Thursday, November 27, 2014

I must. Becauce i have to.


Hotspot sedekah. Aku amat beterima kasih kepada kawan aku. Terima kasih sahabat. Benarkan ana hapdet lagi blog ana. Yang memang sangat sangat penting bagi ana.

Sekarang ni, aku tengah mengira ngira hari. Sisa sisa hari. Dilema. Aku dalam dilema akceli. Geng, setiap orang ada dilema. Aku pun ada.

Takan la setiap masa kita mo happy ja kan? Haha. Nda best la kalau happy terus menerus. Mesti ada problem sikit.

Mcm yang readers tahu, nda silap aku ada pernah cerita yang aku akan sambung belajar balik. Yang lama suda tebengkalai.

Plan, habiskan hujung tahun ni di cf chan. Next year, mungkin masa yg struggle gila untuk aku. Sangat.

Dilema? Masih befikir lagi, mahu sambung atau tidak. Bila dengar nasihat orang sekeliling., mereka amat mendorong lebih lebih lagi kak Amie. Da most adorable and lovli sista.

Dia banyak kali nasihat aku, banyak kali cuci telinga yang lama suda bekarat ni. -.-

'Masa depan mu nik. Masa depan. Jangan stay sini. Tiada apa apa pun. Tingu macam kami ni na.'

Pftt. Berapa banyak suda hembusan keluhan aku kasi keluar. Hati nda kuat. Mahu tinggalkan orang yang aku sayang, maci aku sendiri. Orang yang paling aku hormat, paling aku sayang, lebih dari aku sayang diri aku sendiri.

Tebayang kalau dia tinggal sendiri nanti. Siapa mo jenguk dia? Kalau kalau dia nda sihat nanti? Dia sudah tua..

Lepas aku cakap begitu, mesti kak amie cakap, kau mesti. Demi masa depan mu nanti. Kalau bukan kau yang bagi senang macik mu, siapa lagi? Dia nda da siapa siapa menik. Kau seja. Kau satusatunya. Kau cakap kau mo bagi dia naik haji? Kau mo belikan dia rumah yang selesa? Kau mo bagi dia senang sama bangga ada anak macam ko ni? Kau mesti korban.

Di belakang setiap kejayaan, mesti ada pengorbanan. Mesti ada.

Lepas tu mesti semangat aku datang balik. Lepas lamalama, aku lemah lagi. Bodoh kadang bah. Lemah betul. Bikin malu. -.-

Aku mesti tinggalkan semua. Tinggalkan semuanya nanti.

Zombi? Mengenai dia, bila aku tanya macam mana, kalaukalau aku sambung belajar..

'Kita macam mana?'

'Masih lagi bah.'

'Sayang bole?'

'Bole bah. Kenapa pula nda bole?'

Memang. Memang bole. Tapi bukan senang. Lebihlebih lagi bila aku suda tiada di chan nanti.

Dengan tangan yang begegar gegar hapdet ni, aku mesti juga. Mesti keras hati sikit. Mungkin, sampai sini seja perjalanan kita. Sejauh ini seja. T_T

I'll let u go. Kata orang, kalau sayang, kita mesti lepaskan.

So, i let u go. Untuk apa bazir masa untuk someone yang belum pasti lagi jadi milik kita nanti? Lebih baik cuba buka hati untuk orang lain. Masa telampau beharga. Terlalu berharga untuk dibazirkan begitu saja.

Biarkan sesuatu lamalama, buat kita susah mo lupa nanti. Untuk kebaikan u, untuk kebaikan saya juga. Carilah orang lain yang bole jadi penyebab u ketawa, peneman u, yang paling penting, bole bahagiakan u.

Aku percaya jodoh. Aku percaya qada dan qadar. Aku percaya tuhan suda aturkan semua dengan baik.

Walau macam mana, susah macam mana, kalau u ditakdirkan untuk sy, kita tetap akan jumpa balik. Bagi sy masa. Sebab mungkin ia terlalu lamaa.

Nanti u sunyi. So, untuk memudahkan, u carilah orang lain, yang boleh jadi pengganti sy. Bila semuanya sudah selesai, sy sudah capai kejayaan sy, sy akan cari u balik. Sy akan cari.

Tapi, bila waktu sy suda jumpa u, and u suda bahagia dengan orang lain, sy redha. Sekurangkurangnya sy nda buat u tertunggutunggu. Pada masa itu, barulah sy tekad cari pengganti u.

Itulah sebenarnya yang sy mo bg tahu u semalam syg. Tapi, sibuk tingu bola. Guy and bola, nda bole dipisahkan. So, bukan masa yang sesuai untuk bg tahu akceli.

Thats why sy apdet. Untuk bagi u baca. Banyak banyak readers tegar sy, syg la reader yang paling speshel. Terima kasih syg. Sy tahu blog sy mungkin jarang syg baca, tapi sy tahu mungkin blog sy speshel bagi syg sebab blog ni hadiah hari jadi u tahun lepas.

So, take care. Take a good care of urself. Selalu sinyum. Kerja baikbaik. Jangan selalu buat sesuatu yg tidak baik, for ur health.

Journey kita masih panjanggg. Readers? Panjangg masi kan? Ya, sangat panjang. Kita bukan ada mesin masa macam Doraemon. Mesin masa depan. Masa depan adalah rahsia yang tiada siapa tahu. Tiada siapa dapat agak.

Usaha. Doa. Tawakal.

Hoke. Itu saja. Terima kasih readers yang suda luang masa membaca. Sejak ada app yg bole apdet blog di handphone ni, rasa macam janggal pulak kalau hapdet di pc macam dahulu kala. Banyak suda aku lupa. -.-

Ok geng. Assalamualaikum.

P/s : 30hari,1minggu,7hari,24jam, pun masi nda cukup. Do we need 9jutaratusribu jam untuk rest?

Tuesday, November 25, 2014

15th 25.

Malam tu, macam biasa, dia os Tawau and he stay. Riang hati Najwa. Dapat memandang wajah kekasih hatinya lagi. Untuk mengubat rindu sahaja katanya.

Nda silap, masa tu baru 8bulan. 8bulan kenal hati budi. Jumpa official memang belum sampai sepuluh kali. Tapi, itu manis. Kalau ja mo jumpa, jantung masingmasing mesti tengah main 'drum' dengan bisingnya. Haha. Neves guys. Till now, masih neves.

Hanya itu cara. Nampak kelibat kekasih hati yg berdiri, menunggunya dari jauh, menambah lagi degupan jantungnya. Semakin laju.. semakin laju..

Biasanya, bila jumpa, najwalah yang banyak cakap. Pot pet pot pet. Hahaha. Tapi kali ni, giliran si lelaki pula. Nda henti dia becakap. Sampai najwa tegur,

'Sayang nda mabuk juga kan?'

Hahahaha. Kerana pelik.

Pergi gerai biasa. Makan makanan biasa. Tempat duduk biasa. F&n dan 100plus macam biasa. Cerita mengenai kerja. Itu ini. Haha.

Tapi, malam tu, najwa balikbalik tingu jam. Limit hanya sampai jam lapan malam sahaja. Itu buat zombi rasa lain. Mulalah dia merajuk. Mulalah dia nda banyak cakap.

Sampailah depan satu restoran, tempat dimana mereka habiskan masa. Masa yg begitu singkat. Menunggu waktu berpisah...

Nda hentihenti tingu jam. Itu yg najwa buat. Kekasih hati pun merajuk. Terus nda banyak cakap. Yg tadinya bising, tiba tiba diam. Dibalas dengan jelingan tajam. Seolaholah mahu menelan najwa hiduphidup masa tu juga.

'Sayang, sayang kenapa ni?'

Dia risau. Drastik betul perubahan riak muka kekasih hatinya itu. Muram. Muram semacam. Banyak cara dilakukan bagi mengembalikan senyuman di wajah zombi. Tanya itu ini, gurau gurau. Tapi tada satu pun yg berhasil. Hanya jelingan.

Najwa faham. Mungkin zombi marah. Dia kesal. Sebab najwa nda menghargai masa yang mereka ada. Waktu memang nda lama mana. Tapi, mestinya itu dihabiskan dengan sebaikbaiknya. Ini tidak. Balikbalik tingu jam. Seolah olah mahu cepat balik. Itu sebenarnya yang bermainmain di fikiran zombi masa itu. Tetapi dia memilih berdiam saja. Najwa faham. Dia amat memahami perangai zombi.

Bila ada something yg nda ngam, dia pilih untuk berdiam. Sepatah pun nda cakap. Bila tanya kenapa, mesti jawapan yg diberi 'tiada pa pa..ok'

Jam pun semakin hampir. Lapan malam. Waktu untuk berpisah lagi. Entah bila baru dapat jumpa balik. Bukan selalu zombi dapat stay bila outstation. Jarangjarang.

Mahu tidak mahu najwa mesti pulang juga. Dengan rasa bersalah kerana suda buat zombi sedih. Dengan rasa bersalah dia mesti pulang juga. Walaupun dia tiada niat langsung pada masa itu.

...

Hai guys! Today hari speshel bagi kita urang tauu. Jodoh masih ada.. ;')

Hehe. Sayang ingat? Opkos la ingat kan kan? Syg, masa tu sy rasa besalah betul. Sepatutnya sy nda payah tingu jam. Bagus sy buang ja jam tuu. Hahha. Sy tau. Memang masa kita nda lama mana pun...

Tapi kan syg kan, syg comel masa tu. Syg jeling sy daaaallaammm betul! Mcm tetelan sy tauu. Siyesly. Ahhahahaa. Sebab sy takut, sebab tu sy peluk syg terus. Masa tu, sy dengar jantung syg. Sy dengar tauuu.. dup dap dugupp dap..

Sy tau syg marah masa tu. Sampai sekarang sy masih boleh dengar bunyi jantung syg tauu.. hehe. Alaa, janganla maluu. Mesti syg tapuk muka ni kan? Hahhahahahahaha. Ala tomey tomey.. hahahahhaahahahahaha. Ngong.

Ok for the 15th 25, terima kasih syg. Terima kasih tauuu. Kalau ada jodoh, bulan depan 25 yang ke16 kan? Lepas tu befday syg juga kan? Hehe. Sy ada hadiah for u. For the most speshel person in ma deep deep hat. Ecehhh ~ Deep hat gituuu.. hahhaha

Mo tau? Mo tau? Mana bule kasitau, nanti kw campin.. hahaahaha. Eh siyes, mana bule kasitau. Tunggu la sampai befday u yaa? Haha. Tua suda u suithat. Abangabang daaa. :p

Umur suda tua. Tapi perangai ya ampun. Sy seja paham. Haha. Ngong, kili, tapi sweet, manja juga kadang. Romantik? Em, bole la.. hahahaha. Kuat cakap, kuat lawak, spoting, kuat mrajuk. Hahaa.

Terimakasih kerana cuba menjadi yg terbaik untuk sy. Sy hargai. Amat hargai syg. Mungkin buat masa sekarang, kita jauhh. Jauhh betul. So, simpan sekeping hati u baikbaik. Sy pun akan simpan sekeping hati sy ni baikbaik. Sampai masa nanti, dengan izin Tuhan, kita gabung ya syg.. hahaha. Begabung, malatup. Hahahhaha

Sy ada satu wish bah. Sy kan, mahu tingu syg pendek rambut. Mesti nampak ohsem. Befday u ta bole ke u potong rambut? Hahahhahaa. Konfem nda. Haram. Hahhaa. Gurau jew hoke.

So happy monthsarry for us! Lav u! Lav u So much dear zombi! lav u so much sygg!!

:-*

P/s : tq hotspot ma kuncu berat. Tq veri much. Btw, readers bole lah muntah ramairamai now. Hahaahaa. Kemain jiwang kan post? Hati bebunge bunge.. biasa laaa.. Wakkakaka. Erg

..

Friday, November 21, 2014

Hantu.

'Kau pikir kau cantik betul ka?'

'Aik? Bila masa pulak aku cakap aku cantik? Tada kan? Jangan blok jalan bah!'

.

Rasa macam mo bakar ja semua lori di Tawau ni. Terutama sekali lori Teck Guan. Motif? Erg. Kasi naik stress aku terus tu. Stress terus.

Bukan sekali dua hoke. Banyak kali suda. Belum lagi campur budak budak transpot supplier yg lain. Em, kira yg lain tu jajal juga la, tapi tada kalah jajal budak Teck Guan ni. Mcm hapa.

Nda pernah jugak la aku membebel di blog ni pasal dorang ni. Tapi ni banyak kali suda. Nda tahan kadang. Macam mo menumbuk kadang.

Bukan bah, aku still ok kalau kana suru terima barang. Asal jangan minta puji bah. Ni nda, orang nda layan, macam tai pula sana. Makin nda dilayan makin menjadi jadi pulak.

Ni masuk keempat kali da, budak yg sama. Budak yg sama suka kacau aku. Minta no fon. Itu ini. Ih nda sopan la pokoknya. Geli geram panas stress sakit hati sakit gigi ahh samua laaa. -.-

Terus bila aku nda layan, ada ka dia cakap aku ni jual mahal? Trip cantik? Yg paling aku nda suka tu, siap halang jalan lagi masa orang mo balik kedai suda. Ih tolong la ya. Jadi lelaki, tolong hormat orang sikit bah. Ni nampak betul kurang sivik, kurang moral. Hormat la orang sikit. Coi. Kau pikir aku betudung so, aku lembik la? Ndak pandai memaki? Aku kestau ya, aku ni mulut jahat. Jahat betul.

Kalau bukan pasal kerja, nda mau aku tingu muka mu tu bah. Eh. Nda urus aku. Pedulilah kau cakap aku kasar ka apa ka janji aku nda kacau kau. Eh. Mcm sial. Mcm sundal. Ahh. Segala gala la. Kin hilang mud. -.-

Harap tadi bukan aku yg terima barang tuu. Tapi, hadeh..nampak gaya nya bejodoh aku dengan budak taik tu. Nda hormat orang langsung. Nasib kau bedua. Kalau tadi, kau sendiri, ntahlah. Mungkin perang suda kali. Hahha sedihh.

Tu last ya. Nda suda aku mo lain kali. Nda urusan aku dgn orang mcm ko ni. Kin panas. Sakit hati ja. Erggggggg

Kin hilang awet muda tau hapdet marah marah ni. Ahahahahaahah. Hei. Hari malang i guess. Malang semalangmalangnya.

Dats all ma lovli ohsem readers. Esokesok la aku cerita samting yang berfaedah sikit. For tonait, acam hilang segalagalanya. Aiyer.

Gebai!

Thursday, November 20, 2014

Thank you.

Malam semakin larut. Kepenatan masih terasa. Tiap tiap hari. Saban hari. Walau begitu, tetap cuba untuk tangkis demi insan sekeliling kita. Right?

Hehe. Mukaddimah punya main bebungabunga. Ntah bunga apa ka tu.. Haha. So, masih ada readers yg belum tidur ? Tengah sibuk blogwalking? Bah, pelan pelan saja la gink ya. Haha.

Sy? Ala, mata masih belum tutup lagi, cuma badan suda rebah la. Tunggu masa ja lagi tidur. Mata? Masih terang. Nampak gayanya malam ni hapdet lagi la jawabnyoo..

Hayoo.. hayoo.. bila jiwa tengah bebunga bunga ni, feeling baik hapdet blog kesayangan sy ni haaa. Haha

Bestfriend sy, kawan sy, lav, em he's everything i guess.. haha ada tanya sy tetiba dia rasa mo kawin. Tetiba dia ada feel mcm tu. Ditanya sebab, sebab best kalau ada anak, and he's reply, 'will you marry me? Haii.. siapa yg tidak mahu?

Zombi suda macam ada fikiran matang sikit. U senyum kambing ni kan sayang? Hahaaha.

He feel happy bila saja bayangkan bila dia ada anak nanti. Kalau sy? Harihari tingu baby di kedai bikin geram mo pingsan. Hahhahahahahahha. Sy ada sikit alergic tauu..

Tapi semua diserahkan pada jodoh. Kita belum tahu. Perjalanan still panjang lagi. Tak gitu? Hahaha.

Bila sudah tertulis, jodoh aku bukanlah dengan zombi, but wif someone else, aku harap zombi kirim kad jemputan kawin dia di hari bahagianya kelak. :')

Masa. Ianya singkat sekali. 24jam? Nda cukup. Sangat nda cukup. Aku kerja, zombi kerja, ada masa malam saja. Tu pun bergantung. Kadang aku ot. Kadang dia os. Hahaha. Sedih kan? Hahahah.

To u ma lav, ma besfren, how i wish u gona be mine in the future sayang. How i wish we had a lot lot lot lot lot lot many many many baby boy. Hahahaha hahahhahahahahahahahahaaha how i wish we're goin to be happily ever after. I wish..:') zam zam alakazam!

Haahah.

Guys, itu sahaja untuk malam ini. Zombi bagi aku lagu dusun sebijik. Hoke. I try to understand the meaning akceli. Bole tahan juga la. Haha. Ok bye!


P/s: repost akceli. Line acam kurakura labilabi siputsiput. Erg.

Monday, November 17, 2014

Cantik.


Balik keja terus merebahkan diri. Dan sekarang susah tidur. -.-

Wa penatt betul beb. Sumpah penat. Mana nda, tiaptiap hari balik jam lapan..lapan.. hadehh. Suda la ot nda da kira. Rugi berabis. Tp nda da jg mo melawan. Ikut seja acam budu. >.

Nasib la ahad mcm biasa jg. Kalau tda? Kalau balik jam enam? Aih, memang kasi menderita org seja. Budu.

Ok. Tarik nafas. Ambik balik mud. Mud mengapdet. Huffttt haaaaa.. ok :)

Cantik.

Satu perkataan yg maksudnya universal. Ianya umum. Kalau ada wartawan datang jumpa aku and interview....

'Cik, apa pendapat cik berkenaan 'cantik?'

Hahaha. Hoke. Pendapat sy? Em. Cantik tu umum. Cantik luar cantik dalam. Comel luar sopan peribadi baik bersopan santun menghormati dan banyak lagi. Tu semua definisi cantik. Kalau muka saja cantik, tapi akhlak tiada, kondem, sama seja. Jelek jg dipanggil tu..

Hahaaha. Nowadays, banyak wanita diluar sana sangat mementingkan kecantikan saja. Pentingkan kecantikan semata tiada juga guna. Se acam habuk seja. Habuk.

Haritu, sy ada nampak saturang cewe ni. Cantik memang nda payala cakap, memang cantik. Comel lagi. Tapi bila tingu cara dia becakap sama makci2, punya kau kasar. Punya nda da sopan. Huish. Nampak ja begitu terus lari miring suda tanggapan ku. Hahaaa. Huduh. Bukan suda cantik tu. -.-

See? Tanggapan orang bole meleset jika orang yang sudah cukup sempurna cantik dia, tetiba cakap punya main biadap sama orang tua. Siap main 'kau kau' lagi. Isk. Sedihh betul.

Sekarang, orang nda pentingkan kecantikan semata saja. Janji hati baik, kira wanderful suda. Tapi ada juga masih berbangga dengan kecantikan diurang. Em. Macam kumpau. Girls, itu hanya pinjaman sahaja. Pinjaman. Akan dibagi balik bila tiba masanya nanti.

Aku? Aku nda cantik. Biasabiasa saja. Tapi, tapi, aku hensem. Hahahaahahahahahahaaaahahahahah ahahahhahahahahahahahahahahahaa. Adehh. Adehh.

Ingat lagi abg Budi cakap,

'Menik, makin cantik bah dia. Piwit. Kawin sama abang? Tapi duit abang baru 40 ringgit..'

Wakakaakakakakakaakakakakakakak. Budunya kan? Hahaha. Abg Budi. Senior. Suka buat org d kedai ketawa dengan kili kili jahanam nya tuu.. -.-

Kalau aku tingu kan, nda juga aku tingu aku ni cantik. Nda juga pernah perasan. Biasa biasa saja bah.

Kekasih hati aku, zombi,, nda pernah dia puji aku cantik. Hahaha. Walaupun kita nda cantik kan, atau biasabiasa saja kan, tp kalau dapat pujian dr orang, lebihlebih lagi orang yg kita sayang, perasaan dia kan, kan, macam bebunge bungeee gitew. Hahaahahahaa.

'Sayang, sayang cantik harini. Sayang, sayang nampak comel hari ni.'

Terus aku buat reaksi hidung kembang kempis tanpa berenti kalau dia cakap mcm tu. Errr Hahahahahahahaahaaaaahahahahaaaa.

Kadangkadang orangorang kedai ada jg cakap, eh menik comel bah kau. Eh menik, suka tingu kau pakai tudung kaler biru, cantik ja nampak. Eh menik kau pakai botoks ka? Haaaaa. Itu komen paling parah wa cakak lu. Tetiba botoks pulak? Hahhha cucuk tang cini, cucuk tang canaa.. hahaaahahaa

Aku nda pernah sikit pun perasan. Haha. Aku anggap diurang tu ada masalah mata. Atau rabun akceli. Haha melainkan zombi yang cakap, hahahhahaha. Barulah aku pingsan. Hahahahaa.

Siyesly, selama setahun lebih sama dia ni, nda pernah sekali pun dia puji aku tau. Hahahhahaha. Ala, dia memang hati keras. Hahha. Sama macam aku. Jodoh kali? Hahahaahahahahahahha.

Tadi pagi, sebelum masuk kerja, i wait for him to reply ma text before i masuk keja. Tunggu punya tungguuu... lastlast dia kol. Cakap dia baru bangun. Eh suda agak. -.-

Yang lucu tu readers, masa mo off da tu, mcm biasa la. Dia mesti cakap, sayang, baikbaik kerja. Loveyouu.. hahahaaaaha

Neh muntah suda kamu ni kan? Hahahaaaaha.

Ok sambung. Ni pelik. Dia teriak. Hhahahahahahha. Macam nda da malunya sama driver dia sebelah tu. Hahaha. Aiyer sayang. Kawalkawal sikit bah. Malu orang tingu.. hahahaaa dia cakap, 'saja..' Mo bagi driver dia jeles kunu. Wahhahsh ahahha ha ahaahahaha. Jeles?? Wahaahsh ahahah

Ngong. Ngong betul. -.- Hahaha.

Hoke la. Tamat topik pasal cantik. Haha. For readers, bersyukur la dengan apa yg kita ada sekarang. Semula jadi. Dan jangan pegi tambah tambah kurniaan tuhan yang sedia ada. Nampak sangat kita tda besyukur tauu. Semua manusia ada keistimewaan dia sendiri. Kalau tidak di hidung, mungkin d gigi? Rambut? Di mata? Haha. Atau mungkin di akhlak dan peribadi itu.

Kecantikan seseorang diukur berdasarkan akhlak dan peribadinya. Bukan paras rupa. ;)

Thats all for tonight readers. Mimpi indah. Esok hari isnin. Rutin biasa.

Genite yo! Assalamualaikum..

Friday, November 14, 2014

Darjat. Pangkat. Dan sewaktu dengannya.

Assalamualaikum to all ma cenggih cenggih readers.

Selesai solat subuh, aku akan masak. Rutin. Sebagai anak yg baik, bila saja aku tingu makci aku belum bangun lagi, aku akan ambil alih part dia untuk masak. Ya la, kita ni suda besar panjang tebal naa semua laa. Hahahaha. Takkan semua mo susahkan orang tua kan? Hehe.

So, ada peluang untuk menulis lg. So, i write again and again.. for this wonderful moningg aku akan cerita pasal benda yang sangat diagung-agungkan di dunia yg fana ini, iaitu pangkat, darjat, harta dan wang. Hem, bunyi ada macam ustazah kah? Hahaaha. Aminnn..

Tiaptiap pagi, aku akan dengar Asmaul Husna beulang ulang kali. Tibatiba aku ingat  satu lagu masa aku kecik kecik dulu. Al maklum, aku masa tadika, aku tadika agama. So, ada jugak la exposed dengan lagu lagu nasyid ni. (Em, besar ja ni transfom p setan. Ahahaha)

Apa lagu? Hijjaz. Tajuk dia Sumayyah.

Aku pun buka site. Terus download lagu tu. Hem. Tegambar bayang-bayang masa dulu. So, teruskan topik kita pagi ni. Pangkat..

Kemarin, driver di tempat kerja aku, abg Adi ada hantar barang pigi Jabatan Pendidikan. Di wisma, em tingkat lima nda silap. Diorang pigi empat orang. Pasal tau la kan, bangunan mcm tu, kompem memerlukan banyak tenaga. Lebihlebih lagi lif dia bukan main sempit. Haha.

Diorang hantar tu meeting table. Punya basar wa cakak lu. Hahha. Balik seja dr sana, abg Adi ada cakap rasa tidak puas hati dia sama aku. Pasal pegawai disana tuh. Jaidi (bukan nama sebenar) pegawai disana tu kurang sopan sikit sama abg Adi. Dr cerita dia, nampak betul dia marah dengan pegawai tu.

'Suda la cakap kurang ajar. Mentangmentang kami ni kuli. Siap pakai kaki lagi. Semua pegawai memang bgtu ka?@#$%%&&'

Aku pun tanya. Apa cer sampai dia marah macam tu.. abg Adi cakap, pegawai tu kurang budi bahasa sama santun. Masa diorang tengah sibuk pasang meja tu, pegawai tu marah abg Adi suruh dia buat kerja tu cepat sikit. Lepas tu, dia guna kaki untuk tunjuk part meja yg sepatutnya abg Adi pasang dahulu..

Kaki?? Manusia.. walau setinggi mana pangkat kamu, kamu tetap manusia. Bukan tuhan.. sedih dengar abg Adi kena bagi 'kaki' dan bukannya tangan sebagai telunjuk. Hemm..

Ramai sudah aku perhatikan pegawai macam ni. Maklum seja la, bos aku punya kedai kan besar, so memang banyak la kawan dia org kerajaan and berpangkat semuanyaa..

Kalaulah ada sepuluh pegawai macam tu, sedih la negara ni. Sedih. Kalau aku berjaya nanti, harap tuhan tidak butakan hati aku, gila dengan 'gelaran' dan 'nama' di dunia yang memang sekejap saja. Em.

Kita sekarang memang manusia akhir zaman pun. Sana sini banyak dengar benda pelik jadi. Rusuhan, perang, penceroboh, bunuh, dan banyak lagi laaa. Kadangkadang, aku selalu buka site pasal kiamat ni. Aku selalu baca blogblog pendakwah dan banyak lagi la.

Setiap kali aku baca, aku rasa macam..ntah la. Becampur baur rasa dia. Sebagai manusia biasa, no ordinary person, memang akan lahir rasa takut la. Sebab kita ni manusia akhir zaman. Kalau cakap pasal mati, bila bila sahaja tuhan akan cabut nyawa kita. Kita tidak akan tahu pun.. bisuk ka lusa ka tulat ka. Nobody knows.

Sehingga ke hari itu, pernahkah kita tanya kepada diri sendiri, sudah sediakah kita? Cukup kah bekalan untuk ke sana? Kerana fasa seterusnya memang kekal abadi.. sekadar untuk berkongsi and memotivasikan diri sendiri pagi ini.

Aku pun harihari buat kesalahan. Tanpa sedar, mungkin harihari ada seja orang tersakit hati sama kita kan. Mana lah tahu, sebab katakata kita ka, perbuatan kita kaa..

So, guys, words for today. Muhasabah diri. Paling penting, cuba untuk memaafkan orang lain, and memaafkan diri sendiri. Yakin, harini ada keistimewaannya sendiri. Bersyukur la sebab masih ada peluang untuk memperbaiki diri. :')

Ok la. Time to bersiap now. Mau kejutkan anak p sekolah, baru pulak ingat yang aku ni bujang. Waaaakakakkakakakask akakkakaaakaaaaakakakalalakkakakakak.
-.-

Macam tu la, senyumm .. hehe. Gebai guys! Start ur wonderful febelos day wif smile!! Say 'cheeseee'! Haaaa barula gojes..hahaaha

Sekian.

Bye!

Thursday, November 13, 2014

Baby.


Selesai masak, masih ada sedikit masa. So, aku guna untuk apdet blog la. Topik? About baby.. -mata bepinarpinar- wahaaaha

Baby.. especially boy.. aduhh. Tuhan saja tahu. Setiap kali ada customer masuk di kedai aku sambil gendong bayi, mesti aku stuck tau. Aku rindu anak buah aku, Iman. Uwaaaaaaa. Tanpa segan sama malu, aku pigi dekat sama customer tu, minta gendong baby dia kejap. Haha. Tada malu kan? Euwwww. Peduli hapa. Janji dapat gendong sekejap, rasa puas suda. Hahaha

Aku ni memang fenetik betul dengan baby boy ni. Bukannya aku memilih jantina lelaki ka perempuan ka, sama sejaa. Tapi, ntahla. Taksub betul sama budakbudak ni. Hahaha. Sampai kan di area kampung aku dulu, semua geng main aku budak budak lelaki semua. Anak orang semuaa. Wakaakakakakaka

Mungkin kan, naluri to be a mothers. Mungkin.. semua wanita di luar sana ada naluri ni. Tuhan bagi. Dia semula jadi tauu. Hakhak

Kebanyakan kuota aku habis sebab search gambar baby ja. Hahahahaha. Seriously. Tiap tiap hari. Hahaaha.

Guys u jangan ketawa. Memang kedengaran lawak pun. Haahaha. Eh, kite ada impian tauu. Hahaah. Ceh, impian la katakan. Dream to be a milionnarreee..no! No! Bukan jutawan..

Em. InsyaAllah, nanti in future wif ma Mr right, aku mau ada anak sebelas. Wakaakakakakakaakakakakaakakakak. Semua boy. Wakaakkkakakakakakakakaaaakakakakakakakakakakakkakakakaka. Bole buat team bola terus. Biar bapak dia jadi coach. Mak dia pengurus. Waakakakakkaaaakakakakakakakaakakakakakakakaka. Ok semput. -.-

Hahahaha. Entah. Ketawa mcm setan. Blup. Haha. Tapi jujur tauu, itu impian aku. Em. Kata orang, tiada perasaan yang paling hebat di dunia selain perasaan menjadi 'mak', menjadi 'ibu'. Mo tau jugak la mcm mana kesabaran our mothers masa jaga kita semua yang memang jajal betul dahulu. Haha

So, perjalanan masih panjanggggg betul. Untuk hari ni, hanya berharap moga hari ni menjadi hari yang baik berbanding kemarin. Hope so.

Ya aku tau. Lepas ja aku apdet ni, kompem beduyun duyun pm aku. Hahahhahahah. Tau la, semua kawan aku merangkap readers tegar semua kadang macam tai. Hahhahahahahah. Fact hoke? Hahaa

So itu ja la. Jumpa lagi lain masa. Niat mo letak jugak gambar baby boi ni. Tapi lambat loading. Erg. Naik batcat aku. Hoke la hoke laa. Gemoning guys! Have a nice day. Keep dreaming!

Gebai!

P/s : yesterday kinabatangan. Baru ja balik. Rasa macam diri ini mayat. Penat betulll.. uwaaa T_T

Wednesday, November 12, 2014

.


Dari awal sudah tahu ini akan jadi jugak. Dari awal sudah pun jangka hal ini akan jadi. Tapi hati masih bekeras. Bekeras mahu beritahu perkara sebenarnya. Penat belakon seolah olah 'im okay' but actually it was not.

Niat hanya tidak ingin mengeruhkan keadaan. Tetapi niat itu dirasakan amat sia-sia. Langkah ingin berterus terang semata mata untuk mencari jalan penyelesaian tetapi dari jauh macam nampak bayangbayang jalan buntu.

Sy tidak minta begini. Kalau ditanya kenapa, sy redha.

Kenapa? Mesti soalan itu tiaptiap kali diajukan kepada sang hati kecil. Disetiap kali dirinya merasa kesakitan yang dulu dialaminya kekadang bedenyut semula. Tiap tiap malam. Tiada siapa tahu. Dia cuba. Dia mesti cuba menangkis perasaan itu. Tetapi, apakan daya. Dia hanya manusia biasa. Mempunyai hanya sekeping hati yang tiada duanya.

Manusia, kekadang dia memaafkan. Tetapi tidak mudah untuk melupakan apa saja hal yang pernah buat dia sakit. Yang pernah buat dia rasa macam dirinya seolaholah bukan manusia, seolaholah macam patung yang ada di sebuah kedai, siap ada tag harga lagi. Macam tula perasaan itu akceli.

Cuba tanya sebilangan manusia yang lain. Lakukan eksperimen. Kaji sendiri. Catat sendiri keputusan. Nilai sendiri. Memang ratarata jawapan akan sama. Sebab lumrah. Lumrah memang begitu. Tiada yang dapat elak.

Kenapa mesti tanya besar mana sayang itu? Kenapa mesti tanya besar mana cinta itu? Kerana jawapan itu sebenarnya buat diri dia kuat balik. Dia lemah. Bila hati berduka, hadiah besar macam mana pun tidak dapat terbitkan senyuman di bibir gadis itu. Walau apa sekalipun.

Kenapa datang dan muncul balik di hidup dia, kalau hanya buat luka menjadi parah kembali? Kenapa tidak buktikan yang dia betulbetul berharga dalam hidup u? Kenapa tidak beritahu dia besar mana sayang u? Kenapa tidak yakinkan dia balik? Kenapa salahkan diri tiap kali dia ingin beterus terang sahaja? Kenapa tidak buat semua tu? Kenapa?

Kalaulah soalan itu berbalik lagi,

Kerana hatinya sudah memaafkan. Kerana hatinya masih sayang. Sayang yang kuat. Kerana besar harapannya untuk buat u jadi insan terakhir dalam hidup dia. Kerana dia penat berharap. Kerana hanya u yang boleh buat dia senyum balik macam dulu. Kerana hatinya sudah rapuh. Kerana dia tidak ingin semua menjadi siasia. Sebab itu.

Bayangkan sahaja, fikirkan dalamdalam. Berapa banyak orang yang boleh terima org lain yang telah menyakitkan hati org itu dahulu? Sedikit. Tidak banyak. bila saja niat ingin beterus terang disalah erti, dikatakan dia mengungkit kembali, sedangkan jauh di sudut hatinya tiada niat ingin mengungkit cerita pahit itu yang dia sendiri sudah tidak mau ingat lagi. Kalau tahu begitu, lebih baik berdiam diri sahaja. Biarlah dirinya sendiri yang berduka.

Oleh kerana sayang la, mengapa sebab dia menerima u kembali. Oleh kerana setiap manusia tidak lari melakukan kesilapan. Oleh kerana peluang harus diberikan kepada semua orang. Hanya satu harapan, mengharapkan hatinya akan dijaga dengan baik, kerana ia tidaklah secantik dahulu.

Dia redha. Cerita hidup sudah tertulis begini. Tidak ada daya sekalipun. Jika ikutkan imaginasinya, dia ingin juga cerita hidupnya semacam cerita dongeng dahulu kala. Semuanya berakhir dengan gembira.

Perlukah lagi bukti bahawasanya dia sangat menyayangi u? Perlukah sebab lagi kenapa? Dia sudah penat menangis. Setiap kali malam sunyi datang, bila saja dia sendiri, dia tidak dapat lari dari bayangan masa dahulu. Malam semacam mimpi ngeri. Bangun pagi, bila u ada text dia, semangat dia bangkit kembali. Jika tidak, bayangan masa dahulu akan terus menerus mengacau fikiran dia. Sudah cuba untuk motivasikan diri sendiri. Tetapi tetap payah.

Kadangkadang dia mahu dengar dalam suasana sunyi, tanpa ada bunyi sekeliling, hanya suara u, cakap bahawasanya dia sangat bererti dalam hidup u. Hanya itu saja suda cukup bagi dia.

Tiada erti lain mengapa sy tulis begini. Hanya untuk buat u faham. Situasi kita bukan senang sayang. Kalau becinta lama mana pun, kalau sudah tertulis jodoh tiada, tidak akan ada sayangg. U kekuatan sy, harap sy jadi kekuatan u sampai u jadi halal bagi sy. Kalau memang sudah takdir kita tidak bersama, biarlah sy simpan cinta sy, biarlah sy simpan rindu sy sehingga sy benarbenar jumpa orang lain yg dapat membahagiakan sy kelak. Pada masa itu, barulah sy akan padam u dari hati sy. Semampu sy.

Harap u faham. Terimakasih. Sy cuma tidak mahu u salahkan diri u lagi.

Sorry guys. Emosi beta tidak terkawal. Sekadar meluah kepada kawan yang tiada anggota badan ni sudah cukup merasa sy lega. Selain mengeluh pada yang maha Esa. Em. Assalamulaikum..

Monday, November 3, 2014

Mungkin barah.


Assalamualaikum ma lovli readers. Genite guys.

Suda lega. Sikit ja la. Ta banyak pun. Dan sekarang susah mo lelap suda. Suda publas tidur tadi. Sekarang suda transform jadi burung hantu la pula maccaa. Hahaa

Entah la. Sejak kebelakangan ni kan, wa selalu sakit kepala tau. Sakit kepala yg ntah susah mo cakap la perit macam mana tu. Susah eksplein. Ok ok. I try. Dia tu kan macam ada batuuuuu, batuu besoo, beso sangat berat sangat. Lepas tu dia tindis sebelah kepala kau ni naa.

Hm. Kalau mo d gambarkan, memang la nda seperit apa dirasa. Haha. Se acam dua per sepuluh ja betul dia. Hhaha.

Oya, esok 10muharram.

Besok im fasting. Puasa Asyura'. Ganjaran nya besar beb. Dapat hapus dosa yg setahun lalu kita buat. And banyak lagi la ganjaran. Jarang dapat peluang. Tahun lalu, wa ta dapat la mo puasa. Al maklum la kesian. Perempuan. Paham paham siak la. -.-

This year, alhamdulillah. Tapi maci aku pula ta dapat. So, aku puasa sendiri ja la. ^^

Sekarang pun jam tengah malam suda. Jauh malam. Esok spm ba kan? Selamat menduduki exam esok bagi adik adik readers yang hambik. Buat baik baik hoke? Itu salah satu titik first kemana hala tuju kamu nanti.

Em. Nanti ada masa, aku akan ambik cuti. Ya la, sakit telinga aku ni haa. Mo keluar da nanah dia pasal hari hari dengar maci aku membebel. Suru aku cek kenen. Sakit kepala aku ni haa.

Honestly, d tempat kerja kan, aku buat biasa ja, cheer macam biasa. Walau sakit, aku try kaver semampu aku. Ala, pelakon terbaik kenen ni. Hahhaaa.

Tapi balik rumah, bila betul betul dak tahan, semua hapa hapa di sekeliling pun dak aku perasan yaa. Ntah la. Hei.

So, harap lepas apdet ni aku boleh lelap balik. Ya la, besok komitmen kerja lagi. Berdedikasi sangat maci bedah hoii. Haaha. Guys yang masi belum tidur tu, happy blogwalking, jangan ta tidur sampai bisuk suda. Hoke.

Genite!

P/s : superman os tawau. Be careful ma kiti miti citi titi yiyi mimi lavli baby . Ily Hahhahahahaha. Muntah lagi dia baca ni. Hahaahhhhahahahahahaha -.-

Sunday, November 2, 2014

Hai.

Good moning dear readers. Ada beberapa minit lagi. Peluang untuk hapdet belog yang lamaaaa betul wa ta tulis. Hm ham so sorii.

Kepada pembaca setia, sori. Wa betul betul tada masa. Kesian tingu blog ni macam behantu. Hahahhaha.

Ok. Happy sunday guys. Selamat berhujung minggu. Macam biasa la, rutin wa, hari minggu tatap keja as usual. Hm. Bila ntah cuti pun ta tau. Haahah. Bila ntah rehat pun ta tau.

Sebenarnya, aku ingin menghabiskan masa aku yang tinggal berapa sikit lagi di sini. Hm. Rasa sedih. Sekarang suda masuk bulan November. Eh. Ham not ready yet. Aiyer.

Lepas tu aku akan kejar cita cita aku balik. Yang tergendala sekian lama. I want to be success like everyone else. Hm.

Allah banyak plan sebenarnya untuk kita right? Kadang kadang, kita ja ni haa yang nda pernah hargai satu pun peluang yang hadoo.

Buat masa sekarang, ha want to let go semua hal yang bikin serabut kepala hotak wa. Semuaaa. Hm.

Oke la guys. Happy sunday gain. Keep hoping for tomorroww.. ^^

Gebai!

P/s : jangan bagi aku betul betul hilang. Dont.