya lowbatt. Lepas tu, dengar cerita kawankawan dia, empat hari yg lalu dorang pegi batu 10, tapi masa otw tu, dadek patah balik. Kata kawan dia, dia mok ke rumah macik dia d tg batu, mok cuci kain katanya.

Tapi kenapa tada sampai rumah? Macik siap ugut budak tu lagi. Tetap dorang nda tau. Dorang cakap, itu last dorang jumpa dadek. Lepas tu tada jumpa suda. Where u go akceli? Kami semua sini puas cari. Kami risauu.. :(

Hari ni baru macik buat repot polis. Tawakal saja. Banyak andaian suda. Mungkin dadek kemalangan tengah jalan? Hilang macam tu saja. Tapi,, entahlah. Kami buntu. Kami sedar, manalah banding keupayaan kami ni manusia biasa dengan kekuasaan Tuhan Maha Esa. Dia Maha Mengetahui.

Hopefully u going home soon. Nda tau mo kemana cari suda. Usaha sudah, doa sudah, sekarang tada apa boleh buat selain tawakal. Takawal..

Musykil sebenarnya. Babang cakap, baju dia ada hilang separuh. Means dia bawa. Kenapa dia tipu kawankawan dia, cakap dia mo ke rumah macik, tapi sampai skrg tada datang pun. Pegi mana kau sebenarnya ni?

Jangan buat kami risau pelis. Kami semua sayyang sama kau ni. Balik laa. Pelis balikk..

Ya Allah. Tolong hamba mu yang kerdil ini. Paling dak sanggup aku tingu muka macik yang sedih tu. Nda sanggup.

God, help us find him. Amin.

:'(

Tuesday, January 27, 2015

17th 25

Aku boleh??

Berkalikali aku ajukan soalan yang sama kepada diri aku sendiri. Memilih untuk berhenti mencintai. Walaupun sebenarnya tidak dapat bayangkan jikalau sang hati mampu atau tidak.

I think about the future.

He still young. Masih jauh perjalanan. Mengenai masa juga. Mengenai distance. Aku ambil kira semua hal. Aku boleh berfikiran rasional.

Macam satu tajuk lagu, 'melepaskanmu kerana terpaksa'.

Hati, jika ditanya, sejuta kali berkata tidak. Tidak. Tidak. Mengenai akal, semua aku lakukan, hanya kerana ingin melihat dia gembira. Tidak mahu dia sekadar membuang masa.

Aku sayang. Aku sayang sebenarnya. Dan sebab sayang la aku memilih langkah yang bodoh bagi sesetengah orang. Ya. Aku bodoh.

Lupakan seja. Semua yang sy cakap semalam. Ibarat sy mabuk. Tida siuman dan tida boleh berfikiran dengan wajar.

Maafkan sy. Sekian kali membuat u sedih. Semuanya sebab sy sayang. Sebab sy rindu.

Ruparupanya, semalam 25 yang ke-17. Terima kasih.. :')

Manis sebenarnya. Jaga rindu yang bekumpulkumpul tu. Macam gunung kinabalu tingginya. Kadangkadang buat nda nafas. Kadangkadang buat jatuh air mata. Sebab nda tahan. Bila suda nangis, tarik nafas, terus senyum. Hm, indah sebenarnya.

Hati ibarat dikunci. Hanya untuk dia seorang. Kunci hilang entah kemana.

Hai guys.

Mengikut plan, aku akan pegi Kota Kinabalu once again. Pada tahun baru cina yang akan datang. But, not wif ma macik sayyang. Wif kak Amie. Da most adorable and annoying sista.. ;)

Kk, wait for me. Excited? Of kos!! Pegi tempat jantung hati. Hm. Make sure, u jemput sy sana. I cant wait akceli. Hehe

January suda sampai penghujung. February? Come faster peliss.. Banyak sungguh plan di bulan kedua tahun ini. Manusia, hanya mampu merancang. The rest, itu kerja Tuhan.

Banyak tempat mahu pegi. Banyak kawan mahu jumpa. Oya, ni baru kali kedua aku jejak kaki pegi sana. Tapi, yang pasti, kali ni lain sikit la. Pasal naik bas. Seolaholah, mcm kita tourist yg menghabiskan cuti umum di tempat asing. Sebijik. Hahaha.

Terima kasih sama macik aku. Dia bagi green light pegi sana. Ya la, macik aku ni lain sikit beb. Dia takkan bagi aku jalan jauh. Sedangkan area tawau dia nda bagi, ni kan pulak mo pegi tempat yang kemain bebatu batu jauhnya. Isk isk isk. Hahhaaha

Semacam peluang keemasan. Jarang dapat moment begini. Dan akan, sure, pastinya aku habiskan dengan sebaikbaiknya. Belum jalan lagi, suda banyak geng geng keras yang minta pesan ini itu. Hadehh. Hahhahaha. Lumrah.

InsyaAllah, tiada halangan, smooth, aku akan pegi sana. Hehe.

Paling aku rindu pegi makan di kedai india bawah hotel ruby di kg Air tu, lepas tu malam tu jumpa pondan yang kemain cantikk ya ampun cantikk, da tu seksi ya ampun seksi. Hahaha. Sambil cakap,

'Bang, 70 bole deposit.'

Wakakkakakakakkakakakakakkakaa. Balik hotel dengan perut mok teburai gegara ketawa. Hahhahaha. Dahsyat betul pondan tu. Fuhh. -.-

Oke la. Itu sahaja bafak bafak ibuk ibuk sekalian. Lain kali wa apdet lg. Siyes takda masaaa gilaaaa . Hahhaha

Bai. Much love!



#repost

Sunday, January 18, 2015

.

Kesal.

Bila satu masa aku nda peduli lagi, anggaplah aku manusia paling jahat di dunia. Aku nda kisah.

Cari gepren yang sependapat dengan u. Mungkin itu bukan sy.

Sy bole terima hal lain. Tapi bukan itu. Sy tetap nda suka. Better honest, daripada buat muka manis seolah olah setuju.

Let me go. Jaga diri baikbaik saja.

Friday, January 16, 2015

Back to Normal.

'Ni, pinjam rambut mu?'

'Kenapa? Nahh..'

'Terkena lada..'

Assalamualaikum guys.

Aku dikejutkan dengan suara makci aku yang ingin meminjam rambut. Haha. Mata dia masuk lada. So, dia guna rambut untuk sapu mata tu.

Bangun. Lakukan kewajipan. Iron baju. And,, tadaaa!! Menulis blog lagi.

Dulu, ianya rutin. Tapi lepas ja sibuk, tada masa betul mo apdet blog. Ya la, apdet bukannya sembarangan ja. Mesti fikir samting dulu barulah dapat apdet.

Ada kawan yang bertanya, 'jarang kau buat status. Fb masih on ka?'

Masih. Cuma tu la. Hanya aktif di belakang tabir. Lepas ni aku rajin ya. Hhahahaha.

Kemarin, aku sakit hati dengan bos. Ya la, aku belum sihat sepenuhnya tapi aku turun keja jugak. Hargai la sikit bah kan? Ini tidak. Dia cakap aku bodoh.

Pasal? Orang lain punya hal aku yang dicakap bodoh. So aku malas mau betekak sama bos. Aku pun diam siak la. And kepala aku berat. Aku nda tahan. Stresss. Mata mok tecabut. And suddenly, air mata aku jatuh. Aku nangis.

Bila kita sudah tidak tahan kan, sebagai seorang perempuan, yang memang sejak azali lagi lemah, satusatunya cara untuk release tension tanpa cakap apaapa pun, is nangis. To cry. Ta lama. Sekejap saja. Sampailah feeling better.

Bila ditanya, aku cakap 'ok' siak. Sebenarnya itu bohong. Bohong belaka.

Kadangkadang penat bah rasa jaga hati orang siak terus. Haha. Penat kadang.

Em. Bisuk aku start puasa lagik. Ada balance 4 hari lagi. Tebus puasa tahun lalu. Untuk anu jugak, kawal makan. Ya la, aku rasa ok siak kalau aku puasa. Nda fikir pasal makan. Dalam erti kata lain. Aku mok kurus. Macam ikan bilis. Hahaahahaha. Seriously.

Ya la, kerja aku bukannya dapat exercise pun. Duduk siak. Tapi otak sakit laa. Haha. Thats why kenapa aku suka puasa. Bukan sedar masa berlalu pun.

Sekarang aku ada misi. Dan perlu disiplin. Mesti disiplin. Bukan sikit tuu.. banyak tuu.. hahaha. I must collect 1k and a half. Lepas ja aku berjaya, aku akan cerita sebab kenapa.

So, readers bole la berteka teki sekarang. Untuk apa duit tu? Untuk beli gula gula kah, spen orang kah, hadiah kah, apa kah, gadget kah, apa kah, hahahahaha.

Ok la geng. Bisukbisuk aku apdet lagi. Oh! Cerita pasal 3orang buddys ketat aku. Profile dorang. Hahaha.

Bai!

P/s : Friday. Busy day. Pacik? Terima kasih gulagula. Riwi eprishiet. ^^

Thursday, January 15, 2015

Theirs'day'


Gud moning everyone.

Hai. Feeling better today. Walaupun belum sihat sepenuhnya, tapi alhamdulillah. Akceli, doktor bagi wa cuti dua hari, tapi oleh kerana today zombi datang tawau, so aku gagahkan juga untuk turun kerja. I must.

Kemarin, masa pegi klinik, agakagak dalam jam satu lebih mcm tu, wif ma macik. Rasa lemah longlai semacam ja. Ya la, aku ni jarang sakit readers, sekali sakitt, pergh.. hahahahaha.

Kepala ku ni haaa. Berat semacam seja. Macam ada batuu besaaaarrr betul tindis kepala ni haa. Ubat yg kana bagi pun, kemain besarr lagi. Pink, hijau, putih, oren naa macammacam ada. Erg.

Batuk ja belum hilang lagi. Sikit ja lagi ni baru pulih sepenuhnya.. hehe. Im strong ok? Syg? Naa, plastik. Konfem mok muntah lagi tu, kalau aku bilang aku kuat. Hahaahahaa -.-

'Ada pi kedai?'

'Ada..'

Kalau tadi dia cakap tiada, tidak turun keja aku. Di rumah saja, menghabiskan mc yang ada. Hakhakhak.

Kepada readers, hello. Get back to work. Kekadang, memulakan rutin seperti biasa memang bosan, tapi sebenarnya rutin tulah yang bikin hidup kita indah. Aisemen..hahahhaa

To ma self, kemon! Anda mampu mengubahnya. Ahahahha

Bai guys!

Wednesday, January 14, 2015

Sick.

I never been sick like this before.

Hai guys.

Its been 3days. Oke. Sy mengaku kalah. Today sy pegi klinik.

Macik? Plis jangan marah lagi. :(

Bai guys.

Thursday, January 8, 2015

The Present.

Hai. Assalamualaikum readers.

Hows ur day? Good? Alhamdulillah. Kalau semalam kurang baik, hari ni mesti baik. Hidup umpama roda, kadang di atas kadang di bawah. Hehe

Ok. For tonight, aku akan cerita tentang hadiah zombi. Suithat aku. Sebelah hati aku. Mata jiwa dan semua. Ma man. Ma hero. Ma everything i guess. Hey! Dont cry sygg. Ahahaha. Ok siyes.

..

Benda. Sebab ianya topi.

Keras. Sebab ianya bukan kertas.

Handsome. Sebab, if i were a boy, aku akan selalu guna sebab aku sukaa.

Macammacam corak. Sebab ada plain, ada adjust, ada terus fit to head.

Merah. Sebab bukan hitam dan bukan biru.

Kak amie pun suka. Sebab harihari kak amie pakai topi.

Miko trading. Sebab itu nama tempat dimana aku semat '25 Najuwwaa' tu di sebelah kiri topi tu.

Antara klu klu yang sempat aku bagi untuk memudahkan hero aku sambung sel sel otak dia befikir. Hahahha. Akceli, dia sudah teka betul haritu. Cuma aku checkmate. So, aku cakap salah. Padahal betull oke. Haahahaha.

Kenapa topi? Kenapa bukan kipas, tivi,bangunan,kereta, soket, minyak wangi, jam, baju, or anything else? Haha.

Sebab aku suka topi. Really. Aku suka bila nampak boys guna topi. Handsome. Sebab boleh lindung kepala zombi dari panas. Hahak.

Zombi tanya, kenapa bukan nama dia yg ada di topi tu? Haha.

Ma answer., kalau nama syg yg ada di topi tu, nda best la. Hahak. Sy tulis nama sy to let u remember me. Always remember me like i remember u here syg. Itu nama yang syg bagi sy masa kita mulamula kenal dulu. Hehek.

25. We both know, itu tarikh yg paling meaningful for me and for u too.

Masa mulamula cari kedai sulam nama tu, agak payah la jugak. Banyak kedai jugak aku masuk. Semua lama. Tak sempat siap sebelum 25. So, i dont take a risk.

Manala tau, ma syg os tawau, ta sempat la siap topi tu. Habis ruin everything. -.-

Jaga topi tu macam u jaga hati u. Ya, itu cuma topi, cuma benda. Tapi tu lambang sayang sy sama u. Pakai selalu. Be ma handsome man. Always. :')

Kalau suatu hari nanti, jodoh kita tda panjang, topi tu bole jadi kenangan. Kenangan manis. Hehe.

'To say “I love you, but….” is to say, “I did not love you at all”.

I say this to you now: I love you, with no beginning, no end.
I love you as you have become an extra
necessary organ in my body.
I love you as only a girl could love
a boy. Without fear.
Without expectations.
Wanting nothing in return, except that you allow me to keep you here in my heart, that I may always know your strength, your eyes, and your spirit that gave me freedom and let me fly.'

:)

Oke. Thats all. Tengs for reading guys. Bubai!

P/s : cuti sehari memang ta cukup. Teramat laaaa ta cukup. -.-

Repost.

Thursday, January 1, 2015

No more sweet 'teen'

Assalamualaikum readers comey comey. Halamak. Rasanyo lama beno ta hapdet kan? Haha.

Penat. Dan masa tidak mencukupi. Dan tiada alasan kukuh untuk hapdet something.

Beberapa jam sahaja lagi, kita akan buka lembaran baru. Welcome 2015. No more sweet 'teen' after this. Hehe. Yang ada hanya dua puluh-an. Omaigad. Aku dah tuaa. Hahhahaa

Ok. Simpulan sepanjang 2014 ni, pahit manis sepanjang tahun ni. Emm. Let me think first..

Ada manis ada pahit juga la. Manisnya, dapat banyak kawan baru. Dapat banyak pengalaman baru. Yang pahit, kawan satu persatu leaving me. Yang terbaru, kak Fatimah was leaving Cf chan beberapa hari yg lalu. Aku sedih.

2014, banyak perkara terjadi. Kalau dilihat, bencana sini sana berlaku. Memberi keinsafan kepada semua orang. Misteri Mh370, tragedi Mh17, banjirr, dan paling latest tragedi QZ8501.

:(

Banyak nyawa yang tergadai. Sebagai seorang hamba Allah, aku hanya mampu memanjatkan kesyukuran kerana masih berpeluang, masih bernafas di muka bumi ini. Alhamdulillah

2015, Semoga kau datang baikbaik saja, semoga diberkati. Da most perubahan yang ketara of kos la tarikh. Hehe.

01/01/2015. Mesti ada yang tersasul pegi tulis 2014 bisuk nii.. hahaahaha 

Terima kasih kepada macik aku. Manusia yang paling sweet di dunia. Ok let me stori,

Tadi petang dia ada kol kedai, cakap mau ajak aku keluar makan tonait. Aik? Aku pun pelik la. Nda pernah rasanya dia ajak aku keluar makan. So i thought, ni mesti ada 'samting' ni.. and..

Balik keja, i text her. Then she pick me up. Dia tanya aku mok makan di mana. Aku cakap mana mana siak la. And when i ask her, ada event penting ka apa ka, she reply 'eh. Nda da laa. Makan sak ba.'

Sweet nya makci aku. Aku tahu dia sayang aku. Walau dia nda pernah cakap beb, aku tahu. :')

So firstly, aku cakap mok p kefsi ja la. Lama gila nda ke sana.. tapi lastlast aku mo makan ayam penyet. Jadi dia cakap ayam penyet yang superb di Takada. Kami urang pun pi sana. Haha. Siok nya.

Makan. Cerita itu ini. Buat aku happy. Buat aku sedar, 'berapa ramai makci yang baik, yang sayang anak buahnya macam dia sayang aku?' Aku rasa tak ramai.

Terima kasih. Macik insan paling penting di hidup aku. Andai aku boleh balas jasa. Sungguh..

So, readers, bila baca moment banyak jugak aktiviti kawan kawan yang lain. Ada di rumah wif their family, ada d bandar, ada jugak yang sambut happy new year di tempat kerja. Hahaha. Kesian.

Tiada beza sebenarnya. Hanya kalendar yang berubah. Yang lain, tatap tubal ampal bebal. Ahahaaahaa.

Aku? Habiskan masa dengan makci di rumah. Hom swuit hom.

Oh ya, to zombi, happy new year syg. Hope semua azam u tercapai. Azam sy? Jangan risau, salah satunya is to be wif u. Aisemen romantik aku. Hahhaahahaa. Ilysm. Iloveyou babe.. :-*

Once again, happy new year guys! Selamat tahun baru. Semoga tahun ini tahun yang baik, menjadi tahun yang penuh rahmat bagi kita semua. Aminn.

Gebai!